Berlingske Business

Grundejernes Investeringsfond har krav på genindbetaling af beløb til vedligeholdelse

Topbillede
PR-foto: Søren Damgaard

Boligretten fastslår i ny afgørelse, at Grundejernes Investeringsfond efter bestemmelserne i boligreguleringsloven kan kræve genindbetaling af beløb, der uretmæssigt er blevet udbetalt til en tidligere ejer.

Af Søren Damgaard

En udlejer af en beboelsesejendom omfattet af reglerne i boligreguleringsloven skal sørge for vedligeholdelse af ejendommen. Som led i denne vedligeholdelsespligt er udlejer efter loven pålagt at afsætte et nærmere fastsat beløb hertil. Beløbet skal indsættes på en konto for ejendommen i Grundejernes Investeringsfond (GI).

Når udlejer senere afholder udgifter i forbindelse med faktisk vedligeholdelse, indsendes dokumentation for udgifterne til GI, som derefter refunderer udlejer det afholdte beløb. I praksis indsendes en udfyldt standardblanket vedhæftet faktura for det udførte vedligeholdelsesarbejde. På denne måde sikres det, at lejernes indbetalte henlæggelsesbeløb i tillæg til lejen anvendes til vedligeholdelse af ejendommen.

Efter boligreguleringsloven er det GI, som påser, at indeståendet på kontoen til enhver tid svarer til det beløb, som udlejer er forpligtet til at indbetale. Såfremt det indestående beløb er mindre end forudsat i loven, kan udlejer ikke få udbetalt penge til faktisk afholdte vedligeholdelsesudgifter.

Ny ejer bærer risikoen
Ved ejerskifte indtræder den nye udlejer i tidligere udlejers vedligeholdelsespligt og vedligeholdelseskonto. Hvis der mangler penge på kontoen som følge af manglende opfyldelse af hensættelsesforpligtelsen hos den tidligere udlejer, vil den nye udlejer således være forpligtet til at sørge for, at det rette beløb indestår på kontoen. Boligretten har for nyligt fastslået, at dette tillige er tilfældet, når den tidligere udlejer uretmæssigt (ved bedrageri) har fået udbetalt korrekt indbetalte beløb til henlæggelseskontoen hos GI.

I 2016 behandlede Boligretten en sag mellem en udlejer og GI. Udlejer havde i 2008 erhvervet en udlejningsejendom fra en tidligere udlejer, som i 2007 havde fået udbetalt et beløb på 1,6 mio. kroner fra hensættelseskontoen hos GI, på baggrund af en faktura fra et entreprenørfirma. Den tidligere udlejer havde rettidigt og korrekt indbetalt lejernes indbetalte beløb til GI.

I slutningen af 2010 konstaterede GI, at vedligeholdelsesarbejdet i 2007, som var omfattet af den fremlagte faktura, ikke var blevet udført, og at den tidligere udlejer dermed uretmæssigt havde fået udbetalt 1,6 mio. kroner. GI rettede derfor krav om genindbetaling af det uretmæssigt udbetalte beløb mod den nye udlejer.

To dommere i Boligretten gav GI medhold i den nedlagte påstand, idet hensættelseskontoens indestående ikke svarede til udlejers betalingsforpligtelse. Beløbet var herefter pligtig pengeydelse efter reglerne i boligreguleringsloven. En dissenterende dommer mente i modsætning hertil, at der ikke var hjemmel i loven for et sådant genindbetalingskrav, idet den tidligere udlejer havde opfyldt reglerne om indbetaling korrekt, og kontoens fejlagtige saldo alene var koblet til den uretmæssige udbetaling.

Betydning for erhververe af udlejningsejendomme
Ifølge afgørelsen bærer den nye udlejer risikoen ved uretmæssige udbetalinger fra GI til en tidligere udlejer. Der er efter dommen ikke umiddelbart tvivl om, at GI i 2007 havde fulgt sin praksis i forhold til kontrol af den indsendte dokumentation for udførelsen af vedligeholdelsesarbejdet. GI var derfor som udgangspunkt ikke skyld i den uretmæssige udbetaling til den tidligere udlejer, idet GI efter deres daværende praksis ikke ville have opdaget bedrageriet.

Afgørelsen fra Boligretten medfører, at en erhverver af en udlejningsejendom kan få svært ved at sikre sig imod et eventuelt genindbetalingskrav fra GI. Den nye udlejer havde i forbindelse med erhvervelsen af udlejningsejendommen udført en standard juridisk undersøgelse af ejendommen. Indbetalingerne fra den tidligere udlejer til kontoen hos GI stemte overens med forpligtelserne efter loven, og den nye udlejer kunne derfor næppe forudse, at GI efterfølgende ville rette et indbetalingskrav mod den nye udlejer.

En erhverver af en udlejningsejendom til beboelse omfattet af reglerne i boligreguleringsloven vil derfor skulle gøre sig nogle ekstra overvejelser vedrørende omfanget af forholdene omkring vedligeholdelseskontoen hos GI og få sine tekniske rådgivere til at verificere, at de trukne beløb fra hensættelseskontoen faktisk også må antages at være brugt på arbejde udført på ejendommen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen