Berlingske Business

Ejerleder med pensionsovervejelser? Sådan kan du over- drage din virksomhed

T

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​

Af Kasper Niasager

Casper Kidmose, Chefspecialist, Nykredit
For at sikre din virksomheds fremtid efter du er gået på pension, er det en god idé at planlægge generationsskiftet i rigtig god tid – lad være med at vente til du fylder 65. Sørg blandt andet for at få afklaret om virksomheden skal blive i familien, eller om den skal på andre hænder. Nykredit ErhvervsBank har lavet en rundspørge blandt 1.500 ejerledere. Her er det 1 ud af 7 ejerledere, som forventer, at virksomheder skal overdrages til familiens næste generation. I disse tilfælde er det en klar fordel, når den næste generation har tid og mulighed for at forberede sig ved at træffe relevante uddannelsesvalg og evt. få anden relevant erhvervserfaring. På den måde vil efterfølgeren have de bedste forudsætninger for at overtage virksomheden, og virksomheden vil være i mere sikre hænder.

Uanset om efterfølgeren findes i familien eller ej, er det en god idé at skrive overvejelser om ejerskiftet ind i en forretningsplan. Overvej også at sammensætte en bestyrelse i virksomheden, der kan hjælpe med at eksekvere planen og sikre en gnidningsfri overdragelse. Ofte kan det være en god idé at få tilknyttet bestyrelsesmedlemmer, der har viden og erfaring med generationsskifter.

Gør dig også overvejelser om din rolle efter overdragelsen. Hvis du ikke er klar til en pensionisttilværelse, kan du sagtens have rolle i virksomheden i partnerskab med din efterfølger
– evt. som bestyrelsesformand. Her er det blot vigtig, at du og din efterfølger har klare aftaler om jeres samarbejde, så ingen er i tvivl om jeres roller og ansvar. Dermed minimerer du risikoen for konflikter mellem dig og din efterfølger.

3 gode råd til generationsskifte:
1. Planlæg din virksomheds generationsskifte i god tid. Det giver dig og din efterfølger tid til at forberede sig.
2. Skriv overvejelser om generationsskiftet ind i en forretningsplan.
3. Overvej at styrke din virksomheds bestyrelse med et medlem, som har viden og erfaring med
generationsskifte.

Peter Stakemann, Advokat & ejerleder, Advokatfirmaet Stakemann
Hvad er det, du ønsker at sælge? Som ejerleder sælger du dit hjerteblod, men du bør gøre det klart for dig selv, hvilke dele af din virksomhed du sælger, hvem du sælger til, og hvilke nøglemedarbejdere følger med i købet. Du ejer måske bygningerne, dit firma holder til i, og din konkurrent er interesseret i kun at købe virksomhedens know-how eller produkt. Her kan du lave en ny virksomhedsstruktur, hvor bygningerne tilhører et selskab, mens firmaet tilhører et andet, hvor dine nøglemedarbejdere er partnere.

Omvendt, skal medarbejderne ikke være medejere i den nye ejerkonstruktion, skal det også gøres klart for alle parter, så folk ikke sidder med forestillinger, som ikke har hold i virkeligheden.

Sådanne overvejelser gør det nemmere for potentielle købere at få et overblik over, hvad de køber, fordi du skitserer, hvilken know-how og hvilke medarbejdere følger med i købet. Dermed kan du også sætte prisen højere, fordi du anskueliggør virksomhedens værdi overfor køberne. De får ikke kun et produkt, men de får adgang til en viden og ekspertise i nøglemedarbejderne, som de ikke selv besidder.

Du bør også forberede dig mentalt på en tilværelse efter overdragelsen af din virksomhed. Som mangeårig virksomhedsleder ser du dig måske ikke gå derhjemme. Her kan det indgå i købskontrakten, at der skal være en glidende overdragelse, hvor du i et antal år fortsat er en del af virksomheden, og eksempelvis introducerer de nye ejere til dit netværk af kunder. Er du fortsat en del af virksomheden efter overdragelsen, uanset om det er et generationsskifte eller salg til en konkurrent, bør du også forestille dig en position, hvor du ikke længere har den samme indflydelse – at du giver slip og trækker dig tilbage. Det er vigtigt, at du sammen med køberne får din rolle under overdragelsen nedfældet i en juridisk bindende salgskontrakt.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen