Berlingske Business

Infektionsfare flytter ud i kommunerne

Topbillede

Den demografiske udvikling kombineret med fokus på hurtig udskrivning fra sygehuse betyder at risikoen for farlige infektionssygdomme stiger på kommunale institutioner. Nye robotløsninger løser problemet.

Af Martin Poul Pedersen

Hvor der er syge mennesker, er der også infektionsfare. Det er et kendt faktum på landets sygehuse, hvor op mod 10 pct. af patienterne  hvert år rammes af infektioner, mens de opholder sig på hospitalet. Samtidigt betyder udviklingen i sundhedsvæsenet, hvor patienter udskrives tidligere til gengæld for pleje i kommunalt regi, at risikoen nu breder sig. Det forklarer mikrobiolog, cand.brom. Lars Corlin Christensen, der arbejder som mikrobiologisk konsulent for en række virksomheder specialiseret i løsninger til automatiseret desinfektion.

“De problemer med infektionsrisiko, der tidligere hovedsageligt har været hospitalsrelaterede, flytter i stigende grad ud i kommunerne, fordi der er pres på at udskrive personer hurtigst muligt. Det øger risikoen for,  at smittede ældre kommer ud til andre følsomme individer på for eksempel plejehjem,” siger han.

Øger risiko for dødsfald
Tal viser, at fire millioner mennesker i EU hvert år får såkaldt sundhedssektorrelaterede infektioner, hvor du kommer ind med én sygdom og så pådrager en anden. Det resulterer hvert år i 150.000 dødsfald. For Danmark er tallene henholdvis 100.000 ramte og cirka 3.000 dødsfald. Samtidigt peger Lars Corlin Christensen på, at konsekvenserne – relativt – kan blive endnu mere alvorlige ude i kommunerne. Ikke mindst i takt med fremvæksten af alvorlige antibiotikaresistente bakterier.

“Problemet er, at man flytter problemerne ud, hvor der ikke nødvendigvis er samme hygiejne-kompetence og de samme rutiner indarbejdet. Det er et område, der kræver opmærksomhed de kommende år,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet
Infografik
Kilde: Lars Corlin Christensen, ­mikrobiolog, cand.brom.

Rengøring er ikke nok
Lars Corlin Christensen forklarer, at smittefaren kommer i form af mikroorganismer, som dels er umulige at se, dels lægger sig på alle overflader. Og mere alvorligt – nogle af de mest farlige bakterier har vist sig at kunne overleve på sådanne overflader i flere uger eller endda måneder.

“Smitten kan både være via luften og via alle de overflader, der nu er på for eksempel plejehjem, hvor alt fra hjælpemidler til sengeheste kan være inficerede. Samtidigt er det organismer, som man ikke kan se, og derfor kan det være svært at rengøre sig ud af,” siger han.

Derfor er der behov for både at gennemgå og styrke gældende procedurer på rengørings- og hygiejnefronten samt for at kigge på nye velfærdsteknologiske muligheder på området, hvor blandt andet såkaldte desinfektions-robotter har vundet frem de seneste år.

”Det grundlæggende er selvfølgelig håndhygiejnen, og der er vi – både på sygehuse og kommunalt – rigtigt godt med, men det efterlader stadig halvdelen af problemet tilbage. Herefter handler det om effektiv rengøring, der tager meget. Men ikke altid det man ikke kan se,” siger mikrobiologen og fortsætter:
”Her skal der desinfektion til”.

Robot reducerer risiko
Der findes en række forskellige systemer på markedet, der er udviklet til desinficering af lokaler, og fælles for dem er, at de er mere eller mindre automatiserede, så de ikke kræver stor ekspertise at udnytte.
Lars Corlin Christensen fortæller, at en række danske sygehuse og kommuner allerede har investeret i desinfektionsteknologi. Blandt andre Århus Kommune, Gladsaxe Kommune, samt Herlev Hospital. Både herfra og fra udlandet lyder positive erfaringer.

Blandt andet har et omfattende studium fra John Hopkins Hospitalet i Baltimore vist, at desinfektionsrobotterne gennem to år reducerede antallet af smittede med mere end 60 pct. I Herlev viser erfaringerne lignende resultat – her blev smitten med en specifik bakterie reduceret med 70 pct. på baggrund af dels desinfektion dels en række andre ­hygiejne-tiltag.

Læs mere om desinfektionsløsninger her www.zealandcare.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen