Berlingske Business
LIVE
18:01 På gensyn i morgen

Skotlands flydende guld

Verden var ved at gå i stå med tilbageholdt åndedræt, da menneskeheden med hastige skridt bevægede sig

mod dommedag. Den amerikanske præsident John F. Kennedy, Sovjetunionens leder Nikita Khrustjov og Cubas ditto, Fidel Castro,

var på nippet til at kaste kloden ud i en altødelæggende atomkrig i 1962, da de to sidstnævnte ville placere

missiler på øen syd for USA. Radioen kværnede løs med en ny engelsk popgruppe -The Beatles.


Hvordan

Cuba-krisen blev opfattet i Skotland, må historikerne kunne fortælle, men i skyggen af den verdensomspændende krise

gik livet i hvert fald videre.


Den lokale byg voksede. Den modnede. Den spirede. Den blev tørret , og der blev tilsat

vand og gær. Maltwhisky anno 1962 var under produktion.


Det var året før mordet på John F. Kennedy,

syv år før den første månelanding, 20 år før Poul Schlüter blev statsminister, og 30 år

før Danmark vandt EM i fodbold.


Whiskyen eksisterer fortsat - i det mindste noget af den. Det kan man bl.a. forvisse sig

om ved at besøge The Glenlivet destilleriet nær floden Spey i det nordlige Skotland.


Her viser guiden stolt to tønder

frem, som begge er mærket 1962. I tøndernes fortid blev de brugt til opbevaring af sherry i Spanien, men i begyndelsen

af 1960erne blev de hentet til Skotland, hvor de blev fyldt op med The Glenlivet årgang 1962. Det er der ikke noget usædvanligt

i. Skotsk maltwhisky lagrer altid på enten sherry- eller bourbontønder. Det usædvanlige er den høje alder.









"Englenes

andel"

Det hører også med til historien, at tønderne ikke længere er fyldte. Hvert år fordamper

ca. to pct. af en whiskytøndes indhold, så tilbage af de oprindelige 250 liter, en sherrytønde rummer, er der

mindre end halvdelen af det oprindelige indhold i hver tønde. Det lyder som en dårlig forretning at lade så store

mængder fordufte hvert år, men skotterne trækker blot på skuldrene og siger: "Det er englenes andel".


Det

hører også med til historien, at whiskyen i de to tønder ikke er til salg. Guiden ved faktisk ikke præcist,

hvad indholdet skal bruges til. Direkte adspurgt om en sandsynlig pris på en flaske direkte fra tønden svarer hun: "Jeg

vil gætte på 20.000 kr.!".


Mindre kan vel også gøre det, og det skotske destilleri sælger

da også whisky til en mere normal tegnebog. Den største sællert er en 12 års maltwhisky, som ikke mindst

er årsagen til, at The Glenlivet i dag er verdens tredjestørste producent af maltwhisky kun overgået af verdensetteren

Glenfiddich og Glen Grant. De to kolleger, eller konkurrenter om man vil, ligger ikke mange kilometer fra The Glenlivet -alle i hjertet

af det skotske whiskybælte, hvor destillerierne ligger lige så tæt, som benzinstationer herhjemme.


Det er den

såkaldte Speyside region. Om The Glenlivet er der i øvrigt den historie at fortælle, at det var det første

destilleri i Skotland, som efter den daværende lov fik licens til at fremstille maltwhisky. Det skete i 1823. Før den

tid blev der fremstillet masser af whisky, men på mere eller mindre illegal basis.



Mangfoldighed

Ingen anden spiritus

i verden smager så forskelligt og mangfoldigt som en maltwhisky fra de meget rå "ø-whiskyer" med bål,

tjære og saltsmag til de blidere Speyside-whiskyer. Hvad der præcist er årsagen til, at en whisky smager, som den

gør, kan eksperterne strides om til evig tid, for der findes så mange processer, før en maltwhisky hældes

på flaske, at variationerne er uendelige.


Det klare skotske kildevand tillægges stor betydning. Den brugte byg er også

en faktor. Brugen af tørv under tørringen af den spirede byg, malten, spiller ind. Selve destillationsprocessen er ligeledes

af betydning. Vigtigst af alt er måske lagringen. Den foregår som nævnt i egetræsfade, der i tidligere liv

har været brugt til opbevaring af enten sherry eller den amerikanske bourbon-whiskey (amerikanerne og irerne bruger et e i Whisky,

red.).


Under lagringen tager whiskyen smag efter sine omgivelser. Ude ved havet trænger en saltagtig bouquet således

ind i processen, mens det ikke er tilfældet inde i landet, og sådan kan forholdene under lagringen konstant påvirke

den endelige whisky. Nogle hævder endda, at samme årgang kan udvikle sig forskelligt afhængig af, om de lagrer i

en lagerbygnings nordlige side eller, de er placeret mod syd. Whisky er i høj grad omspundet af myter og skrøner.


Køber

man en single malt whisky vil den normalt være blandet fra forskellige tønder eller fade, som whiskyentusiater kalder

dem. Her differentierer destillerierne sig ofte fra hinanden ved at mixe lagret whisky fra bourbon tønder med whisky fra sherry

tønder. Med single malt menes blot, at whiskyen kommer fra samme destilleri. Er det f.eks. en 12 års maltwhisky skal

den yngste whisky brugt i blandingen være mindst 12 år. Der kan imidlertid sagtens være ældre whisky i blandingen.

Processen må ikke sammenlignes med det, der hedder blended whisky som f.eks. Chivas Regal, hvor man blander whisky fra flere

forskellige destillerier.



"Single cask"

Det er også muligt, men endnu ikke særligt udbredt, at købe

en flaske ufiltreret whisky fra én enkel tønde. Så taler man om "single cask". Disse whiskyer er som

regel stærke - helt oppe over 60 pct. alkohol for nogles vedkommende. Trods styrken smager de ikke det mindste sprittet.


En

rejse rundt i skotternes whisky-bælte er en rejse for livet. Det helt store kick får man, hvis man lader sig befordre

i bus i høljandet, hvor man, fortærende en god maltwhisky, lader det ene storslåede natursceneri efter det andet

passere ruden: Bjerge, floder, gyvler, lyng, rådyr, får, kaniner osv. gør oplevelsen speciel, og når så

chaufføren sætter sækkepibemusik på anlægget bliver oplevelsen total.


For hardcore whisky-entusister

vil den skotske hovedstad Edinburgh nok også stå højt på listen. Ikke på grund af sine destillerier,

men fordi det er her, man finder "The Whisky Heritage Centre". Her finder man kort og godt samtlige skotske whiskymærker.

Det er endda muligt at erhverve sig flasker fra forlængst hedengangne destillerier, men de koster!


Destilleriernes historie

er nemlig langt fra statisk. Ved århundredeskiftet var der knap 150 destillerier i Skotland. I dag er der færre end 90,

men nogle af de lukkede destillerier kan faktisk godt finde på at åbne igen.


Hvornår de to gamle 1962-tønder

åbnes på The Glenlivet vides ikke, men det skal ske indenfor de næste par årtier. Efter 60 år kasseres

en whisky-tønde nemlig, fordi der så ikke er mere "saft og kraft" i egetræet, og udviklingen stoppes.

I modsætning til vin udvikler en maltwhisky sig ikke på flaske.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen