Berlingske Business

Kammeradvokaten: Dokumentationskrav bliver en udfordring - nye grænser for 'Big Data'

billede

Høje krav til dokumentation og åbenhed kan udfordre den stigende brug af profilering på baggrund af data om kunder og borgere.

I takt med den øgede digitalisering spiller brugen af store datamængder i stigende grad ind i planlægning og effektivisering af alle livets forhold. Profilering af kunder og borgere giver nemlig mulighed for at forudsige vores adfærd og præferencer. Denne information er værdifuld og kan bruges til at tilrettelægge en mere målrettet og individuel service og vejledning, men også til myndigheders kontrol med borgeres overholdelse af lovgivningen. Derfor samler myndigheder og virksomheder data som aldrig før, og derfor følger der også krav til denne dataindsamling med i den EU-forordning, som fra 2018 regulerer netop persondataområdet.

Det sker i form af nye skærpede regler for gennemsigtighed for de mennesker, der registreres samt grænser for, hvilke data der kan benyttes hvor. Nye krav, der flere steder har skabt bekymring for, om forretningsmodeller baseret på data-profilering overhovedet bliver mulige i fremtiden. Bekymringer, der dog manes i jorden.
”Der har været lidt forskellige tilgange til forordningen, hvor nogle har set det som et overbureakratisk monster, og andre har ment, at det ikke ændrer meget i forhold til i dag.” siger advokat hos Kammeradvokaten Martin Sønnersgaard.

Læs mere om, hvordan virksomheder og myndigheder kan forberede sig til de nye persondataregler

Dokumentation på alt
Han fremhæver, at en af de vigtigste ændringer er kravet om at kunne dokumentere databehandlinger og sikre mulighed for at kunne dele oplysninger om indsamlede data med de personer, der er registrerede – og dermed også i visse tilfælde kunne slette ikke relevante data på de registreredes anmodning.  I relation til profilering betyder det f.eks., at den registrerede også har ret til at få indsigt i logikken bag profileringen, understreger han.
”I takt med, at der samles flere og flere data, og disse kan kombineres på forskellige måder, skal der faktisk ikke så meget til, før der er tale om personoplysninger, og så finder forordningen pludselig anvendelse” siger han. Samtidigt gælder det, at indsamlede data kun må bruges til de formål, de er indsamlet til.

”Derfor bliver det i langt højere grad end tidligere vigtigt, både for private virksomheder og offentlige myndigheder, at have fuldstændigt styr på, hvilke data man  lagrer, hvad de bruges til, og også hvem der har adgang til dem,” siger Martin Sønnersgaard.

Læs mere om hvordan et persondataretligt compliance-tjek kan hindre fejl

Få juraen på plads
Han peger på, at det i praksis indebærer en række vanskelige overvejelser, hvor juraen spiller en vigtig rolle.
”Compliance er et helt afgørende element i den nye forordning, og derfor er det, præcis som når vi taler digitalisering af sagsbehandlingen, vigtigt at få tænkt juraen ind fra starten, når man designer en ny forvaltningsløsning, f.eks. en ny app eller ny selvbetjeningsløsning,” siger Martin ­Sønnersgaard.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen