Berlingske Business

Konkurrence om den gode levering

Topbillede
Foto: Scanpix

Logistik er en væsentlig konkurrenceparameter i nethandlen, og danske webshops arbejder ihærdigt for at finde det rette mix af leveringsformer, effektiv styring af varens vej fra leverandør til kunde og ikke mindst lavest mulige omkostninger.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her
Af Henrik Theil/FDIH

Optimismen blomstrer i dansk e-handel, og FDIHs undersøgelse af logistikudfordringer for netbutikker viser, at 3 ud af 4 (76 %) forventer, at de om tre år vil have fordoblet antallet af pakker, de sender til forbrugerne.

”Det er dejligt at se, at netbutikkerne ikke har planer om at slappe af. Der er brug for store ambitioner og optimisme, hvis vi skal klare os i den internationale konkurrence,” konstaterer Niels Ralund, adm. direktør i FDIH, Foreningen for Dansk Internet Handel.

Den internationale konkurrence viser sig ved, at en tredjedel af danskernes køb på nettet sker i udlandet, og her er fragten ofte gratis eller markant lavere end i Danmark. Næsten halvdelen (45%) af e-handelskunderne oplever, at danske netbutikker er dyrere på fragt end de udenlandske.

Det er billigere at pakken skal leveres og afhentes i en butik eller en automat, end at den skal leveres på en privatadresse.

Niels Ralund, adm. direktør i FDIH, Foreningen for Dansk Internet Handel.
DEL CITAT

Det skyldes, dels at mange store udenlandske netbutikker som tyske Zalando bruger ”fri fragt” som konkurrenceparameter, dels har udlandet et lavere prisniveau end i Danmark. Endelig sikrer globale postaftaler, at nogle lande får store rabatter på grænseoverskridende forsendelser, ikke mindst Kina.

Bekvemmelighed og pris i skarp konkurrence
Store og små virksomheder er enige om, at ”fri fragt” er den væsentligste konkurrenceparameter. Herefter kommer tilbud om forskellige typer levering, både hjemme, på arbejdsplads, afhentning i pakkeboks eller forretning.

Når man spørger kunderne, hvad de vægter mest, så er det leveringsalternativer. Forretningerne oplever dog, at prisen på fragt ofte afgør, om købet bliver til virkelighed. Forretningerne oplevelser stemmer med, at godt hver femte kunde har efterladt en ”fyldt indkøbskurv” i netbutikken uden at gennemføre købet. Helt enkelt fordi fragten blev for dyr.

Der er brug for store ambitioner og optimisme, hvis vi skal klare os i den internationale konkurrence.

Niels Ralund, adm. direktør i FDIH, Foreningen for Dansk Internet Handel.
DEL CITAT

Stort set alle (92%) netbutikker tilbyder levering hjemme, og herefter følger levering til arbejdsplads, butikker, på netbutikkens adresse og pakkeautomater. Jo ældre kunder, jo større er sandsynligheden for, at man vælger levering hjemme. Derimod ønsker den yngste kundegruppe 18-25 år, at der er mulighed for at hente pakken selv fx i en butik eller en pakkeautomat. Det stemmer også med den generelle trend, hvor der i 2017 var flere ”selv-hentere” end kunder, der fik leveret på hjemmeadressen.

De forskellige leveringstilbud afspejler sig i, at netbutikker bruger flere transportører, som kunden så kan vælge imellem.

”Det er billigere at pakken skal leveres og afhentes i en butik eller en automat, end at den skal leveres på en privatadresse. Derfor har flertallet af netbutikker også aftaler med forskellige distributører, så kunden kan vælge den leveringsform og pris, der passer dem bedst,” konstaterer Niels Ralund, FDIH.

Gør det selv eller outsourcing
Hele logistikken opleves ofte som en stor opgave for netbutikkerne. Ikke desto mindre har 3 ud 4 netbutikker valgt at håndtere logistikopgaver selv. Det vigtigste argumenter for gør-det-selv løsninger er, at butikken gør det bedre og billigere, ligesom der er funktioner fx løbende tilpasning af kundeordrer, der er for vigtige til, at butikken vil outsource til andre.

Ikke desto mindre stiger andelen af butikker, der outsourcer helt eller delvist, en smule år for år. Her er argumenter omvendt, at det frigiver ressourcer til andre opgaver, og man kan ikke gøre det billigere selv.

En tredjedel af butikker vurderer, at der er optimeringspotentiale i deres nuværende løsning, og en fjerdedel vurderer, at de har behov for ekstern rådgivning for at kunne optimere deres logistikløsning.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen