Berlingske Business

Byggefirmaer falder på stribe – uden SKAT’s hjælp

Topbillede
Byggekranerne – som her i Esbjerg – er meget synlige i disse år. Men trods de gode tider for byggebranchen er der et stort antal virksomheder, der ikke klarer at få enderne til at hænge sammen. Foto: Scanpix

SKAT har fået gang i inddrivelserne igen, og det fører også klart flere konkurser med sig. Men det er stadig kun en lille del af det samlede antal konkurser, der kommer fra skattemyndigheden. Mange andre virksomheder, blandt andet i byggebranchen, er ramt af en krise, som der ikke har været meget fokus på.

Af Sten Thorup Kristensen

Det er gode tider for byggeriet – eller i hvert fald nogle af branchens virksomheder. For mange andre har 2016 tværtimod været et rædselsår. 876 byggevirksomheder er gået konkurs. Det er det højeste antal siden 2011, hvor finanskrisen endnu hærgerede. Sidste år gik 607 byggevirksomheder konkurs.

Dermed kan man fastslå, at byggebranchen har del i en generel erhvervstendens, hvis baggrund endnu mangler at blive afklaret. Mens medierne rapporterer, at økonomien er i klar fremgang med højere vækst og beskæftigelse, skal man adskillige år tilbage for at finde lige så høje tal for konkurser og massefyringer, som vi har nu.

Det sidste har vi bare ikke skrevet meget om i aviserne.

SKAT’s efterslæb
Dansk Byggeri har peget på, at en del af stigningen i antallet af konkurser kan skyldes, at SKAT har et efterslæb, fordi deres inddrivelsessystem i nogle år har været ude af drift, således at en pukkel af konkurserklæringer er blevet samlet sammen.

Business Ejendomme har undersøgt denne tese, og det viser sig, at den desværre kun har ganske lidt på sig. SKAT oplyser, at deres konkursbegæringer har givet anledning til 684 konkurser i 2016, fordelt på alle brancher. Det er ganske rigtigt det højeste tal i fem år, men det er stadig kun cirka en tiendedel af alle konkurser.

SKAT kan ikke oplyse, hvor mange af de konkurser, de har trukket, der vedrører selskaber i byggebranchen. Men det er usandsynligt, at SKAT har været hårdere ved byggefirmaer end ved andre byggefirmaer. Det er snarere tværtimod: Ifølge Danmarks Statistiks tal har væksten i antallet af konkurser i byggebranchen været mindre, end den har været i andre brancher.

Artiklen fortsætter under billedet
Billede1

Hård konkurrence fra udlandet
Tilbage står så spørgsmålet om, hvad det i stedet er, der har været fatalt for så mange byggefirmaer i 2016. Det har Dansk Byggeri ikke helt klarhed over, men analysechef Andreas Fernstrøm har dog nogle bud.

”Vi kan se i vores regnskabsanalyser, at det går bedre, og at der er færre virksomheder i umiddelbar konkursrisiko, når man kigger på udvalgte nøgletal. Men der er stadigvæk hård konkurrence, og nogle virksomheder har ikke fået vendt skuden efter, at det begyndte at gå bedre igen,” siger Andreas Fernstrøm.

Det er især mindre byggevirksomheder, der går konkurs, men det er ikke Andreas Fernstrøms indtryk, at de har sværere ved at begå sig i konkurrencen, end de havde for for eksempel ti år siden. Men konkurrencen fra udlandet har betydet, at virksomhederne ikke får det samme pusterum i de gode tider, som de fik dengang, de i praksis kun skulle konkurrere mod andre danske virksomheder.

”Danmark er interessant for udenlandske byggevirksomheder. Det spreder sig hele vejen ned i systemet, så de byder også på mindre opgaver. Det er med til at skærpe den danske byggebrancher,” siger Andreas Fernstrøm.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen