Berlingske Business

Digitale forretningsmodeller udfordrer klassiske ERP-systemer

forside

Digitale udbrydere som leasingfirmaet SimplyGo udnytter et paradigmeskifte inden for den måde, som virksomheder tænker forretning på og udnytter datadeling, lyder det fra to rådgivere i digital transformation og forretningssystemer.

Det lå ikke i kortene, at Nic. Christiansen Gruppen skulle være med til at ‘disrupte’ sin egen branche. Virksomheden er en klassisk bilimportør, der stammer tilbage fra 1967, men alligevel for nylig fandt en vej til at udfordre sin egen forretningsmodel og genopfinde sig selv.

Firmaet lancerede sidste år en 100 pct. digital tjeneste kaldet SimplyGo, hvor private og virksomheder kan lease biler i korte perioder til en fast pris. Dermed er virksomheden gået væk fra rollen som fysisk forhandler til at være udelukkende digital. Hemmeligheden bag tjenesten består i, at hele ordreflow fra bestilling til afhentning af bilen er integreret med de bagvedliggende forretningssystemer. Derved kan man som kunde automatisk se på nettet, hvilke biler der er ledige og efterfølgende skrive under på en leasingaftale med Nemid. På intet tidspunkt i ordreflowet skal der involveres en medarbejder.

»Før skulle det hele køre via et manuelt ordreflow enten på mail eller telefon. Men ved at lave et ekstra forretningsområde, hvor de leaser biler direkte via annoncering på nettet, er bilimportøren med til at udfordre sin egen forretningsmodel,« siger Torben Storgaard, rådgiver i forretningssystemer og partner hos HerbertNathan & Co.

Sammen med rådgiver i digital transformation og partner hos Devoteam, Søren B. Sørensen, holder han oplæg om emnet til konferencen Forretningssystemer 2016.

Artiklen fortsætter under billedet
billede
Søren B. Sørensen, rådgiver i digital transformation og partner hos Devoteam

Digitalisering har fået ny rolle
SimplyGo er blot et eksempel på, hvordan flere traditionelle virksomheder er ved at vågne op til en ny virkelighed, hvor digitaliseringen har ændret karakter.

»Verden har forandret sig. Hidtil har vi først og fremmest digitaliseret processerne i virksomhederne for at blive mere effektive og skære i omkostningerne,« siger Søren B. Sørensen og uddyber:

»Nu er vi i gang med at digitalisere alt det, der ligger uden om processerne, og som handler om produkter og værditilbud. Når forskellige kanaler bliver digitaliseret, så kan de kundeorienterede forretningsprocesser, der kører ovenpå, også digitaliseres.«

Flere forretningsmodeller har allerede forandret sig. Fra at kunderne permanent har købt produkterne, handler det nu i højere grad om retten til at bruge dem midlertidigt.

Abonnementstjenester som Mofibo har gjort det inden for bogbranchen, Spotify i musikbranchen, mens SimplyGo er en variation af samme tema fra leje- og delebilstjenesterne DriveNow og GoMore.

Konstante krav til nyudvikling af forretningssystemer
Forandringerne i virksomhedernes forretningsmodeller stiller nye krav til de bagvedliggende forretningssystemer, lyder vurderingen fra de to rådgivere.

Systemerne skal i højere grad kunne omstille sig og dele data med virksomhedens eksterne interessenter som leverandører, kunder og samarbejdspartnere.

Artiklen fortsætter under billedet
billede2
Torben Storgaard, rådgiver i forretningssystemer og partner hos HerbertNathan & Co.

Hos JYSK og Bilka kan man i dag bestille gardiner i specialtilpassede mål direkte på deres hjemmeside. Det skyldes, at gardinproducenten Decogroup for nylig integrerede sit forretningssystem direkte med leverandørerne således, at slutkundens bestillinger automatisk ryger tilbage til producenten. På den måde opnår producenten en fordel over for leverandørerne, som slipper for manuelt at håndtere ordrerne, mens kunderne i butikkerne får flere muligheder for at skræddersye deres produkter.

Udviklingen betyder samtidig, at virksomheder i højere grad må ty til tredjepartsløsninger som et supplement til kerne-forretningssystemet ifølge Torben Storgaard.

»Virksomheder bliver mere bevidste om, at fordi data flyder mere mellem systemerne, så bliver de nødt til at at arbejde med integrationsplatforme. På den måde kan de hurtigt digitalisere samarbejdsprocesser,« siger han.

Læs mere om konferencen og tilmeld dig her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen