Del : SMS
Berlingske Business

Frustrerede virksomheder føler sig presset ud i kartelkaos

SKI
Mindre og mellemstore virksomheder kan se, at der er længere og længere imellem, at de får tilbudt et projekt, når en opgave sendes i udbud på vegne af staten eller kommunerne.

Statens centrale indkøbsorganisation er blevet så optaget af at købe stort ind, at de presser virksomheder ud i potentielt ulovlige kartelsager, lyder kritikken fra blandt andre Dansk Industri.

Artiklen fortsætter under annoncen

På hovedkontoret i den lille danske rådgivervirksomhed Conmoto mærker man en dyb frustration.

En frustration, fordi man i øjeblikket oplever, at Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) er så optaget af at købe stort ind via rammeaftaler, at de i dag oftere laver aftaler med meget få og store leverandører. Mindre og mellemstore virksomheder kan dermed se, at der er længere og længere imellem, at de får tilbudt et projekt, når en opgave sendes i udbud på vegne af staten eller kommunerne.

Hvis de mindre virksomheder alligevel skal have en chance for at få opgaverne i hænde, føler mange af dem sig presset til at balancere på kanten af loven - og måske endda bryde den.

atea


Årsagen er, at disse virksomheder ifølge Conmoto tilskyndes til at indgå såkaldte konsortier, dvs. aftaler med normalt konkurrerende virksomheder, for overhovedet at komme betragtning til at levere til det offentlige.

Dermed risikerer virksomhederne potentielt at indgå i ulovlige karteller som følge af de danske konkurrencemyndigheders nuværende fortolkning af konkurrencelovgivningen. Samtidig risikerer virksomhedslederne personlig strafforfølgelse.

»Vi føler os presset til at indgå konsortier med andre virksomheder, fordi tendensen er, at det ikke længere er tilstrækkeligt at være fagligt dygtige og tilbyde en god pris. Virksomhedens størrelse er i sig selv afgørende for at være leverandør. Alternativet er, at vi aldrig kommer i spil til de offentlige opgaver. Det er paradoksalt at skulle indgå sådanne aftaler, når vi samtidig kan se en knibtangsbevægelse, hvor der er kommet mere strikse regler for, hvornår aftalerne er lovlige,« siger adm. direktør for Conmoto, Morten Tamstorf.

pix-SKI

Stor nervøsitet for at bryde loven

Han henviser til en afgørelse fra juni 2015, hvor Konkurrencerådet afgjorde, at Dansk Vejmarkerings Konsortium var ulovligt. Konsortiet bestod af virksomhederne LKF Vejmarkering A/S og Eurostar Danmark A/S, der vandt et udbud fra Vejdirektoratet.

Konkurrencerådet vurderede dog, »at virksomhederne hver for sig kunne have løst såvel enkelte delaftaler som det samlede udbud, og at konsortiesamarbejdet ikke bidrager med effektiviseringsgevinster.«

Med andre ord var konsortiet ulovligt, og Konkurrencerådet påbød virksomhederne »straks at stoppe de ulovlige aftaler«.

Felding


Hos Dansk Industri Videnrådgiverne ser branchedirektør Henriette Søltoft på problemet med stor alvor. Hun mener, det er et udtryk for, at den ene hånd, Konkurrencerådet, ikke ved, hvad den anden, Statens Indkøbscentral, gør. Der er ifølge hende »modsatrettede tendenser«, som risikerer at fange virksomhederne på det forkerte ben.

»Fra mange af vores medlemsvirksomheder hører vi, at de af indkøberne føler sig presset til at indgå konsortier. Inden for især rådgivningsområdet er der en stor nervøsitet omkring at komme til at overtræde konkurrencelovgivningen. Det er absurd, at man i konkurrencens navn reelt forhindrer specialiserede mindre virksomheder i at komme i betragtning til de offentlige kontrakter - eller man kan vende den rundt og sige, at det er absurd, at de offentlige indkøbere indirekte opfordrer virksomhederne til at indgå i potentielt ulovlige karteller,« siger Henriette Søltoft og fortsætter:

»Der er ikke noget galt med, at de offentlige indkøbere skal købe mere effektivt ind, men hvis man kun arbejder hen imod jo større desto bedre, risikerer man at presse virksomheder til en adfærd, som i yderste konsekvens er forbundet med strafforfølgelse. Selvfølgelig skal der være rammer for karteldannelser, men den måde, som reglerne fortolkes på, hænger simpelthen ikke sammen med, hvordan de offentlige indkøbere agerer.«

pix-kraner

Kampen om de mange kroner

I en nylig analyse fastslog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at der er mange offentlige opgaver og kroner at kæmpe om. Det skønnes, at landets kommuner, regioner og staten hvert år køber ind for omkring 13,7 mia. kroner via centrale rammeaftaler fra SKI samt de tværregionale og tværkommunale indkøbsaftaler.

Analysen af de offentlige indkøb via centrale rammeaftaler viste, at der for hovedparten af aftalerne har været grundlag for en effektiv konkurrence om at blive leverandør. Men på hver sjette aftale endte alle bydende virksomheder også med at blive leverandør.

»Der er et sundt fokus på, hvordan det offentlige får mest for skattekronerne, når der købes ind. Vores analyse sætter offentlige indkøb gennem centrale rammeaftaler under lup. Hvis rammeaftalerne anvendes klogt, kan det give både nemmere og billigere indkøb,« sagde direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, i april.

»Kampen er tabt på forhånd«

I Conmoto fortæller Morten Tamstorf dog, at han har kendskab til adskillige mindre og mellemstore virksomheder, som helt har droppet at kæmpe om de offentlige kroner.

»De vælger i stedet at bygge deres virksomhed op omkring det private marked, fordi de simpelthen ikke orker alle konsekvenserne,« siger han.

Selv har Morten Tamstorf dog ikke opgivet kontakten, da cirka 65-75 procent af Conmotos omsætning i dag stammer fra den offentlige sektor. Men det offentliges valg af store leverandører, mærker den lille virksomhed allerede på omsætningen.

»Ved SKIs seneste udbud af rammeaftale på vores område har vi reelt valgt ikke at gøre nogen indsats for at byde ind, fordi kampen er tabt på forhånd. Vi må i stedet tage til takke med mindre opgaver på under 500.000 kroner eller håbe på at kunderne ikke anvender SKIs aftale« forklarer han.

Moderniseringsstyrelsen, der hører under Finansministeriet, er blandt andre én af de styrelser, der hvert år indgår en række rammeaftaler. I en skriftlig kommentar lyder det:

»Et effektivt offentligt indkøb forudsætter, at der skabes effektiv konkurrence om de udbudte opgaver. Konkurrencen kan blive styrket, når flere virksomheder går sammen i konsortier for at byde på en aftale, de hver for sig er for små til at løse. Men virksomhederne skal naturligvis overholde konkurrencelovgivningen,« skriver Moderniseringsstyrelsen.

Berlingske Business har også forsøgt at få en kommentar fra Konkurrencerådet. Vi ville gerne have spurgt til, om de er opmærksomme på, at man for at skabe så effektive og prisdygtige indkøb i den offentlige sektor, samtidig risikerer at skubbe virksomhederne ud i en konflikt med konkurrencelovgivningen. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

Hør investeringsdirektør Henrik Olejasz fortælle hvor galt det i virkeligheden står til med Italien, og om vi er på vej mod en ny EU-krise efter nej'et ved folkeafstemningen søndag:

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere