Berlingske Business
16:17Telia accepterer amerikansk kæmpebøde

Analyse af it-sektoren 2013

En nøje gennemgang de seneste to årsregnskaber fra de 88 største IT-virksomheder i Danmark viser, at brancheudsnittet på de 88 selskaber generelt er præget af lav vækst, med en stigning i omsætningen på under 2 procent, hvis man sammenligner med øvrige virksomheder i Guld1000 - Danmarks 1.000 største virksomheder målt på omsætning, hvor væksten er næsten 9 procent. Samtidig er der sket et markant fald i beskæftigelsen fra 2010 til 2011 med 1.300 fuldtidsansatte til 56.655  - et fald på 2,3 procent.

Dog er der store udsving i de fem underbranchen, som tilsammen udgør IT-branchen i Guld100-analysen. Teleselskaberne oplever næsten nulvækst og producenter af tele- og kommunikationsudstyr har negativ vækst, mens producenter af computere og forbrugselektronik modsat har en fin vækst på 7 procent.

Det er ikke kun de store IT-virksomheder, som mærkes af lav vækst. Lignende tendens findes i den samlede it-sektor. Det viser beregninger lavet med tal fra Danmarks Statistik (2001-2012), som tegner et billede af en dynamisk IT-sektor, der fortsat ligger foran det øvrige private erhvervsliv, når man ser på iværksætteraktivitet, innovationsgrad og uddannelsesniveau. Kortlægningen viser en forandret IT-sektor, hvor produktivitet, beskæftigelse og værditilvækst er flyttet fra IT-industri og handel til IT-service og konsulentvirksomheder. De store interne brancheforskydninger har haft en markant indvirkning på både omsætning, eksport og beskæftigelse og har især betydet, at delbranchen IT-service og IT-konsulentvirksomhed har haft en solid fremgang siden 2001. IT-service ligger på et markant højere niveau end det øvrige private erhvervsliv, når man ser på udvikling i både omsætning og beskæftigelse og ikke mindst værdiskabelsen.

Den øvrige IT-branche – og især IT-engros og IT-industri – ligger derimod på et lavere niveau end i 2001 og IT-industrien alene har fra 2001 til 2011 tabt over halvdelen af alle beskæftigede, mens omsætningen er faldet markant siden 2006.

Analysen koster 1.495 kroner. Du får en 30 siders analyse i en PDF og detaljerede nøgletal og beregninger i et tilhørende Excel-ark. Arket indeholder regnskabs- og nøgletal samt kontaktoplysninger på samtlige 88 virksomheder.

Analysen bliver opdateret 4-6 gange årligt. Analysen blev senest opdateret den 17. januar 2013.

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen