Berlingske Business
LIVE
17:57 God weekend 

Vin fra bredderne af Frankrigs længste flod

Loirefloden har sit udspring nede i det centrale højland, og ikke ret langt fra det berømte Hermitagebjerg. 1004 km

herfra flyder floden ud i Atlanterhavet ved Nantes.


Langs det første stykke af flodens løb, er der ingen vine

af særlig interesse, men når Loire begynder sin store buen rundt om Orléans, ser vi, at vinen knytter sig tæt

til flodens bredder.


Vi er inde i Frankrigs have. Landet hvor den franske historie er skabt. Der er en masse at se på.

Men her vil vi nøjes med at tage den aktuelle temperatur på Loirevinenes placering på de danske vinhylder. Og vi

har valgt at koncentrerer os om de tørre, hvide


Loirevine. Fordi det er denne gruppe, som danske vinkøber først

og fremmest sætter fokus på.


Erfarne vinnydere - og her tænker jeg på aldersmæssig erfaring -vil

kunne huske Loire for den halvsøde Vouvray og den lumre søde rosé d''Anjou.

Bad taste

Vouvrayen kunne være

god, hvis det var naturen som havde skabt sødmen, men oftest var den tilsat sukker og blev kun inviteret med til "bad

taste parties".


Der er ingen tvivl om, at disse Vouvray''er og rosé d''Anjou''er har været med til at ødelægge

Loire-vinenes ry blandt dansk vindrikkere.


Den gang kendte man godt Sancerre og Pouilly Fumé. De blev endda betragtet som

noget af det bedste, man kunne få, hvis det skulle være tørt og hvidt. Men også de var med til at ødelægge

Loirenavnet, fordi importørerne søgte de tarveligste af slagsen, så prisen kunne blive så billig som mulig.


Muscadet

kom ind som et frisk pust fra Loire. Den var blevet det parisiske jet-sets foretrukne modevin. Og nu skulle vi danskere også

til at være med på moden.

Hvinende tør

Muscadet var tør - nogen gange hvinende tør - og det kunne

være en forbløffende oplevelse for de uforberedte. Første gang jeg smagte Muscadet, troede jeg, at der var noget

galt med den. Det var på en restaurant ude ved Atlanterhavskysten. Min vært havde bestilt den, og da tjeneren skænkede

for ham, så han kunne smage, om vinen var i orden, lavede han så mange grimasser og gisp, at både tjeneren og jeg

blev forskrækket.


Lidt efter knækkede han sammen med tydelig åndedrætsbesvær, men pludselig rettede

han sig op, og sagde helt nøgternt "Ja tak, den er som den skal være!"


Tjeneren så lidt forundret

ud, men skænkede op til os begge. Vi grinede lidt af showet, men det var da lige før, at jeg havde lyst til at agere

på sammen måde, da jeg smagte vinen. Den var tynd og pibende sur. Min vært rettede det til "enkel og stringent",

og det var også mit næste indtryk. Andet og tredje glas viste en lækker, sprød, knastør mundrensende

vin, som passede til solen, det salte vand og havets frugter, som var dynget op foran os. Men man skulle lige vende sig til syren.




Den Muscadet, som blev populær i Danmark var Muscadet de Sevre et Maine. Den havde mere smag og et acceptabelt syreniveau.

Vi lærte også Muscadet at kende som "sur lie". I starten blev der lavet megen sjov med, at der var nogen som

skrev "sur" på etiketten.


Men de som havde gået på AOF i fransk, var mere interesseret i "lie".

"Er der virkelig en vin, som man anbefaler skal nydes i sengen?" De franskmænd, de franskmænd!


"Sur

lie" betyder, at vinen har overvintret på gæringsfadet sammen med gærresterne. Det giver vinen mere fylde,

mere kompleksitet og en fin duft og smag af brødgær.


Druen til Muscadet hedder Muscadet. I dag i alt fald. En DNA-test

viser at det er en gammel Bourgogne-drue som hedder Melon. Oprindelig blev den sat her ude ved Nantes, for at give en tør,

neutral hvidvin, som kunne destilleres til noget stærkt.

Klassiske grønne druer

Omkring Anjou og Touraine er det

den grønne Chenin Blanc, som dominerer og inde i Sancerre og Pouilly Fumé er det Sauvignon Blanc. En drue som nu betragtes

blandt de store klassiske grønne druer i hele verden. Den giver fremragende resultater i USA, Chile, Argentina, Sydafrika,

Australien og ikke mindst i New Zealand.


Mange mener, at det er i Marlborough på den new zealandske sydø, at den giver

allerbedst. Det er de slet ikke enige i, her dybt inde i Loire. Sancerre og Pouilly Fumé har aldrig afgivet deres ret til,

at kalde sig verdens bedste Sauvignon Blanc.


Det er i alt fald de mest klassiske. Det var Sauvignon Blanc''en herfra, som er

blevet betegnet med de berømte ord; "kattepis på en stikkelsbærbusk".


Jamen det skal da blive spændende

at se, om vi møder en "kat" hist og pist.





Konklusion: De var tørre, de vine. Overraskende tørre.

Men man sad bagefter med en god smag i munden. Der var ikke noget af den oversøiske fedme, som vi efterhånden har vænnet

os til. Der var heller ikke noget eksotisk pift. Kun ren, mundrensende, frisk og lækker vinøsitet. Det var en god oplevelse.

Generelt får man, hvad man betaler for. Også her. Vi skal over 100 kroner, for at opleve den klassiske elegance. Umiddelbart fandt

vi ikke markante forskellige mellem Sancerre og Pouilly Fumé. Ingen opdagede det berømte "fumé", og

kattepis var der heller ikke noget af.





2000 Sancerre, Pierre Brévin


Rank og stålsat, knastør,

elegant og mundrensende. Meget fransk.


AMKA 86 41 96 00 kr. 87,-





1999 Château de la Ragotiére, Muscadet

Sévre et Maine Sur Lie


Enkel, fnuglet med fine mineralske undertoner. Vellavet.


H.J.Hansen Vinhandel 63 12 82 60

kr. 74,75





2000 La Moussiére, Sancerre, Alphonse Mellot


Lidt stikkelsbær og lidt hyld i en tør

og markant duft og smag


Kjær&Sommerfeldt kr. 119,-





1999 Pouilly-Fumé, Domaine des Fines Caillottes


Fin

sprød frugt og ren stål, meget elegant.


Kjær&Sommerfeldt kr. 109,-





2000 Muscadet Sévre

et Maine Sur Lie, Pierre Brévin


Knastør men med en fin fylde og masser af frisk fugtsyre.


AMKA 86 41 96 00

kr. 39,95





2000 Sancerre "Le Manoir"


Stor klasse, elegant tør, intens med klassisk duft og smag.


K.B.

Vinimport 33 14 99 14 kr. 106,-





2000 Pouilly-Fumé "Les Duchesses"


Lækker angribende med noget

græsagtig, og noget stikkelsbær. Meget autentisk.


JUULS Vinhandel 33 31 13 29 kr. 115,-





2000 Domaine Jean-Paul

Balland, Sancerre


Meget velduftende, god fast fylde og masser af sprød frugtsyre.


Østjysk Vinforsyning A/S

86 98 84 00 kr. 119,-





1999 Domaine de Saint Romble, Sancerre


Elegant, smøragtig fedme i en fornem og velsmagende

indpakning.


Jysk Vin 86 40 44 44 kr. 116,-





2000 Domaine des Caillots, Sauvignon Blanc, Touraine


Fin, typisk Sauvignon

med en god fyldig smag.


Holte Vinlager 45 42 04 15 kr. 65,-





1999 Sancerre "Le Grand Fricambault"


Ret

enkelt, lidt underspillet, vurderet meget forskelligt.


K.B. Vinimport 33 14 99 14 kr. 91,-





2000 Château la Noe

Muscadet Sévre et Maine Sur Lie


Utrolig appetitvækkende, masser af frisk frugt, flot og meget velsmagende.


Østjysk

Vinforsyning A/S 86 98 84 00 kr. 69,-





2000 Château de la Roche, Sauvignon Blanc, Touraine


Enkel, ren og knastør

vin med god frisk syre og fine "grønne" toner.


Erik Sørensen Vinhandel kr. 59,-

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen