Berlingske Business
LIVE
18:01 På gensyn i morgen

Tvangsauktion kan ramme alle

Det er høj som lav, fattig og rig, tyk og tynd, som ender på en trist tvangsauktion, efter at have kæmpet med regninger og rykkere fra realkreditten, knirkende rudekuverter, som giver søvnløse nætter, og uforudsete regninger, der dumper ind ad postkassen.

Advokat Rolf Ledertoug fra Advodan i Glostrup er specialist på området og siger, at den klassiske tvangsauktion handler om familier, der har købt en for dyr bolig, eller som har brugt store summer af lånte penge på istandsætninger, hvorefter deres indtægt dykker på grund af arbejdsløshed eller skilsmisse.

»Men der er også en del, som går ned med deres virksomhed, eller som ganske enkelt har lånt og brugt for meget, og som derfor får problemer med at betale de løbende terminer til boligen,« siger Rolf Ledertoug.

 Sådan slipper du af med din gæld

Realkreditten begynder relativt hurtigt, efter at de første regninger ikke er betalt, at sende første, anden og tredje rykker. Bliver regningerne efter dette ikke betalt, går sagen videre til først inkasso og så fogedretten, hvor boligen sælges ved hammerslag til højestbydende. Det er ofte én eller flere millioner kroner under, hvad folk skylder i boligen. Så mange ender med en stor personlig gæld, som er svær eller nærmest umulig, at slippe ud af for de fleste.

En møllesten om halsen

Der er en forældelsesfrist på gæld, der hedder ti år. Men hvis realkreditten efter den tid gør et nyt krav gældende, forlænges perioden. Så mange kan let ende med en gæld på flere millioner kroner, en sortlistning i RKI Kreditinformation og en møllesten om halsen, som sætter dem skakmat på fremtidens boligmarked eller andre steder, hvor der er brug for at låne penge.

»Men det vigtige, hvis man er på vej ud i uføre er, at få gang i en dialog med bank og realkredit. Jo før man tager fat, desto nemmere er det ofte at finde en løsning,« siger Rolf Ledertoug.

 Kan en låneomlægning betale sig for dig?

Kan tvangsauktionen ikke undgås, er en senere gældssanering en mulighed, men den kræver, at man lever under meget beskedne forhold i en del år fremover. Så selv det at få en gældssanering kan være en svær og vanskelig beslutning, oplyser Rolf Ledertoug. Sidste år gik over 5.000 på tvangsauktion.

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen