Berlingske Business

Fremtidens outsourcingstrategier

Topbillede
Pressefoto: Michael Mol, Professor, Copenhagen Business School

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her

Af Michael Mol, Professor, Copenhagen Business School.

Outsourcing er efterhånden en veludviklet praksis. Man kan argumentere for, at outsourcing har eksisteret lige så længe, som der har været selskaber til, og økonomen Adam Smith antog for eksempel outsourcing for at være den bedste markedsløsning. I senere tider har vi oplevet store outsourcingbølger, først inden for produktion i 1980’erne, så inden for IT i 1990’erne, derefter inden for forretningsprocesser såsom HR i 2000’erne og senest indenfor vidensprocesser, herunder forskning og udvikling, i løbet af de seneste år. Selskaber behøver ikke længere at lære at tage deres første skridt mod outsourcing.

Men betyder det, at outsourcingstrategi er færdigudviklet? Jeg vil påstå, at selskaber stadig har meget at lære. For det første har min egen forskning vist vigtigheden af at ramme den rigtige balance mellem outsourcing og insourcing. Outsourcing er meget ofte ikke den rette løsning på et problem. Der er mange selskaber, der har kæmpet med at finde denne rette balance. Visse selskaber af den gamle skole er blevet ved med selv at producere, selvom eksterne leverandører kan tilbyde langt mere for pengene. Men på den anden side er der også firmaer, der outsourcer så meget, så de mister deres forhandlingskraft og den viden, der er nødvendig for at styre deres leverandører. Ingen af disse er hensigtsmæssige.

Fordele og ulemper
En første nøgleudfordring for fremtiden er derfor, at selskaber, der gerne vil outsource, må eksperimentere med at finde den rigtige balance.
For det andet ser vi flere og flere store udbydere af outsourcing på markedet, der tilbyder helhedsløsninger, altså integrerer adskillige aktiviteter under ét tag. Her i Danmark er virksomheden ISS et godt eksempel på brugere af en sådan strategi, idet de netop tilbyder helhedsløsninger inden for bygningsvedligeholdelse. Det er en klog strategi, fordi det giver disse udbydere yderligere markedsfordele.

Denne løsning kan også godt fungere for de selskaber, der outsourcer deres aktiviteter, men de er nødt til at overveje den potentielle ulempe i form af tab af det, vi kalder ”arkitektonisk viden”, altså evnen til at integrere forskellige aktiviteter. Det behøver ikke at være tilfældet inden for bygningsvedligeholdelse, men i for eksempel HR kan det være sværere at outsource, når mennesker er den primære ydelse for mange organisationer. Så en anden udfordring for fremtidens selskaber er at overveje, hvornår de skal gå efter hele pakken, og hvornår de må dele den op.

Et værdigfuldt samarbejde
Endelig må både de selskaber, der outsourcer, og deres leverandører stadig udvikle bedre måder at samarbejde på. Gennem mit arbejde med danske selskaber i The Outsourcing Network, har jeg erfaret, at det stadig er en stor udfordring at bevare de positive intentioner, som alle gode outsourcingrelationer starter med, i løbet af hele samarbejdet. Det, der ligner en win-win situation i begyndelsen, udvikler sig ofte til en hård forhandlingssituation hen ad vejen. At overkomme dette kræver en vedvarende indsats i relationsopbygning, men også visse evner, som det ikke er alle ledere i alle selskaber, der besidder.

En sidste udfordring for fremtiden er derfor ikke, hvordan man når til enighed, men hvordan man beholder den. Afsluttende vil jeg derfor påstå, at fremtidens vigtigste udfordringer for outsourcing drejer sig om balance, om firmaets arkitektur og om opbygningen af relationer.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen