Berlingske Business
17:42

Find rundt i forsikringsjunglen

billede

Forsikring er et komplekst område at finde rundt i både for privatpersoner og virksomheder, og forsikringsbehov ændrer sig gennem livet. Derfor er det en god idé at gennemgå sine dækninger og vilkår med jævne mellemrum.

Markedet for forsikringer  er et område, de færreste mennesker for alvor interesserer sig for. Og det er forståeligt. For det første er det nemlig fyldt med komplekse produkter, og for det andet har man jo kun brug for dem, når det går galt. Men samtidigt betyder det, at man som kunde nemt risikerer, at være forkert dækket ind, og helt generelt ville mange have stor gavn af jævnligt at gennemgå vilkår og dækninger.

”Helt overordnet kan man jo sige, at forsikringer handler om at undgå, at livets overraskelser ruinerer dig. Derfra er det så vigtigt, at man overvejer hvilke dækninger, man har brug for,” siger vicedirektør Vagn Jelsøe i Forbrugerrådet Tænk, der som uafhængig vagthund har påtaget sig at sikre forbrugerne de bedst mulig vilkår. Ikke mindst i forhold til forsikringsselskaberne.

Han understreger, at det helt overordnede ”gode forbrugerråd” er, at forskellene mellem de forskellige forsikringsselskaber ofte er relativt små, når det kommer til dækningerne. Derfor, mener han, kan man som forbruger ofte i en vis udstrækning tillade sig, primært at kigge på prisen. Dog med det vigtige forbehold, at man altid bør undersøge, om der nu også er den rette sammenhæng mellem vilkår, dækning og pris i forhold til behovet.

”Det behøver ikke, at være så svært, men det er selvfølgelig vigtigt, at man undersøger sine behov, og – som man altid bør gøre – indhenter tilbud fra mere end et selskab, så man kan sammenligne,” siger Vagn Jelsøe.

Tænkt stort
Derudover peger han på, at nogle har en tendens til at tænke lidt for småt, når de forsikrer sig. Blandt andet ved at købe såkaldte ”tillægsforsikringer”, der er knyttet til enkelte produkter og som ofte tilbydes i butikkerne ved køb af ny elektronik som smartphones og tablets.

”I dag kan du næsten ikke købe en computer eller telefon uden at få tilbudt en forsikring i butikken, men vi har for nylig afdækket, at det for mange almindelige forbrugere sjældent kan betale sig at sige ja tak til den,” siger Vagn Jelsøe og fremhæver, at tillægsforsikringerne kun gælder den vare, du køber.

Går varen i stykker, kan du få en ny, men forsikringen gælder ikke det nye produkt.
Dertil kommer, at mange af hyppigste skader allerede er dækket i købeloven. Samt ikke mindst, at mange forsikringsselskaber har elektronikforsikringer, der som udgangspunkt giver en bedre dækning. Også her er det dog vigtigt at tjekke dækningerne, inden det nye udstyr tages i brug.

”I det hele taget er det gode råd jo, at man hele tiden holder styr på sine forsikringsbetingelser, så man ved, hvordan man er dækket,” lyder det således fra Forbrugrådet. Og Samme råd lyder fra forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension.

Grundlæggende kan alting nemlig forsikres, men det er ikke alting, det kan betale sig at forsikre på alle tidspunkter. Derfør bør man sammen med sit selskab gennemgå sine forsikringer, hver gang, man ændrer kurs i livet.  For eksempel ved ægteskab, huskøb, familieforøgelse eller skilsmisse.

Nye behov opstår
Samtidigt udvikler forsikringsbehov  sig ikke kun for den enkelte, Det forklarer chefkonsulent i Forsikring og Pension Jacob Nisgaard Larsen. Også på samfundsniveau, sker der en udvikling som har betydning for, hvordan man sammensætter den optimale forsikringsdækning.

”En af de ting, hvor der for alvor sker noget nu, er hele cyber-sikkerhedsområdet. I første omgang målrettet erhvervslivet, men også i et vist omfang private,” siger han og forklarer, at det blandt andet kommer til at handle om skader forvoldt af hacker-angreb samt forskellige former for dækning ved såkaldt ”ransom-ware”, hvor hackere ”kidnapper” dine data og kræver løsesum for at frigive dem.

For private er det især såkaldt identitetstyveri, der er i fokus, og her tilbyder en række forsikringsselskaber allerede produkter, der sikrer hjælp, hvis kriminelle har udnyttet din identitet til eksempelvis at optage lån.

”Det sker relativt ofte, og det kan have ret store konsekvenser for den enkelte. Her er tanken så, at man få adgang til en proces, der kan hjælpe dig med at få livet til at fungere igen,” siger Jacob Nisgaard Larsen.

FAKTA: De vigtigste forsikringer til private

Bil

Prisen på en bilforsikring afhænger altid af, hvor mange år du har haft bilforsikring, bilens alder, antallet af skader samt kørselsbehov.  Mange andre parametre spiller dog ind, og det er altid en god idé at kontakte et forsikringsselskab. Som udgangspunkt er kun ansvarforsikringen obligatorisk. Ofte vil det dog være en god idé med en kaskodækning samt eventuelt udvidede dækninger målrettet særlige behov.

Bolig
Hus- og indboforsikringer er vigtige at have styr på fra den dag, du overtager huset. Husk dog også at tegne ejerskifteforsikring, der dækker skjulte skader efter overtagelsen. Indboforsikringen dækker alle de ejendele, der naturligt hører til i et hjem, mens husforsikringen dækker de fleste skader, dog ikke skader som følge af dårlig vedligeholdelse samt såkaldte ”pludseligt opståede skader”. Husk at undersøge, om alle dine behov er dækket ind, eller om du har behov for yderligere dækning.

Ulykke
Mange har en ulykkesforsikring via deres pensionsordning. Selvom du har flere ulykkesforsikringer, kan du dog godt få erstatning fra dem alle. Som udgangspunkt fastsætter man selv forsikringssummen, hvorefter præmien beregnes. Vær opmærksom på, at du selv har pligt til at underrette forsikringsselskabet om ændringer i erhverv og lignende. Vær også opmærksom på, at dine børn ikke automatisk har ulykkesforsikring via skolen eller institutionen. Derfor kan det være en god idé at overveje en særskilt forsikring til dine børn.

Det digitale samfund
I takt med den teknologiske udvikling har en række nye forsikringstyper set dagens lys de seneste år. Der er især tale om forsikringer målrettet virksomheder som er sårbare overfor it-angreb, men også private kan i dag mange steder købe sig til beskyttelse mod såkalt identitetstyveri, hvor nogen for økonomisk vinding udgiver sig for at være dig. Dette sker for tusindvis af danskere hvert år og en forsikring kan blandt andet sikre økonomisk hjælp til de retslige processer.

Læs mere om de forskellige forsikringstyper på:
www.forsikringsoplysningen.dk

FAKTA: Otte tips til forsikringsjunglen

  1. Overvej nøje, hvilke forsikringer, du har behov for i din nuværende situation og husk, at behovet ændrer sig. Gennemgå derfor altid dine forsikringer, når dit liv ændrer sig – for eksempel, når du gifter dig, får børn, flytter eller øger værdien af dit indbo.
  2. Som udgangspunkt er prisen et godt parameter på de mest almindelige forsikringer. Men både dækning og vilkår varierer fra selskab til selskab på en lang række forsikringer. Hent derfor tilbud fra flere forskellige selskaber og og pas på med alene at fokusere på prisen.
  3. Husforsikringer er ikke som udgangspunkt obligatoriske i Danmark. Men det er en dårlig idé ikke at have en. Alvorlige skader på et hus kan i værste fald ruinere en familie. Det samme kan siges om ejerskifteforsikring, når huset skal sælges/købes.
  4. I forhold til huset er det også en god idé at undersøge, hvordan såkaldt pludseligt opståede skader dækkes af din forsikring. I nogle tilfælde vil dækning af eksempelvis frost-, vand- og hærværksskader kræve køb af udvidet forsikring.
  5. Læs op på, hvad din indboforsikring dækker og overvej evt. en model med udvidet dækning, hvis du ofte køber elektronik – ofte vil dette være en bedre forretning på lang sigt, end tillægsforsikringer udbudt ved forhandleren.
  6. Der findes målrettede tillægsforsikringer til både nye og gamle huse – men der er store forskelle på behovet. Undgå at overforsikre huset – og køb i stedet de rigtige dækninger.
  7. Undersøg også hvordan du og din familie er dækket ind ved ulykker og tab af erhvervsevne. Flere selskaber udbyder særlige børneforsikringer, som det kan være værd at overveje.
  8. Lav din research. De fleste selskaber giver mulighed for at læse op på deres produkter på nettet, ligesom mange tilbyder rådgivning over telefonen. Derudover er der mulighed for at læse meget mere om de forskellige forsikringer og få hjælp til at afdække dit behov på www.forsikringsguiden.dk, der er lavet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og brancheforeningen Forsikring og Pension.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen