Berlingske Business

Mellemhandlerne får gevinsten i energibranchen

Der er DONG, og så er der alle de andre: Den statsejede energikoncern fylder fortsat næsten halvdelen af den branche, som udfører arbejdet med at bringe energi frem til slutkunderne. Ikke at DONGs resultater er markant anderledes end branchens gennemsnit; faktisk falder det i øjnene, at DONGs størrelse ikke giver markant bedre lønsomhed, og heller ikke i et år, som har været præget af en fortsat opadgående trend i energipriserne.

I det hele taget er der langt mellem de iøjnefaldende overskud, selv om høje energipriser også traditionelt har betydet pæne overskud til forsyningsselskaberne. Mest bemærkelsesværdigt er selskabet Danske Commodities, som ikke har noget med Danske Bank-koncernen at gøre. Det er et selvstændigt energihandelsselskab, altså en mellemhandler, og mellemhandleren både tjener godt og vokser kraftigt. Selskabet begyndte i 2004 med to skriveborde, og i dag har årsomsætningen passeret seks milliarder kroner. En fordobling siden 2010, og næsten en tredobling siden 2009. Den udvikling har gjort grundlæggeren, Henrik Lind, til en af landets 100 rigeste.

En gennemgang af de to seneste årsregnskaber fra de 43 største danske forsyningsselskaber viser en stigende omsætning på 7 procent, men samtidig et fald i resultatet efter skat på over 14 procent, hvilket skyldes en lille håndfuld selskaber, som tilsammen har en negativ vækst i årsresultatet på 1,7 milliard kroner.

Køb adgang til nøgletalsrapporten med detaljerede nøgletalsberegninger og opdaterede kontaktoplysninger, herunder adresse, mail og telefon, på landets 43 største forsyningsselskaber. Rapporten kan købes forneden og leveres i et excelark med alle oplysninger, som downloades fra denne side.

Rapporten bygger på regnskaber (2010 og 2011) fra følgende virksomheder:

DONG Energy, Energi Danmark, Energinet.dk, Danske Commodities, HMN Naturgas, Vattenfall, NEAS Energy, Københavns Energi, SEAS-NVE, Syd Energi, Verdo, EnergiMidt Holding, NRGI, CTR, Tre-For, Naturgas Fyn, Energi Fyn, HEF Himmerlands Elforsyning, Vestforbrænding, Veks, Fjernvarme Fyn, Scanenergi, NOE Net, Silkeborg Forsyning, Hillerød Forsyning Holding, Esbjerg Forsyning Holding, Aarhus Vand, Energi Nord, Frederikshavn Forsyning, Frederiksberg Energi, Energi Viborg, Vestforsyning, Forsyning Helsingør, SK Forsyning, E.ON Danmark, Vandcenter Syd, Fynsk Energi, Nordvand, ScanEnergi Elsalg, Lokalenergi Handel, Roskilde Forsyning Holding, Aalborg Forsyning Holding og Elro Handel.

Køb hele Guld1000

Ønsker du i stedet at købe hele Guld1000-analysen med detaljerede oplysninger på alle landets 1000 største virksomheder til 2998 kroner, så klik her.

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen