Berlingske Business
LIVE
17:57 God weekend 

Vinsmagningens ABC

Overtegnede er guide og vil føre deltagerne gennem fem klassiske smagstyper, som viser de mest oplagte muligheder i vinens verden.


Den

moderne forbruger går ikke længere efter en bestemt vin, men efter en bestemt type, der passer til den lejlighed, vinen

skal nydes.


Med lidt god vilje, og hvis man evner at overse en række undtagelser, så kan hovedparten af alle rødvine

deles op i fem hovedtyper. Det er dem, vi skal lære at kende. Vi går tæt på mulighederne og smager en typisk

vin fra hver af klasserne.



Cabernet Sauvignon

Det er druen, som er rygraden i de store klassiske Médoc-vine. Den

er stringent, ren, vinøs med tydelig garvesyre. Den er ikke altid let at gå til og er ikke den, begyndere først

falder over, men har man først vænnet sig til den pågående garvesyre, så er det her, man bliver.


Eller

i alt fald den, som man hele tiden vender tilbage til. Cabernet Sauvignon gør sig fint i hele verden. Der hvor den får

sol nok, vil syren været dæmpet. I Bordeaux blandes den næsten altid med andre druer. Til vores smagning har vi

valgt en ren Cabernet Sauvignon fra Toscana. Den repræsenterer på en god måde både den europæiske og

den oversøiske Cabernet-karakter:


1997 Farnito Cabernet Sauvignon Toscana



Merlot

Er den mest plantede drue i

Bordeaux, og det er den, som dominerer i Saint-Emilion og Pomerol. Vi ved, at disse vine adskiller sig fra Médoc''erne , ved

at have mere fylde, mere frugt og mere kød på skelettet end Cabernet Sauvignon.


Den kan være saftig vinøs

og ofte med komplekse undertoner af blomme og korender. Merlot når sit højeste i Pomerol, men ude i den store verden, gør

den sig også særdeles godt.


Til vores smagning er det en ren Merlot, som har fået klassisk lagring på barriques:


1999

Château Le Gravillot, Lalande-de-Pomerol



Pinot Noir

Det er druen bag Bourgogne. Den er svær at have med at gøre,

og det gør, at man skal så gruelig meget ondt igennem, før man finder noget, som er pengene værd. I bøger

kan man læse, at Bourgogne er kraftige og tunge vine. I virkeligheden er de elegant intense, forfinede, føjlsbløde, sødlige

og tørre med et fint teglstensrødt skær, når de er bedst. Bourgunderne fortæller med stor tilfredshed,

at Pinot Noir ikke dur til noget andre steder, men det er der mange, som er ved at lave om på nu. Vi har valgt en klassisk Bourgogne

fra de gyldne skråninger lige bag Beaune:


1997 Volnay 1er Cru "Le Clos des Chenes", Francois Gaunoux



Gamay

Er

let, elegant og har masser af frugt. Det er den moderne smag. Det lyse purpurrøde har afløst det blækfarvede,

den friske frugt fremhæves på bekostning af det vinøse, det lette og elegante værdsættes frem for kompleksitet

og fylde. Det er vine til lette og lyse retter.


Det er Gamay-druen, som er drivkraften i dette værk. Det er druen bag Beaujolais

og de fremragende Cru-vine fra regionen. Vi kan også finde typen i Alsace. Her er det bare Pinot Noir, som står bag. I

Norditalien er Valpolicella og Bardolino oplagte kandidater i denne kategori. Vi har valgt en af de stor cru''er fra Beaujolais:


2000

Domaine des Houdieres Fleurie fra Jacques Dépagneux



Syrah eller Shiraz

De er saft og kraft. De kraftige sager repræsenteres

vel mest klassisk i Rhnedalen. Her finder man den tæthed, fylde og saftige vinøsitet, som mange sætter pris på.

Det er vine med krydrede undertoner, lidt sort peber, og som både har lidt af Bordeaux''s stramme, rene vinøsitet og lidt af

bourgognens elegante, bløde kompleksitet og gerne en hel masse mere. Ofte er det Syrah-druen som står bag. Eller Shiraz

som den hedder, når den har forladt Frankrig. Alle lande med masser af sol laver denne type vine. De bedste finder vi i Californien

og Australien. Vi har valgt en fra "down under"


2000 Andrew Garrett, South Australia Bold Shiraz



Finalen



hvert bord stilles en "blind" vin. Man smager og bordvis diskuterer man, hvilken af de fem grupper, vinen hører til.




Det er en god lille øvelse, som man kan lære en masse af. Ingen får lejlighed til at dumme sig, med mindre

de selv gerne vil. Det hele foregår i en hyggelig og afslappet atmosfære.


Vi slutter af med at smage en stor kvalitetsvin,

som har fået lov til at blive moden, og udvikle alle de nuancer, som gør vinsnak relevant:


1994 Vivio Pavese, Barolo

Riserva



Smagningen finder sted tirsdag den 30. april kl. 19.00.

På Bolettes Gæstebud i Skovhus i Hørsholm.


Entré

kr. 150,-


Tilmelding. Send kupon inklusiv check til Holte Vinlager (Hørsholm afdelingen att.: Steen Brun Rasmussen) inden

15. april.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen