Berlingske Business

Her yngler danskernes penge

Penge

Renten skraber stadig bunden, og markedsudviklingen er svær at forudsige. Imens jagter danskerne alternativer, der kan sikre høje afkast. Flere kaster penge i investeringsfonde, ligesom udbydere af unoterede aktier oplever stigende interesse.

Selv om alt for mange danskere stadig vælger bankbogen, når de får penge mellem hænderne, så får flere og flere også øjnene op for fordelene ved at investere i aktiver, der kan få pengene til at blive til flere. Det kan være alt fra sommerhuse og til store ejendomme – fra kunstværker til aktier.
Langt de fleste via private investorer vælger dog såkaldte investeringsbeviser/ investeringsfonde, der puljer investorernes penge og investerer i aktier og obligationer. Det giver en stor risikospredning, og sikkerhed for, at håndteringen foregår professionelt, og ved udgangen af 2015 ejede hele 14 pct. af alle danskere mindst et investeringsbevis.
”Investeringsforeninger giver alle adgang til risikospredning og fornuftige afkast på selv mindre opsparinger, og de sidste 10 år har investeringsforeninger givet markant mere end at have penge stående på bankbogen,” siger direktør for fondenes brancheforening IFB, Anders Klinkby. Dertil kommer de danskere, der privat investerer på aktiemarkedet – en aktivitet, der gennem flere år har udviklet sig til en mindre folkesport, og som gennem flere år også har været en god forretning. Både investeringsfondene og de private aktie-entusiaster går dog lidt smallere tider i møde. Det mener aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen.
”Kigger vi ind i resten af året, så har vi et miljø, hvor aktiekurserne er holdt oppe af centralbankernes lempelige pengepolitik. Og vi tror ikke, at man kan forvente helt så høje afkast som tidligere. Samtidigt fortsætter den lave rente, og det betyder, at du skal bruge både lup og pincet for at finde afkast på obligationer,” siger han.

Udsigten er sløret
Jacob Pedersen peger samtidigt på, at englændernes exit fra EU, det kommende amerikanske præsidentvalg og usikkerhed om blandt andet kinesisk pengepolitik alt sammen er med til at gøre det svært at sige noget begavet om udviklingen.
”I forvejen har det været usikkert, og det er blevet endnu mere usikkert. Spørgsmålet er så, skal jeg sælge alle aktier? – Og her er svaret, nej, det er da det sidste, du skal gøre,” lyder det.
”I stedet må man væbne sig med tålmodighed, sprede sin risiko og så ellers forvente et lidt lavere afkast og så ellers, som altid, gøre op med sig selv, hvilken risikoprofil, man ønsker.”

Søger alternativer
På grund af den lave rente giver statsobligationer, som nævnt lavt afkast, mens visse typer af – mere risikable – virksomhedsobligationer forsat kan være interessante.
Mange danskere på jagt efter lav risiko kombineret med stabilt afkast, har dog de seneste år i – på linje med eksempelvis de store pensionsselskaber – kastet sig over ejendomme samt grønne energiprojekter som alternativ til aktier og obligationer. Her findes der, alt efter økonomisk formåen, en lang række muligheder, hvor investorer mod at binde sine penge i – mere eller mindre – risikable projekter kan opnå endda meget store afkast.
Den type projekter udbyder blandt andre ejendomsselskabet Koncenton, der er en del af investeringshuset Obton. Her er konceptet at udbyde solide ejendomsprojekter i form af unoterede aktier med en minimumsinvestering på 750.000 kroner. Projekterne er alle placeret i Danmarks største byer og er indrettet på en måde, så investorer får i fælleskab får adgang til store ejendomme, der normalt ellers er forbeholdt de helt store pengekasser.
”Målgruppen er semi-professionelle investorer med frie midler eller pensionsmidler samt selskabsinvestorer, som ønsker stabil formuevækst gennem en ejendomsopsparing,” forklarer investeringsdirektør i Koncenton Oliver Peters.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen