Del : SMS
Berlingske Business

Fancy tallerkener skader tjenere

pix-tjener med tallekener
Foto:

Store tallerkener i aparte faconer nedslider tjenere. 3F opfordrer tjenere til at varme op, før de begynder at slæbe på det smarte porcelæn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skriver Avisen.dk

Det ser lækkert ud, og kokkene elsker det, når den lille forret ligger i midten på den kæmpestore ovale tallerken omgivet mørke streger af balsamicoeddike. Men for tjeneren, der skal slæbe designer-tallerkener til og fra køkkenet, kan det fancy porcelæn være begyndelsen til enden for tjenerjobbet.

Kendiskok genvinder tabt formue

Tjenerfaget ligger i top, hvad angår dødelighed og nedslidning af arme og skuldre. Men de senere års trend med store tallerkener i alternative former gør belastningen større, skriver Avisen.dk.

"Tallerknerne bliver større og større og mere og mere uhåndterlige. Det begyndte på gourmetrestauranterne for nogle år siden, men nu har det bredt sig, for alle vil jo ligne de fine restauranter," siger Kenneth Novak, forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration til Avisen.dk.

Han mener, tjenerne skal tage problemet meget alvorligt, men det er ikke lykkedes at råbe arbejdsgiverne op, og få dem til at gå tilbage til de mindre, almindelige, runde tallerkner.

Tivoli Hotel er moderne nostalgi

"Hvis man er en ung pige, der ikke har så mange armkræfter, er det endnu mere anstrengende med uhåndterlige tallerkener. Man risikerer at blive nedslidt. Det er ikke noget, der sker på én dag, men over tid. I forvejen er det et fag med stor nedslidning, men tallerkenerne gør risikoen større," siger Kenneth Novak.

Han opfordrer tjenere til at varme op, inden de begynder på arbejdet. Især med de tunge tallerkener.

I Branchemiljørådet for Restauration og Service har 3F og arbejdsgiverne lavet en hel serie instruktionsfilm med øvelser til tjenerne. Hos Dansk Erhverv, der repræsenterer restauratørerne, mener arbejdsmiljøkonsulent Emilie Madsbad Lauritzen ikke, at man kan se så ensidigt på det.

Hoteller og restauranter hænger fast i krisen

Tallerknerne er kun én nedslidningsfaktor i det daglige arbejde.

”Tallerkenernes vægt og størrelse betyder noget, men det kommer helt an på, hvor meget og hvordan, der arbejdes, hvor langt tjeneren går med tallerknerne, hvor mange ansatte der er og så videre. Det er op til den enkelte virksomhed, hvad de vil indkøbe, og det er med i deres overvejelser, når der købes nyt. Man kan imidlertid også komme langt med god instruktion i ergonomisk korrekt servering," siger Emilie Madsbad Lauritzen.

Ifølge Kenneth Novak skyldes trenden med de store tallerkener, at fokus har flyttet sig fra tjeneren og serveringen til anretningen og maden.

"Før havde tjeneren en større rolle i kundens oplevelse og brugte mere tid ved bordet med at flambere, tranchere, mikse salat og øse op. Nu anrettes mad i køkkenet af kokken, og fokus er flyttet til anretningen," siger Kenneth Novak.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

Hør investeringsdirektør Henrik Olejasz fortælle hvor galt det i virkeligheden står til med Italien, og om vi er på vej mod en ny EU-krise efter nej'et ved folkeafstemningen søndag:

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere