Del : SMS

Se kortet: Hver fjerde kommune piller ved skatten

RB PLUS Forhøjet grundskyld udlignes af prishop
Foto:

Seks kommuner hæver skatterne fra nytår, og 21 sænker dem. Samlet bliver regningen stort set uændret – på nær lige grundskylden, der fortsætter opad.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selv om 27 kommuner piller ved de lokale skatter, bliver den samlede opkrævning til borgere og virksomheder stort set uændret – på nær den stigende grundskyld.

Det fremgår af en Berlingske Business-kortlægning af budgetforligene og/eller afstemninger i samtlige 98 kommuner.

12BUSKerteminde.jpg

Seks kommuner hæver personskatten.

Tre kommuner sænker personskatten.

Fem kommuner sænker satsen for grundskyld.

12 kommuner sænker dækningsafgiften (skatten på erhvervsbygninger).

En kommune (Helsingør) sænker både grundskyld og dækningsafgift.

Samlet betyder det, at skatteregningen til de lokale rådhuse stiger en lille smule – formentlig med op til otte millioner kroner.

Den forhøjede personskat udløser omkring 153 millioner kroner, mens sænkningerne i tre kommuner betyder en besparelse for borgerne dér på cirka 55 millioner kroner.

De sænkede satser for grundskyld betyder en lettelse på omkring 48 millioner kroner, mens skønnene for den sparede firmaskat (dækningsafgiften) ligger på 42-50 millioner kroner.

»Dermed er skattestoppet tæt på at være overholdt. Hvis der bliver en overskridelse på nogle millioner, forventer vi, at Claus Hjort Frederiksen (V) (finansminister, red.) vil kompensere danskerne ved at lette tilsvarende i bundskatten,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos.

Ud af de ni kommuner, som søgte om at hæve skatten, valgte tre ikke at gøre alvor af det, mens seks andre skruede op, nemlig Albertslund på Vestegnen, Lolland og Guldborgsund på Sydhavsøerne samt Esbjerg, Norddjurs og Struer i det jyske.

Trængte kommuner kunne søge om at hæve skatterne for samlet 200 millioner kroner, og så var det meningen, at sænkninger i andre kommuner skulle udligne det, så de samlede kommunale skatter forblev uændrede.

Tre kommuner, jyske Billund og Ikast-Brande samt Lejre på Midtsjælland, har skruet ned for personskatten, og en stribe kommuner har sænket dækningsafgiften.

NF 1-2 ARKIV ALBERTSLUND RÅDHUS

Seks kommuner har skruet ned for satsen på grundskylden på jord. Den skat bliver diskuteret meget i særligt hovedstadsområdet, men trods sænkninger flere steder betyder den særlige regulering på op til 6,6 procent i år, at regningen i kroner og øre stiger.

I januar i år skønnede Danmark Statistik, at den samlede grundskyld i hele landet ville runde 24,8 milliarder kroner i 2015 – en stigning fra knap 23,7 milliarder i 2014, og en ny, samlet stigning venter fra nytår i kraft af reguleringsmekanismen.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere