Berlingske Business

Aberdeen Asset Management kigger ud i landet

Topbillede
PR-foto: Martin Helweg-Ovesen, Fund Manager i Aberdeen Asset Management

Der er stadig ejendomme med stort udviklingspotentiale i det centrale København. Men i forhold til tidligere er dette potentiale nu prissat, således at gevinsten for en køber er mere beskedent, vurderer fund manager Martin Helweg-Ovesen.

Af Sten Thorup Kristensen

Med salget af Købmagergade 3 kort før jul kunne Aberdeen Asset Management føje endnu en skalp til bæltet – selskabet har de seneste år i en række tilfælde med succes udviklet centrale ejendomme i København, med særlig fokus på lokaler til detailhandel.

Men nu er de lavt hængende frugter også ved at være plukket i det segment, og fund manager Martin Helweg-Ovesen er begyndt at se ud i landet: Selv om Københavns centrum er og bliver mest attraktiv for både de danske og de internationale detailhandelskæder, er der også en række andre byer, de gerne vil være til stede i.

”Vi kan godt se muligheder andre steder, hvor konkurrencen (om ejendommene, red.) måske er lidt mindre. En ting er sikkert: I dag skal du virkelig knokle for det, hvis du skal have succes. Du kan ikke bare købe en ejendom på timingen, mislykkes med dine planer og så få et godt afkast alligevel. Derfor kigger vi også på andre danske byer, der har gode nøgletal. Der skal for eksempel være stigende indbyggertal,” siger Martin Helweg-Ovesen, der ikke vil sætte navne på præcis hvilke byer, der kunne være tale om.

Ubrugte arealer
I Købmagergade 3 oplyser Aberdeen Asset Management at have fordoblet driftsoverskuddet efter et treårigt udviklingsarbejde. Dette resultat er blandt andet opnået ved at fjerne en mezzanin, der tidligere blev brugt til personalerum, ved at bygge til ud i ejendommens gård og ved at få nye lejere ind i et baglokale, hvor der før lå en øjenklinik – på nogle af Københavns mest eftertragtede kvadratmetre, som Martin Helweg-Ovesen bemærker det.

Fremover bliver Købmagergade 3 butik for Zara Home, der sælger eksklusiv boligindretning. Og eksemplet er typisk for, hvordan man udvikler strøgejendomme i disse år: En del af værdien bliver hentet ved ændre anvendelsen til et mere nutidigt behov. Men på mystisk vis lykkes det også tit at finde arealer, som har fået lov at stå hen enten helt ubrugte eller med en ekstensiv anvendelse.

Martin Helweg-Ovesen vurderer, at der stadig er mange ejendomme, der kan udvikles på denne måde, også i det centrale København. Men gevinsten ved det tilfalder ikke i samme grad som tidligere købere og developere af ejendommene.

”Jeg har virkelig kunnet mærke, at interessen bliver større og større. Det er både danske og udenlandske kæder, der sætter sig på markedet, og der bliver lavet nogle store butikker af høj kvalitet til dem. Men det er et marked, hvor potentialer bliver prissat. Så det bliver sværere og sværere at købe til en ordentlig pris. Vi vil meget gerne samarbejde med ejerne om at lægge strategier og virkeliggøre dem – også selv om de ikke vil sælge til os,” Martin Helweg-Ovesen.

Hovedstrøg overlever
Når han kigger ud i landet – eller blot lidt længere ud i København – er han indstillet på, at potentialet er mindre. Hvor der for eksempel går 40.000 mennesker på Strøget på en almindelig dag, falder denne trafik rask væk til under en fjerdedel på Nørrebrogade eller Østerbrogade.

Og netop trafikken er afgørende i en tid, hvor en stadig større del af den faktiske handel ligger på nettet. Detailhandelskæderne ønsker at placere sig et sted, hvor mange mennesker kommer forbi og bliver fristet til at komme indenfor og se nye muligheder.

Derfor tror Martin Helweg-Ovesen heller ikke, at det er et spørgsmål om tid, før nethandlen kvæler detailhandlen på centrale strøg, sådan som den er godt i gang med at gøre det i mindre og stagnerende byer.

”Jeg tror, at nethandlen gør, at de her typer butikker bliver endnu vigtigere. Mange af kæderne har en stor omsætning på nettet, hvor de har alle deres loyale kunder. Så de skal bruge færre butikker, men de butikker, de har, skal til gengæld have en højere kvalitet, for at kæderne kan profilere sig og kapre nye kunder,” slutter Morten Helweg-Ovesen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen