Berlingske Business

Fremtidens kommune: Effektivt drevet og folkeligt styret

Topbillede
Direktør Michael Beck, KORA

Af direktør Michael Beck, KORA

Kommuner er forskellige i dag, og det vil de også være i fremtiden. Fælles for dem er dog, at de oplever udgiftspres, øgede forventninger fra brugere og borgere, konstante forandringer osv. Som ­bestyrere og producenter af velfærdsydelser har ­kommunerne velfærdsstatens udfordringer tæt inde på livet. Og listen over udfordringer for kommunerne er lang. 

Folkestyret i kommunerne er med til at sikre den lokale og folkelige forankring af velfærdsydelserne og udviklingen i lokalområdet. Derfor er det vigtigt, at vi værner om det lokale folkestyre, så borgerne får mulig for at øve indflydelse på og ikke mindst drøfte udviklingen i deres lokaleområde.

Vi skal anvende ressourcerne, hvor de gør mest gavn. Offentlig prioritering og effektiv styring af drift og økonomi er helt centralt for, at borgerne modtager ydelser, som gavner mest muligt og bliver leveret mest effektivt. Hvis vi skal lykkes med, at prioritere og levere mest muligt velfærd for de ressourcer, vi har til rådighed, kræver det imidlertid viden om resultater og effekter af de offentlige ydelser.
I kommunernes bestræbelser på, at understøtte en effektiv drift, skal kommunernes økonomistyring og ledelse ikke blot give stabilitet, forudsigelighed, lokale tilpasningsmuligheder osv. God styring og ledelse skal understøtte, at både kommunale og private velfærdsproducenter skaber mest mulig værdi for borgeren.

Udgiftspres og øgede forventninger kan ikke udelukkende løses af kommunerne selv. Samskabelse mellem kommuner og civilsamfund, borgere og frivillige kan potentielt både imødekomme kommunernes udgiftspres og behovet for at inddrage brugere og borgere mere systematisk i kommunernes praksis.

Begrebet samskabelse rummer mange forskellige ambitionsniveauer for samarbejder og dækker både over, at ­brugerne inddrages i design af nye løsningsforslag, og at de inddrages som medproducenter af offentlig service og ­politik. Der er ingen lette løsninger, men de positive eksempler på samskabelse viser sig, når samarbejdet understøttes af et ­ligeværdigt samarbejde. De gode ambitioner om samskabelse kræver kommunale ledere og politikere, som kan og tør give plads til initiativer og bidrag fra civilsamfundet og borgerne.

Fremtidens kommuner vil blive målt på to parametre: om de prioriterer og effektivt leverer offentlig service til mest ­mulig gavn for borgerne, og om de understøtter demokratiet i kommunerne med inddragelse og drøftelser med borgerne.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen