Berlingske Business

Den offentlige sektor foretrækker selv at stå for innovation

Topbillede
Foto: Scanpix

Kun 17 procent af de offentlige virksomheder betragter innovation som noget, eksterne leverandører og samarbejdspartnere kan bidrage til, viser undersøgelsen IT i praksis® 2017-18 fra Rambøll og DANSK IT.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Udvikling'. Se alle artikler her

Af Dansk IT

Undersøgelsen, der bygger på besvarelser fra topledere og it-ansvarlige i den offentlige sektor tegner et billede af en sektor, der helst selv klarer tingene – i hvert fald når det gælder om at skabe ­innovation.

For selvom 69 procent af de offentlige virksomheder interagerer digitalt med et stort antal leverandører, er det kun 17 procent, der betragter innovation som noget, eksterne leverandører og sam­arbejdspartnere kan bidrage til.

”Det er næppe den bedste tilgang til innovation at lukke sig om sig selv. Kigger man på de private virksomheder, der virkelig har skabt innovative løsninger og produkter, så har det ofte været iværksættere, der ikke har rod i traditionelle brancher. Eller det har ­været veletablerede virksomheder som har inviteret ”disruptere” ind, som har haft frihed til at arbejde i afstand til den ­eksisterende organisation, så der ikke har været unødige begrænsninger”, siger Rikke ­Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT.

Der er et kæmpe uforløst potentiale for innovation i det offentlige i forbindelse med den høje digitale interaktion med ­leverandører.

Steen Christensen, Direktør, Rambøll Management Consulting
DEL CITAT

Stort uudnyttet potentiale
Også hos Rambøll vurderer man, at der er plads til forbedringer.

”Der er et kæmpe uforløst potentiale for innovation i det offentlige i forbindelse med den høje digitale interaktion med leverandører”, lyder det fra Steen Christensen, Direktør, Rambøll Management Consulting.

Ifølge undersøgelsen er der dog ikke meget, der tyder på, at de offentlige virksomheder har planer om at kigge uden for egne rækker for inspiration. ”Identifikation af mulige digitale inspirationskilder (peers, private virksomheder)”, prioriterer de danske it-ansvarlige lavest på en liste med 19 fokusområder. De forretningsansvarlige giver fokusområdet en 17. plads på prioriteringslisten.

”Når ikke flere offentlige virksomheder anser innovation som noget eksterne leverandører kan bidrage til, kan det meget vel hænge sammen med, at man stadig tolker udbudsreglerne meget rigidt og derfor skriver detaljerede udbud, hvor man meget tidligt i processen lægger sig fast på, hvordan et it-projekt skal strikkes sammen. Hermed giver man leverandøren et dårligt afsæt for at udvikle nye, smarte it-løsninger.

For noget der netop kendetegner it-udvikling er, at man hele tiden oplever, at noget af det, man oprindeligt troede kunne lade sig gøre, alligevel ikke kan lade sig gøre, men også at nye muligheder hele tiden opstår”, siger Rikke Hvilshøj.

Konservativ tilgang
Tilgangen til udvikling af nye løsninger i det offentlige er ifølge rapporten i det hele taget konservativ. Blot 10 procent af de offentlige virksomheder involverer borgere og virksomheder i hele udviklingsforløbet. Og 9 procent foretrækker en eksplorativ og eksperimentel tilgang i udviklingen af services, ligesom langt størstedelen bruger ressourcerne på udvikling af første version af løsningen og ikke på videreudvikling.

”Denne lidt konservative tilgang, er ikke nødvendigvis overraskende. Offentlige virksomheder er i sagens natur underlagt beslutningsprocedurer, udbudskrav og en ofte mere risikoavers kultur, som gør det vanskeligt at agere mere agilt i og omkring udviklingsprocesser. Det ville dog formodentlig gavne de fleste offentlige virksomheder, hvis de var lidt mindre forsigtige og bevægede sig mere i retning af en agil tilgang. Det kunne bidrage til bedre løsninger, mere effektivitet, bedre kvalitet og mere innovation,” slutter Steen Christensen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Udvikling'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen