Del : SMS

Vismænd: Det koster intet at fjerne topskatten

Danske penge. Pengesedler og mønter.
Foto:

Det vil ikke som antaget koste et milliardbeløb af fjerne topskatten, vurderer nogle af landets førende økonomer og vismænd i et nyt studie.

Artiklen fortsætter under annoncen

Prisen på at fjerne topskatten vil være langt lavere end hidtil antaget. Det vurderer tre af landets førende økonomer i et nyt studie, skriver Børsen.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, vismand Claus Thustrup Kreiner og professor ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch står bag studiet.

Og ifølge dem vil det ikke koste 10,6 milliarder kroner at fjerne topskatten, som skatteminister Morten Østergaard (R) har oplyst i et nyt svar til Folketingets Skatteudvalg. Den manøvre vil nemlig ifølge økonomerne have positive adfærdseffekter.

Se udviklingen i de forskellige danske skatter og afgifter

»Vores analyse peger på, at det her langtfra er en triviel størrelse, som altså skal lægges oven i den sædvanlige effekt af skattelettelser,« siger vismand Claus Thustrup Kreiner til Børsen.

Han understreger dog, at der er stor usikkerhed forbundet med analyser som denne.

I studiet lægges der vægt på, at lavere skatter ikke kun får folk til at arbejde mere, men at lavere skatter også får folk til i højere grad at søge mod nyt arbejde med højere løn og også bliver mere produktive.

Det betegnes som dynamiske effekter og måles ved en såkaldt elasticitet, som angiver, hvor meget danskerne reagerer, når skatten ændrer sig. Den har Finansministeriet sat til 0,1, og dermed lander den endelige pris for at fjerne topskatten på 6,8 milliarder kroner. Men økonomerne mener, at den sande elasticitet kan være 0,3.

Økonomerne når i studiet frem til, at det i stedet vil give 800 millioner kroner ekstra i statskassen at fjerne topskatten, da folk uden topskat vil arbejde mere og til en højere løn.

Skatteordfører for de Konservative Brian Mikkelsen (K) vil nu bede finansminister Bjarne Corydon (S) om at svare på, om Finansministeriet bruger de mest retvisende modeller til at udregne prisen på skattelettelser.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere