Berlingske Business

De internationale forbindelser

Topbillede
Foto: Scanpix

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Transport og Logistik'. Se alle artikler her

Af Michael Svane, DI Transport

Eksporten har fået stigende betydning for dansk økonomi. Eksportens andel af produktionen ligger nu på mere end en tredjedel. Samtidig går en større del af eksporten til mere fjerne markeder. En DI analyse viser, at før finanskrisen blev varerne i gennemsnit transporteret knap 2.400 km ud i verden, mens de nu i gennemsnit sendes 2.900 km ud i verden.

Hvis danske virksomheder i højere grad skal gøre sig gældende på mere fjerntliggende markeder, kan de internationale transportforbindelser få større betydning, idet virksomhederne har brug for, at der er gode transportmuligheder for både personer og varer, når de skal ud i verden.

Topbillede

Regeringen har i juni 2017 lanceret en luftfartspolitisk strategi med en række fokusområder, der skal gøre det mere attraktivt at etablere flyruter til og fra Danmark. Fokusområderne tæller eksempelvis udbygget infrastruktur til lufthavne, styrket ruteudvikling og regulering af takster i Københavns Lufthavn.

I luftfartsstrategien understreges, at flyforbindelser har stor betydning for samfundsøkonomien, idet flyforbindelser sikrer tilgængelighed, der understøtter grundlaget for aktivitet i Danmark. Værdien af denne tilgængelighed vurderes at udgør 30-57 mia. kr. Luftfartsstrategien sætter også fokus på luftfragt, som har stor betydning for mange danske virksomheder. Selvom luftfragten målt i ton udgør under 1 pct. af godstransporten til og fra Danmark, vurderes luftfragten at udgøre 20-30 pct. af den samlede værdi af Danmarks eksport.

Københavns Lufthavn har i dag over 160 destinationer på rutekortet. Der er behov for flere ruter. På erhvervslivets ønskeseddel står Seoul, Vancouver og Mexico. Alle vigtige destinationer og de er vitale for dansk eksport. Rutenettet i Københavns Lufthavn udgør sammen med ruterne fra de jyske lufthavne en væsentlig brik i Danmarks internationale tilgængelighed.

Regeringen har i juni 2017 lanceret en luftfartspolitisk strategi med en række fokusområder, der skal gøre det mere attraktivt at etablere flyruter til og fra Danmark

Michael Svane, DI Transport
DEL CITAT

En anden lige så væsentlig del af Danmarks infrastruktur og internationale tilgængelighed udgøres af erhvervshavnene. Tre fjerdedele af den danske import og eksport (målt i ton) kommer ad søvejen. De danske erhvervshavne er derfor vigtige knudepunkter, der skal fungere så effektivt som muligt.

Havnesektoren, som udgøres af havnene og de mange private virksomheder inden for shipping, logistik, stevedoring m.v., bidrager til den internationale tilgængelighed. Havnesektoren er i hård konkurrence med havne i vores nabolande. Det er vigtigt, at der er politisk fokus på at styrke den samlede havnesektor ved at sikre samfundsøkonomisk forsvarlige investeringer i den nødvendige infrastruktur. Samtidigt er det afgørende, at de private virksomheder ikke udsættes for urimelig konkurrence.

Topbillede

Sammen med de faste forbindelser som Storebæltsforbindelsen, Øresundsforbindelsen samt den kommende Femern-forbindelse har vi i Danmark en god international tilgængelighed. Den skal vi naturligvis værne om og helst også udbygges.

I DI anser vi de internationale forbindelser i luften, til vands og til lands som en vital del af den trafikale infrastruktur, der understøtter danske virksomheders evne til at skabe vækst og job.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Transport og Logistik'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen