Berlingske Business

Letbanen dæmper trængslen

billede

Hovedstadens Letbane vil give et mærkbart bidrag til at løse trængselsproblemerne vest for København. Men investeringen på over fem milliarder kroner skal følges op af lokal trafikindsats.

Af Nils-Ole Heggland

Trods en kort afbrydelse under finanskrisen er tendensen klar: Trafikmængderne vokser og vokser, og derfor er trængsel og trafik højt på dagsordenen i Region Hovedstaden.

”Udfordringen er stor, og den øgede befolkningstilvækst i regionen medfører øget trængsel, både på vejene og i den kollektive trafik. Allerede i dag indebærer trængslen et økonomisk tab på to milliarder kroner om året, og tallet bliver fordoblet frem mod 2025-2030, når vi har 200.000 flere indbyggere. Det kræver investeringer i infrastruktur og kollektiv trafik, og letbanen er en del af løsningen,” siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Skønnet for de ekstra indbyggere omfatter hele Greater Copenhagen, som er hovedstaden med både sjællandsk og skånsk opland. Og vurderingerne i regionshovedsædet i Hillerød om trængsel og letbane får opbakning fra en af Danmarks førende eksperter i byudvikling og store trafikinvesteringer, professor Christian Wichmann Matthiessen:

”Trængsel er et stort og stigende problem, og letbanen langs Ring 3 er en fornuftig investering. Der er ikke tale om en revolution, men om udvikling af en strækning, hvor der kører mange biler og busser. Letbanen vil give et bedre tilbud til dem, der kører med bus i dag, og den vil også fjerne nogle af bilerne.”

Tæt på studier og sygehuse
Letbanen fra Ishøj i syd til Lyngby i nord bliver på 28 kilometer med lige så mange stationer, og budgettet for anlæg og togvogne lyder på 5,3 milliarder kroner. Fra åbningen i 2023/2023 ventes 13-14 millioner årlige rejsende, og det vil stige til 17-18 millioner i takt med, at der kommer nye boliger og arbejdspladser langs banen. Til sammenligning har Kystbanen nord for København omkring ti millioner passagerer.

I Lyngby i nord kommer der flere stationer ved DTU, og i Ishøj i syd kommer banen tæt på den store erhvervsskole CPH West, i dag en del af Next Uddannelse København. Særligt ved metroen har det vist sig, at store uddannelsesinstitutioner giver mange passagerer. Letbanen får også stationer nærmest på dørtrinnet af to store hospitaler, Herlev og Glostrup.

Lokal indsats
Anlægsarbejdet skal dog følges til dørs lokalt: Busruter og måske veje og cykelstier skal tilpasses, og så skal seks S-togsstationer, der også får letbane, under lup. Hvordan kan skift mellem letbane og S-tog og mellem letbane og busser ske så nemt og hurtigt som muligt? Kan skilte og oversigtsforhold forbedres? Skal parkering for cykler og biler udvides og forenkles?

Næste år udskrives der formentlig en arkitektkonkurrence om Glostrup Station med forplads, og samtidig har kommunerne i Loop City-samarbejdet langs letbanen et stort ønske netop her:
”Glostrup bliver et stort knudepunkt med S-tog, letbane og en del busser, og vi håber, at også de regionale tog fra Roskilde og længere vestover kan stoppe her. Det vil åbne for et meget større opland på Sjælland, hvis pendlere kan skifte til letbanen i Glostrup og ikke skal helt ind til København. Det kræver nye perroner til omkring 300 millioner kroner, og det skal der forhandles med staten om,” siger programchef Anja Kraag.

Et andet knudepunkt er Herlev Station, og her håber kommunen, at Banedanmark vil medvirke til, at stationen bliver flyttet 100-200 meter mod vest, så den kommer tæt på Ring 3 og letbanen. Noget tilsvarende skete med Enghave Station, der rykkede nogle hundrede meter og blev omdøbt til Carlsberg Station som led i byudviklingen af de gamle bryggeriarealer.

Knopskydninger
De helt store investeringer i Loop City ligger i mulige udvidelser af letbanen. Et af ønskerne er en forbindelse til metrosystemet i København.  Det kan ske med en linje fra Gladsaxe Trafikplads – med letbanestop og en del buslinjer – ned gennem bydelene Søborg, Husum eller Tingbjerg og Brønshøj til Nørrebro Station. Den har i dag S-tog og får metro fra 2019. Dén sammenkobling er med på en trafikønskeliste, som Region Hovedstaden for nylig har sendt til regeringen.
Et andet ønske er den såkaldte etape 2 af selve letbanen: En forlængelse eller afgrening fra Brøndby til Hvidovre og det store industriområde Avedøre Holme. Etapen har været på tegnebrættet længe, og især Hvidovre Rådhus håber på en forlængelse med tiden.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen