Del : SMS

Grønlændervending i fiskeindustrien

Royal greenland
Royal Greenland Rejefabrik Ilulissat Havn, facaden af rejefabrikken med skilt, kran og flag. Foto:

Vækst i omsætningen viser sig ikke på bundlinjen hos de 20 største fiskeproducenter. Flere selskaber har underskud, men enkelte selskaber viser positive takter. Se hvem der klarer sig godt, og hvem der har røde tal på bundlinjen.

Det danske rigsfællesskabs største fiskeproducent, Royal Greenland, er på andet år i gang med en spektakulær turnaround under ledelse af den tidligere Ecco- og Idémøbler-direktør Michael Thinghuus.

Fremgangsmåden synes at være bedre ledelse, mere kundefokus og koncentreret salgsarbejde, og nu giver koncernen overskud. Ikke et prangende overskud, men ét, som er set værre i branchen, der traditionelt har svært ved at omsætte sine kostbare råvarer til lønsom produktion.

Der er dog stadig et stykke vej op til den mindre grønlandske konkurrent, Polar Seafood, som med under det halve i omsætning faktisk stadig tjener flere penge end Royal Greenland. Nede i den sydlige del af rigsfællesskabet anføres feltet nu af det japanskejede Nordic Seafood, som akkurat har passeret Insepa – engang Espersen og Rahbekfisk – i omsætning og overskud.

Generelt er omsætningen hos de 20 største fiskeproducenterne steget med 11 procent. Det viser en gennemgang af de seneste to årsregnskaber. Årsresultatet er også steget, dog blot med 20 millioner til 519 millioner kroner og skyldes den positive udvikling i Royal Greenland. Hvis sidstnævnte ikke medregnes, har årsresultatet for de resterende 19 virksomheder tilsammen udviklet sig negativt med et fald på over 100 millioner. Fiskeproducenterne har generelt et problem med at omsætte indtjening til overskud. De 20 selskaber har samlet set en overskudsgrad på blot tre procent og en afkastningsgrad på fem procent, hvilket ligger under det samlede Guld1000.

I 2010 havde samtlige 20 selskaber overskud på driftsbudgettet, men i 2011 har hver fjerde virksomhed underskud. Tre selskaber har røde tal på bundlinjen.

Rapporten bygger på regnskaber (2010 og 2011) fra følgende virksomheder:

Royal Greenland, Nordic Seafood, Insepa, Polar Seafood Greenland, Sirena Group, Fiskernes Fiskeindustri, Kangamiut Holding, TripleNine Fish Protein, Tomex Danmark, Skagerak Group, Alimex Seafood, Ocean Prawns, Sæby Fiske-Industri, Norway Seafoods, Hanstholm Fiskemelsfabrik, EKP (Danske Fiskeauktioner), Launis Holding, Læsø Fiskeindustri, Albatros Seafood og Prime Ocean.

Køb hele Guld1000

Ønsker du i stedet at købe hele Guld1000-analysen med detaljerede oplysninger på alle landets 1000 største virksomheder til 2998 kroner, så klik her.

11 Køb adgang til denne artikel
Styksalg 298 kr.

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

FÅ BESKED OM SENESTE ANALYSER, RAPPORTER OG GUIDES I BUSINESS PREMIUM
s

Vi udsender to til tre gange om måneden et nyhedsbrev om nye analyser, du kan hente i Premium.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Sune Lohse, ERP-ekspert &amp; Chief Strategy Officer</p>

Mens virksomhedernes IT-løsninger følger de samme to tendenser, hænger ERP-løsningerne i bremsen. Det er tid til en opsang.Af Sune Lohse, ERP-ekspert & Chief Strategy Officer, Abakion A/SManglende...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere