Berlingske Business
LIVE
17:57 God weekend 

Whisky i 600 år

(ABERLOUR) - Det hele begyndte i 1404 ifølge historieskrivningen. Whisky hedder på gælisk uisge beatha - som betyder aqua

vitae (livets vand) eller på godt dansk: brændevin. - Og i dag produceres 70 millioner kasser whisky   12 flasker - om

året.



Til sammenligning når cognac kun op på 20 millioner kasser, siger Alan Winchester, informationschef

for Chivas Brothers siden 1964 - som ud over Chivas Regal også står bag den nok mest kendte Single Malt Whisky, The Glenlivet.



Langt

den største del af al whisky er blended whisky -faktisk omkring 95 pct., men malt-whisky får en større og større

del af salget.

Franske ejere

Al whisky begynder som single malt, og man blander op mod 50 forskellige malt-whisky for at

få den rigtige blended whis-ky. Ét selskab kan godt eje flere mærker - det gælder bl.a. franske Pernod Ricard,

som ejer Chivas Brothers i Speyside samt en række andre mærker.



Et af de mest kendte blends fra Chivas Regal er Chivas

Regal, men vi kan også nævne Johnny Walker, The Famous Grouse, Ballentines og J&B - de blandt de kendteste malts udover

The Glenlivet er Macallan, Glen Grant, Talisker, Lagavulin og Glenmorangie.



Men - da der findes i hundredvis forskellige whiskymærker,

vil en opremsning være trættende. Medmindre man kunne smage dem samtidig.

Ét glas 150 Pund

ErhvervsBladet

prøvede en sen novemberaften at nå rundt på hylderne i baren The Quaich på Hotel Craigellachie i Speyside

- midt imellem Inverness og Aberdeen.



466 forskellige Single Malt whiskyer gør denne bar til én af Skotlands mest

velassorterede whiskybarer.



Men det er svært at vælge, og da man jo nok ikke når hele vejen rundt den første

aften, var jeg beskeden - og fandt en Macallan Speymalt fra mit fødselsår 1950 - til kun 40 Pund for et glas. Den dyreste

på kortet var for øvrigt en 40 års Glenfarclas Millennium til 150 Pund pr. glas. Den har jeg stadig til gode.



Maltwhisky

kommer fra mange regioner - udover Spey-side fra de forskellige High-lands, Lowlands og øer. Smagen kommer ikke mindst fra

den tørvemos, der brændes, når byggen skal tørres - samt den kildevand man anvender.



Det nok bedst

kendte Low-lands mærke Rosebank har netop måttet lukke p.g.a. fejl i kildevandet.

Peber og tovværk

Whisky

fremstilles kun af byg, gær og kildevand. Drikken tager tre uger at producere, men skal lagres i minimum tre år for at

blive kaldt whisky.



Speyside whisky er ikke så barsk en oplevelse som whisky fra øerne (hebriderne). En otte år

gammel Talisker fra Isle of Skye smager af peber og tov-værk - men en 10 års Talisker er langt blødere. Men så

taler vi også priser op mod 500 kroner flasken herhjemme.



Til vores smagning nåede vi en 10 år gammel Bladenoch

fra The Lowlands, en 12 års Old Pultney fra The Highlands, en 12 års The Glenlivit fra Speyside, en 10 års Laphroaig

fra Islay, en blended 12 års Johnnie Walker Black Label og endelig en Cameron Brig, en 15 år gammel Single Grain whisky

- fremstillet på korn (hvede og majs).



Kæmpe forskel fra den kraftige og smagsmæssigt røgede Laphraig

til den blide Glenlivit og den besynderlige Cameron Brig.



Og for at smage forskellene er det meget vigtigt at komme en smule

vand i whiskyen -også den dyreste. Det løsner bouquet''en På en besøg hos det Chivas-ejede destilleri Aberlour

dagen efter smagte jeg den frisk destillerede whisky - på over 60 pct.



Et helt klart produkt - som snaps. Derefter lagres

det så f.eks. på brugte spanske sherry- eller amerikanske bourbonfade i så mange år, det nu er planlagt. Drikken

taber ca. en halv procent pr. år

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen