Berlingske Business

Ledelse i det digitale samfund kræver teknologi- og menneskeforståelse

Topbillede
Foto Scanpix

Hvad kræver det af offentlige ledere at udnytte de digitale muligheder, lede forandringen og at lede i en digitaliseret verden? Ifølge forfatterne til den nye bog ”Ledelse i d-land” fra DANSK IT skærper digitaliseringen især kravene til ledernes teknologi- og menneskeforståelse.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Skrevet af DANSK IT

I bogen giver de tre forfattere Ejvind Jørgensen, Per Tejs Knudsen og Peter Pietras et indblik i, hvordan digitaliseringen udfordrer lederroller og giver et bud på en række centrale ledelseskompetencer, man må mestre som ledere i en digitaliseret verden.

”Der er brug for en ny diskurs, hvor fokus i højere grad er på at gøre de rigtige ting, frem for at gøre tingene rigtigt. Det forudsætter et digitalt lederskab, hvor man er tæt på teknologien og borgerne sådan, at man som leder kan tænke i hele værdikæden, Det handler om at facilitere borgere og give dem empowerment indbyrdes”, siger Ejvind Jørgensen, formand for Danmark 3.0 - en tænketank under DANSK IT.
Det digitale lederskab handler dermed om lige dele teknologi og mennesker.

Teknologi og mennesker er de grund-ingredienser, som lederen skal formå at udnytte effektivt, og samspillet mellem dem er afgørende for både virksomhedens kultur og resultater.

Ejvind Jørgensen, DANSK IT
DEL CITAT

”Teknologi og mennesker er de grundingredienser, som lederen skal formå at udnytte effektivt, og samspillet mellem dem er afgørende for både virksomhedens kultur og resultater. Evner lederen ikke at kommunikere mission og tilgang, tabes organisationen. Evner lederen ikke at udnytte teknologien, vil selv den bedste organisation antageligt fejle”, siger Ejvind Jørgensen. Forudsætningen for at udnytte teknologien er, at organisationen løbende gennemtænker og gentænker sin mission ud fra en forståelse af, hvad teknologien muliggør. Gør den ikke det risikerer den at blive truet på sin eksistens. Og det hvad enten, der er tale om en offentlig eller privat virksomhed.

”De hastige ændringer og de mange parallelle aktører, der påvirker situationen, gør at strategien ikke på samme måde kan være planlagt og kalkuleret som før. Strategien er nødt til at blive mere emergent og tilpasse sig løbende og elastisk efterhånden som forudsætningerne ændrer sig, og det gør de oftere og hurtigere”, fortæller Ejvind Jørgensen.

Han påpeger, at organisationer med en veludviklet tilpasningsevne vil reformulere f.eks. scope og tilgang for projekter, så snart organisationen har ny viden og på den måde sikre, at værdien optimeres. Tiden er definitivt løbet fra ”Big it” projekter og den måde, de har været angrebet på. Der er ingen vej uden om et mere radikalt opgør med måden it-projekter gribes an på.

De tre forfattere peger på seks centrale kompetencer, ledere skal kunne svare ja til at have for at udnytte de digitale muligheder:

  • Mission: Jeg forstår vores mission, organisationens eksistensberettigelse. Herunder hvad det er for opgaver, organisationen skal løse og forstår samt er i stand til at formulere den fremtidige mission og eksistensgrundlag
  • Software: Jeg har kun en forretning i morgen, hvis jeg forstår den underliggende teknologi. Herunder kan stille softwarerelaterede spørgsmål til egne løsninger. Kan inspicere egne løsninger og forstår hvordan nye teknologier kan påvirke egen forretning og organisation.
  • Tilgang: Jeg er ansvarlig for at vælge en tilgang, som udnytter teknologien effektivt med henblik på at nå vores mission. Det betyder, at jeg kan udfordre og reformulere den måde it-projekter bliver formuleret og gennemført på og kan drive fokus og retning.
  • Tilpasningsevne: Jeg tilpasser mig løbende til nye omgivelser, både ændret mission og teknologiske forandringer. Det betyder, at jeg kan tage nye fundamentale beslutninger, og gøre det hurtigt i takt med at vi lærer nyt/bliver klogere samt kan vælge en ny tilgang.
  • Organisation: Jeg forstår min organisation. Jeg evner at udnytte og motivere organisationen til at implementere min tilgang og nå vores mission. Herunder forstår egen organisation, brugere og processer.
  • Kommunikation: Jeg evner at kommunikere vores mission og tilgang. Evner at ”stå på ølkassen”. Evner at kommunikere både opgave, teknologi og tilgang.

Om forfatterne
Bogen er skrevet af Ejvind Jørgensen, Per Tejs Knudsen og Peter Pietras, der udgør styregruppen for DANSK IT’s Danmark 3.0-projekt. Per Tejs Knudsen har børsnoteret to it-virksomheder med succes, Peter Pietras har arbejdet som digital innovatør i statsadministrationen, universitetsverdenen, den kommunale verden og nu i den private sektor og Ejvind Jørgensen har været rådgiver og leder gennem 32 år.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen