Berlingske Business

Letbanen – lettere dagligdag og mindre trængsel

billede

Borgere og virksomheder får store fordele af Hovedstadens Letbane, som også skal udløse omfattende byudvikling. Banen er samtidig et delvis opgør med den ældgamle og næsten hellige Fingerplan.

Af Nils-Ole Heggland

”Det er hamrende vigtigt for regionen, at vi får letbanen. Den er nemlig et af svarene på hovedstadsregionens trængselsproblemer.  Vi skal skabe et sammenhængende kollektivt trafiknet i regionen,” siger Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden.

Hovedstadens Letbane har finansieringen på plads og forventes at åbne i 2023/2024 med 13-14 millioner årlige rejsende – det er faktisk en del mere end Kystbanen med omkring ti millioner rejser om året. Og når områderne langs banen fra Lyngby i nord og Ishøj i syd er fuldt udviklet med formentlig 25.000 nye arbejdspladser og boliger til 18.500 indbyggere, så vil antallet af passagerer vokse til 17-18 millioner.

Moderne sporvogn
Letbaner – som også bliver kaldt den moderne sporvogn – har fremgang i disse år, og adskillige byer i Vesteuropa anlægger eller udvider letbaner. For eksempel har Bergen i Norge og Docklands-havneområdet i London fået letbane. Herhjemme er de gamle sporvognsbyer Aarhus og Odense på vej med letbaner.

En letbane er markant billigere end en metro, fordi den ikke skal graves ned, men anlægges på jorden. Den er til gengæld dyrere end busser, fordi den kræver skinner, men de lokker faktisk flere passagerer og investorer til. Trafikeksperter og byplanlæggere taler om en skinneeffekt – både rejsende og investorer lægger vægt på, at en trafikform med skinner ikke bare lige kan flyttes, som det kan ske med en busrute. Desuden gør skinnerne, at en letbane kører mere regelmæssigt og stabilt end en bus – og det er vigtigt for dem, der bruger transport hver dag.

Opgør med Fingerplan
På sin vis er letbanen et opgør med – eller i hvert fald en justering af den såkaldte Fingerplan. Det er en stor plan for hovedstadens vækst, udviklet kort efter Anden Verdenskrig. Planen omfattede, at København skulle vokse udad i ”fingre”, og mellem dem skulle være grønne kiler. Byvæksten kom som ventet og blev lagt i fingrene, der fik S-togslinjer mod Køge, Taastrup, Frederikssund, Farum, Hillerød og Klampenborg.

Mens der er god, kollektiv transport langs fingrene, så skorter det – nogle år endnu – mere på offentligt transport mellem fingrene.

”Letbanen opgraderer den kollektive trafik og skaber et attraktivt alternativ til biltrafik. Og så skaber den en ny, skinnebåren forbindelse nærmest der, hvor Fingerplanens knoer er,” siger professor Christian Wichmann Matthiessen, forfatter til en stribe rapporter om byudvikling og trafikinvestering samt medlem af et ekspertpanel under Hovedstadens Letbane.

Lettere hverdag
Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen hæfter sig ved, at letbanen vil aflaste biltrafikken på Ring 3 og lette dagligdagen for mange, som tager toget:

”Det bliver ikke længere nødvendigt at tage ind over København Hovedbane, hvis man vil fra Vallensbæk til Lyngby. Utroligt mange mennesker vil få en nemmere hverdag, når de skal på arbejde og uddannelse, på hospitalet, til koncert og på familiebesøg. Virksomheder vil opleve, at de får et større område, hvor de kan rekruttere medarbejdere fra.”

Seks stationer bliver knudepunkter, hvor letbane og S-tog krydser hinanden: Lyngby, Buddinge, Herlev, Glostrup, Vallensbæk og Ishøj. Regionen og kommunerne håber desuden, at Glostrup også får stop for regionaltog, så passagerer fra Sjælland kan skifte til letbanen og ikke behøver køre helt ind til København.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen