Berlingske Business

Det offentlige (og private) slås med at få medarbejderne til at tage ejerskab for projekter

Topbillede
Foto Scanpix

Den største barriere for at høste gevinsterne i projekter er, at medarbejderne og andre interessenter ikke tager ejerskab for forandringerne, viser undersøgelse fra DANSK IT og Peak Consulting Group.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Skrevet af DANSK IT

I undersøgelsen, der bygger på 104 besvarelser fra ansatte, der på ledelsesniveau er involveret i projektarbejde i både det private og offentlige, angiver 49 procent af de adspurgte, at den største udfordring i forhold til at realisere gevinsterne i projekterne er manglende ejerskab.

”Det gælder både for det offentlige og private, at det er nemmere sagt end gjort at skabe ejerskab for it-projekter. For it-projekter vender tit op og ned på den måde man tidligere har gjort tingene på. Hvis man ikke har haft interessenterne med tidligt i processen og de ikke har været med til at definere, hvilket problem projektet skal løse, får man ingen til at tage ejerskab”, fortæller Rikke Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT.

Det koster penge at forandre sig, men i mange projekter har man ikke sat penge af til forandringsaktiviteter. Ifølge undersøgelsen er det kun ca. 40 procent, der lader forandringsaktiviteterne være en del af projektets budget. Og i kun 6 procent af virksomhederne er forandringsaktiviteterne andet end uddannelse.

”Selvfølgelig er det vigtigt at blive uddannet i fx den nye it-løsning. Men at understøtte en forandring og få folk til at ændre adfærd kræver meget mere end blot undervisning i it-løsningen. De egentlige og store gevinster bliver først høstet, når undervisningen følges af forandringer og ændringer i arbejdsgange og administrative procedurer og har medarbejdernes opbakning. Når ikke medarbejdere kan se formålet med de projekter, som iværksættes i virksomheden, er der ikke noget at sige til, hvis de ikke er topmotiverede til at tage medansvar for, at projektet lykkes”, siger Rikke Hvilshøj.

”At understøtte forandringsrejsen er en af de væsentligste forudsætninger for at lykkes med at realisere gevinsterne. Det er også det område, som langt de fleste organisationer behandler stedmoderligt. Det er forretningens ansvar at sikre, at adfærden ændres. Det er ikke projektets. Men som ansvarlig projektorganisation bør man tage med i betragtning, at fundamentet for forandringerne bør støbes i projektet, så forretningen er hjulpet bedst muligt på vej”, siger Annette Assentoft, Management konsulent hos Peak Consulting Group.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen