Berlingske Business

Blockchain er starten på noget stort

billede

Det lyder mekanisk og eksotisk, men blockchain har potentialet til at ændre måden, vi tænker finans og penge på. Magasinet ”The Economist” kalder blockchain for ”The trust machine,” tillidsmaskinen, fordi teknologien kan gøre det sikkert og nemt at håndtere midler i en digital økonomi.

Blockchain er et finansinstrument, men det er først og fremmest en teknologi, baseret på det mere kendte Bitcoin. Denne nye digitale valuta har et blandet rygte, fordi den ofte bliver associeret med tvivlsomme transaktioner, hvor parternes primære formål er at forblive anonyme. Derfor er bitcoin en udbredt valuta på det såkaldte mørke net, hvor lov og ret er ikke-eksisterende.
Men det er ikke bitcoins skyld, argumenterer The Economist og andre med forstand på tingene. Bitcoin kan sammenlignes med peer-to-peer-teknologien, der dukkede op i slutningen af 1990erne. Napster var en af de første og startede revolutionen af musikindustrien. Nogle år senere tvang retssager Napster til at lukke, men teknologien var sluppet fri og blev hurtigt taget op af andre. Globale produkter som Skype og Spotify er baseret på peer-to-peer-teknologi, hvor effektiv massedistribution og volumen er de afgørende parametre for at blive en global succes.
På samme måde bliver bitcoin brugt til forskellige formål, og samtidig er bitcoin langt fra hele historien. Blockchain er den grundlæggende model og systematik, der for alvor gør forskellen. The Economist  sammenligner den med den gode gamle regnskabsbog, men nu i en digital, global version. Blockchain er en fælles regnskabsbog, hvor de deltagende parter konstant opdaterer med posteringer. Alle kan følge med, men ingen enkelt enhed har kontrol. Blockchain-systemet er underlagt strenge regler baseret på en fælles aftale. Det sparer finansvirksomhederne for en masse administration og åbner nye markedsmuligheder.

Derfor er en række af verdens finansvirksomheder også blevet yderst aktive inden for dette felt. Således har JP Morgan for nylig gjort blockchain til et centralt element i en teknologiinvestering på ni milliarder dollar. En anden finanskæmpe, Deutsche Bank, kalder blockchain-fænomenet ”en af de første virkelige disruptive ideer fra Fintech-verdenen.”  Den tyske storbank konstaterer, at fra kreditkortfirmaer over børsmæglere til banker bruger finansvirksomheder mange ressourcer på at finde det rigtige greb på blockchain. Mest af alt fordi de er bange for, at kunderne finder ud af at bruge teknologien uden om de traditionelle spillere på markedet.
Blockchain er således en del af fremtiden for finansverden, men Deutsche Bank råder også til forsigtighed. Det er ikke alle komponenter, der er lige velegnede til forretning. For eksempel er man nødt til at gøre op med det vidtdistribuerede peer-to-peer-princip.

Der er andre tidlige elementer i blockchain-modellen, som skal tages op til revision fra en virksomhedsvinkel. For eksempel er systemet delvist baseret på computerkraft som en intern valuta, og det er ikke nødvendigvis gangbar mønt i alle forretningssammenhænge.
På den anden side vil blockchain vil ikke nøjes med at ”disrupte” finanssektoren. Princippet med fælles og betroet digital bogføring kan også applikeres inden for blandt andet ejendomsregistreringer, kunstsamlinger og overgennemsnitlig værdifulde aktiver i det hele taget. Blockchain er kommet for at blive.

Fakta: Bitcoin og blockchain
Bitcoin er digitalt aktiv, en virtuel valuta og et betalingssystem, hvor transaktioner gennemføres uden en central enhed, som en nationalbank. I 2015 begyndte en række finansielle virksomheder og institutioner at anerkende bitcoin.

Blockchain er den underliggende teknologi bag bitcoin, og bliver ofte kaldt ”Bitcoin 2.0.” Det er en fællesoffentlig, digital regnskabsbog uden pladsbegrænsninger. Blockchain er som udgangspunkt en database med posteringer, hvortil kommer et fællessæt af reguleringer, bygget på teknologiens struktur.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen