Berlingske Business

DANSK IT: Nyt kodeks kan forbedre samarbejdet mellem myndigheder og it-leverandører

Topbillede
Foto Scanpix

I næsten to årtier har man talt om, hvordan statslige myndigheder og it-leverandører kan blive bedre til at arbejde sammen om store statslige it-projekter. Et nyt kodeks viser nu vej til bedre samarbejde, vurderer DANSK IT.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Skrevet af DANSK IT

For nylig offentliggjorde Statens IT-projektråd sammen med DANSK IT og it-brancheorganisationerne, IT-Branchen og DI Digital et kodeks, der er skal hjælpe statslige myndigheder og it-leverandører, når de arbejder sammen om store statslige it-projekter.

Hos DANSK IT forventer man, at det nye kodeks kommer til at gøre en stor forskel i forhold til at forbedre det til tider anstrengte og ikke altid værdiskabende samarbejde mellem myndigheder og leverandører.

”Det nye er for det første, at der er tale om et kodeks, hvor parterne har brugt mere end et år på at komme tæt ind på hinanden. For det andet afspejler kodekset vilje og commitment hos de involverede parter til at gøre en forskel. For det tredje er der tale om en gryende erkendelse af, at it-projekter står og falder med ledelse og ledelsesengagement. For det fjerde er forståelse for vedvarende dialog – uformelt og formelt – helt centralt i kodekset. Endelig er rettidig omhu og fælles ansvarlighed i fokus,” siger Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s udvalg for it i den offentlige sektor.

Åben dialog nødvendig
Han peger på, at netop en åben dialog mellem parterne er afgørende for, at it-projekter lykkes.

”Netværk, relationer og lokale interaktioner er afgørende i en digital verden. Det gælder som topleder at øge organisationens evne til at bygge nyttige broer. Det gælder om at forstå værdikæden og det digitale økosystem, man er en del af. Og det gælder om at erkende, at løsningerne findes ”in between”, at man ofte skal vælge en flerhed af løsninger med den kompleksitet det indebærer. Det kræver mod, fordi man her også ind i mellem skal gå imod sin egen organisation,” fortæller Ejvind Jørgensen.

Det nye er for det første, at der er tale om et kodeks, hvor parterne har brugt mere end et år på at komme tæt ind på hinanden.

Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s udvalg for it i den offentlige sektor.
DEL CITAT

Efterlyser eksperimenterende tilgang
Ifølge rapporten IT i praksis® 2016 fra Rambøll og DANSK IT har 84 procent af de offentlige ledere en risikoaversion. Og det rimer ikke godt på, at digitalisering og disruptive teknologier kræver en mere eksperimenterende tilgang til at nå i mål med det, man ønsker at opnå.

”Det er nødvendigt at få etableret en grundlæggende forståelse for, at når vi har med teknologi og digitalisering at gøre, er vi nødt til at have en mere eksperimenterende tilgang,” påpeger Ejvind Jørgensen og tilføjer:

”Når vi står med et it-projekt, så er der i begyndelsen en hel masse vi ikke ved. Der er også noget vi ikke ved, at vi ikke ved. Derfor er dialog med markedet, sonderinger, eksperimenter og ”prøveboringer” helt centralt. Og det både for at blive klogere, blive skarpere samt for at reducere usikkerhed og risici. Først senere i forløbet er vi klar til at lave større og længere kontrakt. Vi er også nødt til at tage et opgør med at ”big it”. Derfor er der behov for en anden anerkendelse af risici, hvor den ligger og hvordan man klogt tackler den.”


Det nye kodeks kan downloades fra www.dit.dk

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen