Berlingske Business

Fremtidens transport er lige om hjørnet

billede

Førerløse busser og biler samt gps’er, der tager sociale hensyn, lyder som science fiction, men er tæt på at blive til virkelighed – og anbefalingen er derfor, at det skal indtænkes i Loop City, siger Rambøll.

Af Nils-Ole Heggland

Nogle vil tænke på science fiction og visioner langt ude i fremtiden, men både førerløse personbiler og busser er lige på trapperne. Derfor skal de tænkes ind, når en halv snes kommuner vil skabe Loop City med nye boligområder og erhvervsarealer langs den kommende Hovedstadens Letbane. Sådan lyder budskabet fra ingeniørvirksomheden Rambøll, der rådgiver kommunerne.

”Udviklingen med førerløse biler går voldsomt stærkt, og virksomheder som Google, Apple og Amazon kan dukke op som helt nye aktører inden for transport. Inden for førerløse busser er flere langt fremme med at udvikle de såkaldte bustog. Vores trafik kommer til at se voldsomt anderledes ud,” vurderer Jens Egdal, markedsdirektør for byudvikling i Rambøll.

Han opfordrer derfor kommunerne til at tænke fleksibelt, når de planlægger og designer fx de nye kvarterer i Loop City:
”Det vil være ærgerligt, hvis arealerne skal bygges om efter få år. Det giver god mening at sikre fleksibilitet i de valgte anlæg og løsninger og dermed undgå at gøre tingene for rigide – fx ved at forberede pladser og veje på, at de skal have forskellige funktioner hen over døgnet.”
Rambøll-direktøren ser et stort potentiale i de førerløse busser:
”Hvis busserne kan spare chaufføren, bliver de markant billigere, fordi lønnen udgør en meget stor andel af udgifterne.”

Loop City-kommunerne kan ifølge Jens Egdal overveje, om der med tiden kan køre førerløse busser fra letbanestationerne og ud i de nye kvarterer – formentlig vil det de første år være for usikkert at have busser uden bemanding på de meget trafikerede strækninger.

Teknologi og trafik
En anden Rambøll-ekspert påpeger, at Danmark er meget langt fremme, når det handler om at kombinere teknologi og trafik. Og nogle af de tiltag, som fungerer – eller er på vej – i hovedstaden, bør også sættes i værk få kilometer vestpå i Loop City:
”Jeg har nok haft besøg af ti forskellige delegationer, der ville høre om, hvordan København styrer trafikken – og vel at mærke fra byer som Seoul og Singapore, vi normalt opfatter som meget langt fremme med teknologi,” fortæller Søren Hansen, projektdirektør for byudvikling og transport.
En af de vellykkede funktioner i hovedstaden viser sig ifølge Søren Hansen om morgenen, når bilerne på Lyngbyvejen bliver stoppet af lyskrydset ved Hans Knudsens Plads.

”Signalanlægget holder bilerne tilbage, fordi vejnettet i det indre København ikke har pladstil flere biler. Og det er bedre for den samlede trafikafvikling, at bilerne bliver udsat for en kunstig flaskehals og må vente ved Hans Knudsens Plads. Så bliver de doseret ind i mindre portioner, så byens indre trafik kan glide,” siger Søren Hansen.

På den måde udnytter hovedstaden en masse eksisterende data til at styre og smidiggøre trafikken – og det er et eksempel på, hvad Smart City eller intelligent by handler om vedrørende transport, argumenterer Søren Hansen. Og disker straks op med et nyt eksempel, denne gang på, hvordan teknologien fortsat mangler at blive udviklet det sidste lille stykke:

”Mange gps’er i personbiler kan hurtigt anvise en alternativ rute, hvis der er vejarbejde eller sker en ulykke. Men gps’en viser det korteste eller hurtigste alternativ og ikke den rute, som er mest optimal ud fra sociale eller kulturelle hensyn: Vi skal undgå, at vi får en masse biltrafik gennem boligkvarterer og store lastbiler hen over små veje, som ikke er dimensioneret til tung kørsel.”

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen