Berlingske Business

Bispebjerg Hospital skærer et år af byggetiden

Topbillede
Animation: Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Mange bygherrer kender til det: Det behov, en ejendom skal opfylde, ændrer sig allerede inden byggeriet er gået i gang. Men på det nye supersygehus Bispebjerg lykkedes det at få noget godt ud af sådan en situation.

Af Sten Thorup Kristensen

Når forudsætningerne bag et byggeri ændrer sig, skaber det ofte uorden, besvær, fordyrelser og forsinkelser. Men ved det store byggeri på Bispebjerg Hospital, der skal være et af fremtidens supersygehuse, er det lykkedes at få noget positivt ud af ændrede vilkår.

Det handler om akuthuset. Det skal ikke blot bruges til det, som navnet tilsiger – altså hastebehandlinger – men også til såkaldt ambulante behandlinger, med hvilke man undgår egentlige indlæggelser. Væksten i den type af behandlinger har været meget større end forventet, da man påbegyndte byggeplanerne.

Men der er fundet en løsning: I stedet for at renovere nogle eksisterende ejendomme, bygger man simpelthen en ekstra etage på fire af de seks sengetårne. Og dermed kan man faktisk blive færdige et år før planlagt. Sengene fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital kan nu allerede samles i det nye byggeri i slutningen af 2021.

”I stedet for at gennemføre en meget intensiv renovering kan vi bruge pengene på at bygge noget nyt. På den måde går det også hurtigere. Ved et så stort byggeri på 66.000 kvadratmeter betyder 6000 ekstra kvadratmeter jo ingenting for den samlede byggetid,” forklarer Claes Brylle Hallqvist, vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Mere effektive arbejdsgange
Med nybyggeriet vil der samtidig komme en rationaliseringsgevinst på det kommende hospital.

”Vi får ambulatorierne til at ligge sammen med vores sengeafdelinger. Ofte er det de samme sygeplejersker og især læger, som arbejder begge steder. Så når de kommer til at ligge i samme hus, får de meget kortere afstande. På samme måde kan patienterne på sengeafsnittene hurtigt komme til ambulant behandling, hvis der er behov for det,” siger Claes Brylle Hallqvist.

Den ambulante aktivitet er steget med 16 procent på to år, og 65 procent af de akutte patienter er i dag indlagt mindre end 24 timer. Den udvikling er gået hurtigere end ventet, og i forhold til prognoserne har blandt andet aldersspredningen i hovedstadens befolkning overrasket.

Men det nye byggeri giver også mulighed for at rette ind efter fremtidige overraskelser.

”Sengeafsnittene er designede, så de også kan være velfungerende ambulatorier, kontorer og intensivafsnit. Vi kan altså let ændre på etagerne i sengetårnene,” siger Claes Brylle Hallqvist.

Finansieringen
Byggeriet af de ekstra fire etager skal naturligvis betales, og finansieringen hentes ved en større rokade af udgiftsposter. Heri indgår, at man slipper for at betale for en renovering af de pavilloner, der ifølge de tidligere planer skulle have rummet ambulatoriefunktionerne.

Disse pavilloner skal i stedet renoveres mindre omfattende til andet formål, men i kraft af, at byggeplanerne nu kan fremskyndes, sparer man også nogle driftsudgifter i form af dobbeltfunktioner på Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler.

Selve ændringen i planerne har der ikke været meget besvær med, oplyser Claes Brylle Hallqvist.

”Vi har endnu ikke entreprenører på. Så det, der sker nu, er, at vores rådgivere ”bare” tegner en ekstra etage på, magen til de etager, der var i der forvejen. På den måde kan vi næsten tilføre etagerne med et pennestrøg. Men vi skal selvfølgelig betale for dem,” siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen