Berlingske Business

Fremtidsvision med indbyggede bump

Topbillede
Jesper Theilgaard, meteorolog, tv-vært m.m. Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Af Jesper Theilgaard

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her

Egentlig er det let at se en fremtid, hvor omstilling til et grønt og bæredygtigt samfund er fuldført. Rene byer, glade og sunde mennesker og grønne farver pryder plancher, der reklamerer for denne fremtidsvision. Det store spørgsmål er blot, hvordan vi kommer derhen.

Verden har vedtaget en klimaaftale, hvor der er enighed om, at temperaturen globalt kun må stige to grader. I dage er stigningen nået til mellem 1,1 og 1,3 grader. Det er derfor rimeligt at se på, hvad der er sket på grundlag af den allerede indtrufne stigning, som især er sket siden 1970.

Topbillede

Denne sommer har verden været vidne til massive ødelæggelser efter stærke tropiske orkaner i Atlanterhavet. Vi har set rekordstore oversvømmelser i Indien, Bangladesh og Nigeria, alt imens der andre steder er ekstrem hedebølge – og det er ikke kun i år, for i de senere år, har vi set forandrede og forværrede vejrforhold over hele kloden.

Ganske vist kan man ikke sige at alle vejrkatastrofer skyldes den globale opvarmning, men det er rimeligt at sige, at opvarmningen forværrer katastroferne. Det er der generelt enighed om, ligesom langt de fleste rapporter peger på, at netop de katastrofer, vi har set i år, er forventelige i et varmere klima.

Vi har bare ikke nået de to grader, så yderligere forværringer må ventes i de kommende år.

Topbillede

På rette vej
Der er derfor ingen tid at spilde, for uanset om vi stopper al udledning af drivhusgasser i morgen, vil temperaturen fortsætte med at stige nogle år endnu.

Når vi ser os omkring, er der heldigvis gode takter visse steder. Udbygningen af vedvarende energi går stærkere og stærkere, blandt andet fordi investeringer bevæger sig fra fossile brændsler til vedvarende energi. Men det er en fejl kun at fokusere på energiproduktion. I betragtning af at transportsektoren udleder 14 % af alle drivhusgasser, og land- og skovbrug står for 24 %, så skal og må interessen også drejes herhen, hvor vanskeligt det end må være.

Nye teknologier vinder frem i transportsektoren, men det går langsomt med indfasningen, da der parallelt skal ske en udbygning af den nødvendige infrastruktur. I landbruget er det straks vanskeligere, da erhvervet er afhængigt af store udbytter, som i produktionen naturligt udleder mange drivhusgasser.

Topbillede

Byernes rolle
Også storbyerne spiller en stor rolle i kraft af de mange mennesker, der lever her. Mange af disse byer har taget ansvaret på sig, men det fjerner ikke det enkelte menneskes ansvar for at ændre dagligdagens vaner hen mod det bæredygtige og klimavenlige. Det sker kun, hvis den enkelte forstår baggrunden, hvorfor der konstant er et behov for en basal formidling af klimaproblemet.

Der er ingen tvivl om, at hvis Parisaftalens mål skal nås, er det nødvendigt med en hurtig og markant grøn omstilling, hvor alle sektorer i samfundene kloden over medvirker. Løsningerne findes – det er mere et spørgsmål om vilje til at anvende dem.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen