Berlingske Business

Administrationsselskaber i klemme i ny hvidvasklov

Topbillede
EU har strammet i det direktiv, der skal afværge hvidvask af penge. Stramningen kan give en utilsigtet konkurrenceforvridning mellem ejendomsadministratorer og advokater. Foto: Scanpix

Som lovtekst og forarbejder ligger lige nu, kan selskaber inden for ejendomsadministration blive pålagt en række nye pligter med overvågning af kunderne – i modsætning til advokater, der ellers udfører helt tilsvarende administrationsarbejde.

Af Sten Thorup Kristensen

Er en potentiel lejer i en ejendom en højtstående politiker eller embedsmand et eller andet sted i EU? Eller har en lejer pludselig mistænkeligt mange penge? Det er den slags spørgsmål, ejendomsadministratorer kan komme til at arbejde med, når den kommende hvidvaskningslov efter planen træder i kraft i juni næste år.

Lovændringen, som følger at et EU-direktiv, skal gøre det endnu sværere at bruge penge, som er tjent ved kriminalitet, og til det formål bliver en lang række rådgivere og serviceudbydere omfattet af en række pligter. Blandt de omfattede er både ejendomsmæglere og altså administrationsselskaber.

Hvor det måske lyder enkelt, at man skal indberette mistænkelige transaktioner, er det i virkelighedens verden uhyre kompliceret – det gælder ikke mindst reglen om at holde særligt øje med politikere og embedsmænd. Det kan indebære, at man må researche en stor del af nye kunder fra andre EU-lande.

Akavet situation
I lovforslaget er det således beregnet, at alene implementeringen af loven vil koste virksomheder og 1,2 mia. kroner, hvortil kommer løbende omkostninger på en halv mia. kroner om året. Finansrådet og Realkreditforeningen (der siden er fusioneret) har i deres fælles hørringsvar argumenteret for, at omkostningerne bliver endnu større.

Oven i det kommer, at loven sætter rådgiverne og serviceudbyderne i en akavet situation, fordi de skal indberette en mistænkelig kunde, men ikke må sige det til kunden selv. Det er altså en god del af fortroligheden og den gensidige tillid i kundeforholdet, der er på spil.

Den gode nyhed, set fra administratorernes side, er, at der kan være tale om en misforståelse, og at kun de, som også beskæftiger sig med handler med ejendomme, vil blive berørt, på linje med ejendomsmæglerne. Det er i hvert fald kun i denne sammenhæng, at ejendomsadministratorer er nævnt i lovforslagets bemærkninger.

Bred anvendelse
Men i strømmen af ændringsforslag og høringssvar har Ejendomsforeningen Danmark, ifølge en henvendelse til Folketingets Erhvervsudvalg, fået en anden besked fra Erhvervsstyrelsen.

Styrelsen mener – igen ifølge ejendomsforeningen – at ejendomsadministratorer også bliver omfattet af hvidvaskningsloven, når de foretager bogføring, og når deres kunder er selvstændige erhvervsdrivende.

Det mystiske er, at advokater ifølge et notat fra Erhvervs- og Vækstministeriet er friholdt fra loven, for så vidt de blot foretager de samme opgaver. Og da mange advokater netop beskæftiger sig med den slags, giver det en skævhed på markedet, mener brancheorganisationen.

”Ejendomsforeningen Danmark skal derfor gøre opmærksom på, at udformningen af det fremsatte lovforslag er konkurrenceforvridende, som følge af den store administrative byrde man påfører almindelige ejendomsadministratorer, men samtidig fritager advokater med ejendomsadministration for, på trods af at arbejdet med ej ejendomsadministration i de to tilfælde er nøjagtig ens,” hedder det i henvendelsen til Folketingets erhvervsudvalg.

Henvendelsen blev afsendt den 21. oktober, og udvalget fulgte straks op med at bede om ministerens kommentar. Men denne var ved redaktionens slutning ikke kommet. Derimod er der i mellemtiden kommet en ny minister, idet Brian Mikkelsen (K) har afløst Troels Lund Poulsen (V).

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen