Berlingske Business
09:03Genmab-aktien fortsætter tirsdagens fald

Fremtidens forsikringer bliver unikke

Topbillede
PR foto: Lise Agerley, Kommunikationsdirektør hos Alka

Forandringens vinde blæser ind over forsikringsbranchen og tager til i styrke, som vores liv bliver mere og mere digitaliseret. Det kræver et fundamentalt paradigmeskift i tilgangen til både kunder og produkter, lyder forudsigelsen fra forsikringsselskabet Alka.

Sponsoreret af ALKA

Af Katrine Krebs

”Individet kommer meget mere i fokus fremover. Digitaliseringen af hele vores liv tilbyder nye muligheder, stiller andre krav og bringer helt nye risici ind i vores liv,” indleder kommunikationsdirektør hos Alka, Lise Agerley.

Fremtidens teknologi og forsikringer, der matcher den, er et af hendes store interesseområder, og der er også nok at fordybe sig i. Udsigterne er både fantastiske og dystre, alt efter hvor fokus bliver lagt. Sikkert er det, at fremtiden byder på forandringer.

”Løbet er kørt, når det handler om at leve skjult. Tænk på hvad alene Google ved om os hver især ud fra vores søgninger og færden på internettet. Digitalisering og dataopsamling er kommet for at blive, så lad os udnytte det optimalt og beskytte os, hvor det er nødvendigt,” lyder opfordringen fra Lise Agerley.

Mere end forsikringer fremover
Lad os få det værste overstået først. Nemlig den risici dataopsamling og online tilstedeværelse skaber.

”Identitetstyveri og hackede bankkonti har vi allerede set eksempler på og skabt forsikringsprodukter, der imødekommer risikoen for. Det er meget ubehageligt for den enkelte, det går ud over, og i forsikringsbranchen bør vi også ruste os til at hjælpe vores kunder i endnu højere grad fremover,” mener Alkas kommunikationsdirektør.

Ifølge hende kunne det for eksempel være en fordel for forsikringsselskaberne at have et task force med specialister, der kan hjælpe kunderne med at sikre deres personlige oplysninger. På sigt bliver behovet kun større. Ikke mindst på grund af IoT (Internet of Things).

IoT er den gængse betegnelse for fysiske devises, der er udstyret med sensorer og i stand til at kommunikere trådløst via internettet. Formodningen er, at fænomenet IoT i tiltagende grad vil flytte ind i individet og i vores hjem.

”Vi mennesker bliver mere og mere afhængige af teknologien, efterhånden som vi kobler vores liv og materielle ejendele op på den,” fastslår Lise Agerley.

Livet rykker online
”I en ikke alt for fjern fremtid vil flere og flere af os have højintelligente hjem, hvor stormadvarsler sætter beskyttelsessikring af huset i gang, hvor køleskabet regner ud, hvad vi mangler, og vi regulerer lys og varme i hvert rum fra vores dertil indrettede app,” opremser Lise Agerley som eksempler.

Hun peger også på at flere af os i fremtiden sandsynligvis vil have en chip under huden, som vi bruger, når vi scanner os gennem lufthavne, sikkerhedstjek på arbejdspladser og måske endda som betaling i butikker.

Rækken af eksemplerne er lang, men pointen er det samme – en stor del af vores liv rykker online. Det gør kontrollen af det dermed også.

”Når store dele af vores liv ligger i ”skyen”, er der potentielt også risiko for at fremmede kan få fingrene i det og potentielt skade os. Vi bliver ganske enkelt mere sårbare, og dét er ikke en rar tanke,” siger Lise Agerley og fortsætter:

”Som forsikringsselskab har vores rolle altid været at skabe tryghed, og det skal vi fortsat. Den teknologiske udvikling stiller bare nye krav til, hvori trygheden består. I tilfældet med et intelligent hjem er det beskyttelse af personlige oplysninger og ydelser”.

Individuelle forsikringer
Det er ikke kun typen af produkter, som kommunikationsdirektøren hos Alka mener, kommer til at ændre sig. Det er i særdeleshed også synet på kunderne og branchens klassiske struktur.

”Forsikringer bygger traditionelt set på solidaritet, men den ophører formentlig, jo mere gennemsigtighed vi får. Når det bliver synligt, hvem der passer på sig selv og sine ejendele, kan man begynde at argumentere for at finansiere forsikringerne, så dem, der bruger mest, betaler mest,” lyder det logiske ræsonnement fra Lise Agerley.

Fordi forsikringsbranchen i dag allerede har adgang til personlig data, kunne selskaberne i langt højere grad tilbyde individualiserede forsikringer. En tendens der formentlig vil vokse markant i takt med de mange muligheder, som ny teknologi tilbyder.

Teknologi giver indsigt
Allerede nu indeholder mange biler teknologi, der måle og registrerer førerens kørslen. De data kunne branchen bruge til at tilbyde individuelle bilforsikringer.

”I dag er det de unge som én samlet gruppe, der betaler de højeste forsikringspræmier på biler. Nogle vil argumentere for, at det er mere rimeligt, at dem med flest skader betaler den højeste pris for deres forsikringer. Omvendt kan dem med få skader, der kører forsvarligt, så betale en lavere pris. Når vi i nær fremtid har selvkørende biler, får vi igen behov for en ny type bilforsikring, fordi der sandsynligvis vil være meget få uheld og skader. Til gengæld bliver der en masse teknologi, vi skal forsikre” siger Lise Agerley.

Vores nyeste kundegruppe er de såkaldte Milleniums, der er født efter årtusindeskiftet. De er vant til at blive behandlet og serviceret langt mere individuelt på både arbejdspladser og i øvrigt.

Lise Agerley, Kommunikationsdirektør
DEL CITAT

For hende rækker perspektiverne meget længere end bilforsikringen.

”Chippen under huden eller en anden fast device vil også registrere vores adfærd. I forhold til blandt andet kost og motion vil det kunne levere data, forsikringsselskaber kan udarbejde en individuel skadesprofil og fastlægge forsikringspræmien efter”.

Inspiration fra detailhandlen
Essensen af holdningerne hos forsikringsselskabet Alka er, at nye teknologier og nye generationer kræver nye tiltag.

”Vores nyeste kundegruppe er de såkaldte Milleniums, der er født efter årtusindeskiftet. De er vant til at blive behandlet og serviceret langt mere individuelt på både arbejdspladser og i øvrigt. Det skal vi også imødekomme som forsikringsselskab, for det er her, vi kan skabe innovation og differentiere os konkurrencemæssigt,” mener Lise Agerley.

For hende handler det desuden om, at forsikringsselskaberne ikke længere kun skal sammenligne sig med hinanden men også lade sig inspirere af andre brancher. Det kan for eksempel være detailhandlen, der allerede i langt højere grad udnytter kundedata til en mere individuel service.

”Vi skal til at tænke hele vejen rundt om kunden, så hver enkelt føler sig individuelt imødekommet og i et trygt setup, fordi vi tilbyder services, der supplerer deres forsikringer. Det kan være et digitalt taskforce, der kan assistere lynhurtigt ved hacking,” eksemplificerer kommunikationsdirektøren.

Alle får individuelt ansvar
For kunderne vil de teknologiske fremskridt også have konsekvenser, fordi det ikke længere bliver muligt at gemme sig i en gruppe. Hver enkelt må stå til ansvar for egne handlinger.

”Vi kommer formentlig til at se forsikringspræmier, der ændrer sig over tid, baseret på en løbende evaluering. En individuel forsikringspræmie er attraktiv og vil formentlig motivere til en hensigtsmæssig adfærd. Det kan være, nogen får lyst til at køre mere forsigtigt eller leve mere sundt, hvis de sparer penge på det,” siger Lise Agerley.

I hendes optik er fremtiden lige om hjørnet og åbner for nye og spændende forandringer. Også i forsikringsbranchen.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen