Berlingske Business

Grønlændervending i fiskeindustrien

Det danske rigsfællesskabs største fiskeproducent, Royal Greenland, er på andet år i gang med en spektakulær turnaround under ledelse af den tidligere Ecco- og Idémøbler-direktør Michael Thinghuus.

Fremgangsmåden synes at være bedre ledelse, mere kundefokus og koncentreret salgsarbejde, og nu giver koncernen overskud. Ikke et prangende overskud, men ét, som er set værre i branchen, der traditionelt har svært ved at omsætte sine kostbare råvarer til lønsom produktion.

Der er dog stadig et stykke vej op til den mindre grønlandske konkurrent, Polar Seafood, som med under det halve i omsætning faktisk stadig tjener flere penge end Royal Greenland. Nede i den sydlige del af rigsfællesskabet anføres feltet nu af det japanskejede Nordic Seafood, som akkurat har passeret Insepa – engang Espersen og Rahbekfisk – i omsætning og overskud.

Generelt er omsætningen hos de 20 største fiskeproducenterne steget med 11 procent. Det viser en gennemgang af de seneste to årsregnskaber. Årsresultatet er også steget, dog blot med 20 millioner til 519 millioner kroner og skyldes den positive udvikling i Royal Greenland. Hvis sidstnævnte ikke medregnes, har årsresultatet for de resterende 19 virksomheder tilsammen udviklet sig negativt med et fald på over 100 millioner. Fiskeproducenterne har generelt et problem med at omsætte indtjening til overskud. De 20 selskaber har samlet set en overskudsgrad på blot tre procent og en afkastningsgrad på fem procent, hvilket ligger under det samlede Guld1000.

I 2010 havde samtlige 20 selskaber overskud på driftsbudgettet, men i 2011 har hver fjerde virksomhed underskud. Tre selskaber har røde tal på bundlinjen.

Rapporten bygger på regnskaber (2010 og 2011) fra følgende virksomheder:

Royal Greenland, Nordic Seafood, Insepa, Polar Seafood Greenland, Sirena Group, Fiskernes Fiskeindustri, Kangamiut Holding, TripleNine Fish Protein, Tomex Danmark, Skagerak Group, Alimex Seafood, Ocean Prawns, Sæby Fiske-Industri, Norway Seafoods, Hanstholm Fiskemelsfabrik, EKP (Danske Fiskeauktioner), Launis Holding, Læsø Fiskeindustri, Albatros Seafood og Prime Ocean.

Køb hele Guld1000

Ønsker du i stedet at købe hele Guld1000-analysen med detaljerede oplysninger på alle landets 1000 største virksomheder til 2998 kroner, så klik her.

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen