Berlingske Business

Eva Jung

Eva Jung

[PROFILE IN ENGLISH]

Eva Jung har været journalist i Berlingskes gruppe for undersøgende journalistik, gravegruppen, siden 2011.

I 2014 afslørede hun og kollegaen Mette Dahlgaard den første sag om matchfixing i dansk professionel fodbold. Der har været syv sigtede i sagen, heraf er fire daværende spillere på Hvidovres 1. divisions-hold. De implicerede skal ifølge politiet have tjent omkring 900.000 kroner på kampene tilbage i 2010, og sagen trækker tråde til et asiatisk spillefirma. En person er ved landsretten dømt til et års straf, en er frifundet og fem andre er fortsat sigtet. Læs mere her.

Med dataprojektet #Sporet satte hun og kollegaen Lars Nørgaard Pedersen fokus på data og datasikkerhed ved at kortlægge to folketingspolitikere Sofie Carsten Nielsen (R) og Jens Joel (S) ned til mindste detalje. Det gjaldt en lang række detaljer såsom Sofies præcise løberute, på hvilken adresse Sofies fotos er taget, Jens' politiske netværk i Socialdemokraterne og hans indkøbsvaner. #Sporet viste, hvor mange metadata der eksisterer på hver enkelt person, og hvor potentielt farlige metadata kan være. Projektet har vundet den nordiske datapris Nordic Data Awards 2014 og den internationale datapris Data Journalism Award 2015. Læs mere her.

Hun og to kolleger modtog i 2013 journalistprisen "Timbuktu Prisen" på 100.000 kroner for serien "Blodobligationer," der kortlagde pensionskasser og kommuners omfattende investeringer i statsobligationer i nogle af verdens mest korrupte og undertrykkende regimer i Afrika.

Dækningen førte blandt andet til, at halvdelen af kommunerne solgte sine investeringer i statsobligationerne og erhvervs- og vækstministeren ændrede en lov, så pensionsselskaberne er nødt til aktivt at forholde sig til de etiske problemstillinger i investeringerne. Læs mere her

I gravegruppen har hun blandt andet afsløret danske præsters overgreb på børn og unge i den katolske kirke, som kirken i årtier har forsøgt at holde skjult for offentligheden. Ved hjælp af interne dokumenter fra kirken og præsternes ofre, der stod frem i avisen, kunne Berlingske beskrive, hvordan ledelsen i kirken kendte til flere af ofrenes historier, men valgte præstens parti.

I et tilfælde flyttede kirken en anklaget præst til udlandet for at dysse sagen ned og i et andet lod man præsten true ofre med retssager om injurier. I 21 af anmeldelserne fra ofrene ønskede politiet at efterforske anklagerne, hvis sagerne ikke var faldet for forældelsesfristen.

Eva Jung har blandt andet også skrevet om ægteskaber med teenagebrude ned til 14 år i islamiske miljøer i Danmark. En praksis der går mod ægteskabslovgivningen, og som for flere af pigerne var umulige at slippe ud af igen.

Eva er halvt svensk og dækker større begivenheder i Sverige. Hun har desuden en særlige interesse for Afrika og har blandt andet rapporteret fra DR Congo, Zimbabwe, Mozambique og Etiopien.

Eva Jung har tidligere arbejdet på Business-redaktionen og den politiske redaktion på Christiansborg, hvor hun blandt andet har dækket kommunal-, folketings- og europaparlamentsvalg.

Send gerne tips til evju@berlingske.dk og følg Eva på Twitter: @EvaJung_

Send krypteret via GPG Public Key

Flere artikler af Eva Jung

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen