Berlingske Business

Det skal løbe rundt – og rundt

Topbillede
Arkivfoto Scanpix

Den cirkulære økonomi er for alvor ved at gøre sit indtog i erhvervslivet. I de seneste år har især de store virksomheder taget den nye dagsorden til sig, men hvis den cirkulære økonomi skal lykkes, skal der også sås frø hos de mange små og mellemstore virksomheder.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Af Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe, Gate 21

”Industriel symbiose”, ”tilbagetagningsordninger” og ”genanvendelse” er ikke længere fremmedord i de større virksomheder. Men for de mindre virksomheder, der ikke nødvendigvis har miljømedarbejdere på fuldtid, er der også store potentialer i en mere cirkulær økonomisk forretningsmodel.

”De mindre virksomheder skal ikke nødvendigvis starte med en helt ny, cirkulær forretningsmodel, men mange kan høste de nemme gevinster inden for energi- og materialebesparelser og så sideløbende blive introduceret for mulighederne i den cirkulære økonomi. Det centrale er, at virksomhederne får en hjælpende hånd, og at de hele vejen igennem kan se business casen og bundlinjen,” forklarer Line Bech.

Line Bech er programleder hos partnerorganisationen Gate 21, der leder projektet Bæredygtig Bundlinje. Et projekt, der har til formål at støtte implementering af grønne forretningsmodeller i små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden. Allerød Kommune er én af partnerne i Bæredygtig Bundlinje og kan dermed tilbyde lokale virksomheder at være med i projektet.

Miljøhensyn en del af kulturen
Johs. Tandrup i Allerød er en af de mindre virksomheder, der ser muligheder i en mere cirkulær forretningsmodel. Virksomheden har blandt andet produceret VVS-artikler siden 1946 og har som mål at være førende inden for produktion af vandbesparende elementer. Siden 2011 har Johs. Tandrup været en del af Allerød Kommunes miljønetværk, der bistår erhvervslivet i en mere bæredygtig udvikling.

Miljøhensyn er en del af virksomhedens kultur, og i de senere år er virksomheden også begyndt at se på egen drift. Blandt andet er virksomheden af flere omgange blevet energitjekket med det formål at reducere energiforbruget. Nu fokuserer de på materialeanvendelsen i produktionen og konkret anvendelsen af krom til forkromning af eksempelvis brusehoveder:

”I vores branche bliver mange artikler forkromet – heriblandt brusehoveder, fordi der er tradition for, at vand skal komme ud af metal og ikke af for eksempel plast. Da krom er et tungmetal, vil vi undersøge mulighederne for, hvordan vi kan sikre at vores forkromede produkter genanvendes korrekt og ikke ryger i skraldespanden,” fortæller Anders Tandrup, økonomichef i Johs. Tandrup.

Vi er glade for, at vores kunder stiller krav til miljødelen af vores virksomhed.

Anders Tandrup, økonomichef i Johs. Tandrup.
DEL CITAT

En håndsrækning til virksomhederne
I Bæredygtig Bundlinje tilbydes virksomhederne en screening, der klarlægger, hvordan de kan forbedre deres energi- og ressourceeffektivitet og i sidste ende konkurrenceevne og bundlinje. Det er en god håndsrækning til erhvervslivet, mener Allerøds borgmester, Jørgen Johansen.

“At projektet er konkret og handlingsorienteret er vigtigt for virksomhederne. At de samtidig kan se en direkte effekt på bundlinjen, gør projektet super attraktivt for os,” siger borgmester Jørgen Johansen.

Flere af Johs. Tandrups kunder, især hospitalssektoren, stiller krav til, hvad der sker med produkterne efter endt levetid.

”Vi er glade for, at vores kunder stiller krav til miljødelen af vores virksomhed. Som mindre produktionsvirksomhed kan vi dog være udfordret i forhold til den tid og viden, det kræver at blive kyndige på det cirkulære område, og det kan miljønetværket og Bæredygtig Bundlinje-projektet hjælpe os videre med,” siger Anders Tandrup.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen