Berlingske Business
LIVE
18:00 Business Live vender tilbage fredag

Spanien rundt med et vinglas i hånden

Vi lader badeturisterne drikke den vin, som laves i Costa Bravas, og tager direkte til Penedes syd for Barcelona. Man behøver

sådan set ikke at tage andre steder hen, for de har det hele. Cava er verdenskendt, og altid et godt alternativ.


Rødvinene

viser hele spektret, fra de typiske, spanske "tyreblods-typer" til top-klassiske vine på internationale druer. Det

var her, at Torres tilbage i 1970''erne viste, at franskmændene ikke havde eneret på at lave store vine. Nu står

han i spidsen for noget, man kan kalde "tilbage til rødderne", hvor man er begyndt at plante de helt gamle lokale

druesorter, som forsvandt med vinlusen i 1800-tallet.


De foreløbige resultater ser meget lovende ud. Apropos Torres og

store vine, så er han selv en af pionererne i Priorato, som alle peger på som Spaniens absolutte top-rødvinsdistrikt.

Vi skal op på toppen i bjergene lige bag Tarragona.


1000 meter over havet i et vildt, lavabelagt og dramatisk klippelandskab omkring

klostret ved trappen til himlen (Scala Dei). Vinene er kraftfulde, næsten sorte, alkoholrige og saftige med et forbløffende lagringspotentiale.

Samler-vine og ren kult.



Mørke stærke rødvine

Spansk flod på fire bogstav. Kryds og tværs-veteraner

skynder sig at skrive Ebro. Den har netop sit udløb i Middelhavet her ned ved Tarragona.


Vi følger floden mod

dens udspring, og kommer hurtigt til Carinena. Et bynavn som har givet navn til en af de klassiske druer. Men sjovt nok er det ikke

den, som de selv benytter.


Det er Garnacha, som her i højlandet giver mørke, stærke rødvine, og kan man

finde dem i Reserva-udgaven, så skal man forberede sig på en god stund.


Som næsten nabo ligger Campo de Borja

en slumrende kæmpe. Tidligere var de storleverandør af stærk, sort blandingsvin til Nordeuropas solhungrende vine,

nu er de på banen med faste og karakterfyldte rødvine, som kun koster halvdelen af det, de er værd.


Nord for

Ebro og op mod Pyrenæerne finder vi Somontano. Det er ren idyl. Små vandløb forenes i en rivende flod, som skærer

sig gennem et dramatisk klippelandskab med små hyggelige byer og et fabelagtigt lokalkøkken. Vinene er internationale

og meget vellavet.


Længere oppe ad flodløbet kommer vi ind i det gamle kongerige Navarra. Hovedbyen Pamplona ligger

helt oppe nord på. Vi skal da lige ind og se gaderne, hvor tyrene slippes fri i fiesta-ugen, og måske skal vi også

have en glas på en af Hemingway''s mange yndlings værtshuse.


Navarra kaldes ofte for "det spanske Californien",

vel nok fordi at man ikke føler sig tynget af gamle traditioner, og ikke er bange for at forsøge sig med noget nyt.

Med stor held sætter man Tempranillo og Cabernet Sauvignon sammen. Den skal man gå efter i en af de mange udgaver, som

står på hylderne.



Svingende kvalitet

De fleste rosado''er fra distriktet er også af meget høj klasse.

Rioja er den direkte nabo. Vi kender stilen, og vi kan lide den. "Reserva''erne" er nok der, man får mest for pengene

(pris/kvalitet). Generelt er priserne igen kommet ned i et fornuftigt leje. Kvaliteterne kan være lidt svingende, fordi man

har haft nogle vanskelige høstår.


En lille del af Rioja hører ind under baskerlandet. Og det er sådan

set kun det herfra, som er værd at tale om. Ude ved Biscayen laves der godt nok noget udmærket tør hvidvin, men

det drikkes lokalt til havets frugter.


Vi kikker lige på det eventyrlige Guggenheimermuseum i Bilbao, inden vi tager helt

ud vest på til Galicien, hvor vi får skænket Spaniens bedst hvidvin. Den er lavet på Albarino druen, den er

indsmigrende lækker med en moden frugt og en delikat, lang, mundrensende eftersmag.


Den kan være påtrængende

stålsat, og kan være overraskende for utrænede ganer. De bedste af vinene kommer fra Rias Baixas området.

Desværre ved de godt selv, at de laver god vin, og de forlanger en bondegård for den.


Helt anderledes fornuftige

priser finder vi i det, som så må være Spaniens næstbedste hvidvinsdistrikt. Rueda hedder vinene og distriktet,

som vi finder nær den gamle kongeby Valladolid i Castilla-Leon. Her laves nogle aldeles overbevisende og meget velsmagende tørre

hvide vine med en ganske overvældende aromatisk duft med et strøg af anis og nyslået hø. De koster næsten

ingen ting.



Vine i verdensklasse

Tæt på ligger Ribera del Duero. Det er røde vine. De koster til gengæld noget.

Men det er også verdensklassevine. De har alt det, som en stor vin skal have. Inklusiv et stort lagringspotentiale. Vega Sicilia

var mange år alene om at vise flaget, men i dag er der en række fremragende bodegaer i distriktet, som af mange kaldes

det spanske Médoc. Tæt på ligger Toro, som er et godt alternativ til Ribera del Duero. Vinene er måske lidt

mere fede, lidt kraftigere og har mere saft, men er til gengæld blidere ved din tegnebog.



For stor produktion

Syd

for Madrid ligger en kæmpemæssig højslette. La Mancha - det er Don Quijotes land. Det var her, han sammen med sin

trofaste væbner kæmpede mod vindmøllerne.


EU har i mange år kæmpet mod en alt for stor vinproduktion

i La Mancha. Resultatet er, at man nu laver mindre vin, men til gengæld meget bedre. Søg efter de røde Crianza-

og Reservavine. Her får man en masse for pengene. Og hvis man vil have en lille smule mere kraft og karakter, så spørg

efter vinene fra den sydligste del af højsletten, hvor vi finder Valdepenas.


Kyststrækningen mellem Valencia og

Alicante udgør sammen med baglandet en betydningsfuld vinhave for Spanien. Det er også afsender-adressen for de spanske

vine, som har haft størst succes indenfor de sidste fem-ti år. Prisen har været en afgørende del af succes''en.

Crianza, Reserva og Gran Reservavine til fire flasker for en hund. De smager rigtigt. Og der er net om flaskerne. Alt er i orden.




Utiel-Requena ligger lidt inde i Valencias-baglandet. Vi er oppe i 600-700 meters højde, hvor der er varme dage og kølige

nætter. Ideelt til vin. Tidligere var man leverandør af alkoholrig, mørk rødvin, som blev brugt til blanding

rundt omkring i Europa. Traditionelt var der ikke mange penge i denne handel. I dag lagrer og tapper de selv vinen, og de bevarer

den gode tradition med ikke at ville have for meget for det.


Lidt længere sydpå møder vi Yecla , hvor tingene

langsomt men sikkert er ved at komme i gang. De vil uden tvivl lige som Jumilla være i stand til at udfordre den moderne forbrugers

gane med markante, vellavede og velsmagende røde vine, som både har frugt og saft og fornuftige priser.


Her er

det Monastrell, som får lov til at udfolde sig. Druen viser, at den nemt kan være med, selv om det er den allesteds nærværende

Tempranillo, som dominerer det spanske vinlandskab.


Nede på de hvide jorde i Andalusien er det Sherry''en, som dominerer.

Ikke den søde, klistrende som ødelagde markedet i Danmark, men den knas-tørre Manzanilla og Fino, som skænkes

køligt i høje slanke glas til tapas. Eller langtidslagrede klassisk Oloroso, ædel og utrolig velsmagende. En top meditationsvin,

som man simpelthen må gøre en indsats for at møde.


Mallorca er efterhånden kommet godt med. De mest

spanske af slagsen findes med appellationen Binissalem. Men flere laver også nogle aldeles flotte vine på internationale

druer og blandingen tempranillo/Cabernet.


På de Canariske Øer er der flere små producenter, som trods varmen

laver nogle flotte og intense rødvine og fyldige og tørre hvide.


Men det er stadig ordinær bællevin,

som der laves mest af. Det smager fint nok dernede, men hjemme igen er der mange andre gode muligheder, som er mere oplagte.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen