Berlingske Business
LIVE
17:57 God weekend 

Fem dages vinsafari i Italien og omegn

Indbydelsen lød på frokost på vingård i Tunesien og aftensmad i Palermo, Sicilien. Det var bare første

dag. Næste dag videre i samme tempo.



Frokost ude på landet i Corleone. Ja Mafia-Corleone! Aftensmaden ville blive

serveret på strandkanten helt nede i den italienske hæl. Dagen efter frokost i den bedste del af Toscana og om aftenen

på ristorante i down town Firenze.



Fjerdedagen op til Verona og frokost ude i "Amaronebakkerne" og til nattevinhøst

samme sted. Og en vinsmagning i Milano, inden vi igen ville blive leveret tilbage til København. Det var mindre end fem døgn.

Det var lige i begyndelsen af vinhøsten til årgang 2002. Her en aktuel rapport.

Tunesien

De gange jeg tidligere

har været i Tunesien, har ikke overbevist mig om, at der vinmæssigt var nogen stor vinfremtid, som lå og ventede.

Jeg var der engang en hel uge, hvor jeg forgæves søgte vin, som bare hævede sig lidt over det ordinære. Og

når jeg har smagt tunesisk vin i Danmark har det altid været tydeligt, at det var beregnet til det tyske marked.



De

kan godt lide en passende sødme i vinen. I perioder præsenteres man også for tunesisk vin, som påstås

at være velegnet til personer, som ikke kan tåle garvesyre. Alt rødvin indeholder garvesyre. Også tunesisk.

Mornag er et navn som mange af os netop forbinder med lidt sødlig, kønsløs vin fra Tunesien. Det stod nu på

et vejskilt. Vi var ikke kommet ret langt fra hovedstadens lufthavn. Bakkerne og dalene nød godt af periodiske kølige vinde

fra havet, men uden vinforstand og nyeste teknik, er det umuligt at få noget seriøst ud af anstrengelserne. Derfor har

Staten lokket udenlandsk kapital og viden til. Man har givet nogle fordelagtige betingelser. Billig jord. Endnu billigere arbejdskraft.

Det har tiltrukket nogle driftige mennesker.



Blandt andre familien bag det succesrig sicilianske vinhus Calatrasi. De er ved

at opbygge noget, som godt kan ligne et imperium i Tunesien. Man har lejet to store vingårde, Neferis med 400 ha., og Hached

med et areal på 634 ha. Mange millioner er allerede brugt til at få styr på vinmarkerne, og til at få den

bedste teknik placeret i kældrene.

Sicilien

Det var tusmørke da vi landede i Palermo. Et stort sving ud over

bugten var nødvendigt for at få den rette kurs ind til landingsbanen mellem de høje bjerge. Værten var igen

Calatrasi. Maurizio Micciché, der som familiens overhoved bød velkommen.



Jeg spurgte forsigtig om mafiaens indflydelse,

og han sagde, at den var dominerende indtil 1992. Han udpegede det sted på motorvejen, hvor mafiaen havde anbragt en bombe,

som sprængte dommeren, som var udsendt fra Rom, i luften. Det var dråben, der fik bægret til at flyde over.



Det

officielle Italien erklærede krig mod den organiserede kriminelle mafia. Og vandt. Det er vel nok for meget at påstå,

at mafiaen ikke mere eksisterer. Men de er blevet stuerene og civiliserede. Og bliver accepteret af EU''s udviklingskasse.



Maurizio

fortalte nogle dramatiske historier om, hvordan hans familie var blevet jagtet af den kriminelle mafia, dengang de havde påtaget

sig ansvaret for lov og orden på øen. Sen aftensmad under den sorte, åbne nattehimmel. Mama og papa stod selv i

køkkenet. Forretterne blev ved med at komme ind (eller ud om man vil), indtil vi bad om kaffen og en stor stærk.











Tre

vingårde

Calatrasi har tre vingårde, som alle ligger ude i de smukke dale bag Palermo. Der er masser af plads til udvidelse,

hvis det skulle blive nødvendigt. Jorden så rigtig ud. Landskabet var bløde bakker omkranset af høje bjerge.

Smukt, ja! Nærmest ren idyl. På en af bakkerne ligge Corleone. "I will give you an offer, you can not refuse!"

Og lige bag ved, i næsten tusind meters højde Campofiorito, som er Calatrasis nyeste vingård. Der høstes

nu 1000 tons superdruer (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Viogner, Tempranillo og Dagrantino.



Her er også brugt masser

af penge på nyeste teknik, og oversøiske vinmagere bringes ind for at sikre det bedste resultat. Der er ingen tvivl om,

at Sicilien vil være en vigtig aktør på det danske marked i de kommende år. Normalt har de ikke problemer

med vejret, men 2002 var ikke forløbet lige efter bogen. Der kom regn på forkerte tidspunkter, og de som ikke har teknikken

i orden, kan ikke lave noget, som eksportmarkederne vil efterspørge.



Det kan godt være, at der ikke er noget, som

hedder mafia mere, men der er stadig nogen, som har mere indflydelse end andre. Vi var lidt sent på den, da vi skulle i lufthavnen,

men et enkelt vink åbnede alle døre, så vi uden kontrol og check, kunne gå direkte ind i vores fly. Vi skulle

til Brindisi på den italienske hæl.

Apulien

Det havde regnet hele dagen. Vinhøsten var i gang, og man

var slet ikke tilfredse med det vejr, som ellers havde forkælet dem i tusinder af år. Det var familien Rocca, som tog

imod os. "Inden det bliver mørkt, skal I se forskellen på at høste fra vinstokke, som er passet, og dem,

som ikke er passet ordentligt".



Det flade Apulien var i stærk kontrast til det smukke og bjergrige Sicilien. Jeg

har altid undret mig over, hvor de gemte alle deres vinmarker. Men her mod kysten på den anden side af Brindisi, dukker de op.



De

dækker det hele så langt øjet rækker. De står for det meste som buske. Men her hvor der står

Rocca på granitsøjlen, er det som om man pludselig drejer ind på en vingård i Bordeaux. I snorlige og lange

veltrimmede hække uden så meget som et græsstrå under sig, står deres vinstokke med druer klar til at

blive høstet. Lige på den anden side af grusvejen ser vi naboens. Enhver kan se, at han ikke kan få noget godt

ud af de druer, som han har til rådighed. Roccas er hele og uden mindste råd. "Fordi vi laver den grønne høst,

fordi vi fjerne bladene, så klaserne får optimal sol og fordi vi sorterer alt det dårlig fra inden høsten".

Toscana

Der

lå det rigtige lys over Toscana. Det som giver landskabet dette blide, pastelagtige skær, som gør det svært

at skelne mellem drøm og virkelighed. Vi kører gennem Chianti-landet og tager retning mod den fornemste af vinhøjene.





Det er Montalcino, og det er her de berømte Brunello-vine har sine rødder. Indtil for en generation siden, var

det mere eller mindre Bionti Santi, som tegnede distriktet, men da amerikanske brødre John og Harry Mariani var blevet multimilliardærer

på at sælge Lambrusco til amerikanerne, fandt de ud af, at nogen af de tjente penge skulle tilbage til Italien.



Det

blev starten på Castello Banfi. Det ligger for foden af Montalcino-højens vestside. 3000 ha råder man over. De

1000 er beplantet med vin.



Man etablerede sig i 1984 i det der blev kaldt Europas mest avancerede wineri, og blev meget hurtigt

nævnt blandt stjernerne. Denne status er vedligeholdt og udbygget gennem årerne. Vi smagte hele Banfi''s udvalg og sluttede

med deres Brunello Montalcino i den allerede legendariske årgang 1997. Den formilder sindet i en grad, at man helt glemmer at

finde professionelle udtryk for sin oplevelse. Den smager bare godt. Meget, meget godt!



Vi kunne se på vores vej gennem

toscana, at vinstokkene havde lidt under årets unormaliteter. For megen regn. For lidt sol. Og det skulle vise sig, at blive

endnu værre i ugerne efter vores besøg.

Veneto

Jeg har altid godt kunne lide Verona. Det er en dejlig by. Smuk

og let at overskue med mange gode små spisesteder. I "verdenen" lige udenfor Verona ligger et meget gammelt vindistrikt,

som gennem de sidste to årtier har fået en fornem renæssance. Det er Valpolicella. Det er Ripasso og Amarone udgaverne,

som har fået sat fokus på det historiske område. Desværre havde et kraftigt haglvejr klædt mange af

vinstokkene af, så der ikke kommer ret megen vin fra Valpolicella-dalene i år. De vinstokke som var helt nøgne, vil

også give et reduceret udbytte de næste par år.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen