Del : SMS

Nationalbanken: Stor usikkerhed om dansk økonomi

Forbrug
Danskerne er stadig påvirkede af den økonomiske krise og holder igen med forbruget. Det er med til at lægge låg på økonomien, som Nationalbanken nu venter, vil være endnu længere tid om at komme op i gear. Arkivfoto. Foto:

Nils Bernstein og hans kolleger skærer næsten et procentpoint af vækstskønnet for dansk økonomi i år, og ser fortsat dystert på de kommende år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nationalbanken har ikke megen fidus til dansk vækst i 2012. Den ventes at vokse bare 0,3 procent. I prognosen, som blev udsendt i juni, var forventningen 1,2 procent. Også for 2013 og 2014 er optimismen kølet af.

I både 2013 og 2014 venter nationalbankdirektør Nils Bernstein og hans kolleger "godt 1,5 procent" vækst, men fastholder prognosen fra juni på henholdsvis 1,6 procent og 1,7 procent. Det fremgår af Nationalbankens kvartalsoversigt for tredje kvartal, der er udsendt torsdag morgen.

"Vi forventer en vis fremgang i økonomien næste år, men udsigterne er forbundet med stor usikkerhed, siger nationalbankdirektør Nils Bernstein i en pressemeddelelse,"

Problemet er tilbageholdenheden hos forbrugere og virksomheder, der er påvirket af flere år med finansiel krise. De ventes først at skrue op for købe- og investeringslysten i løbet af 2013.

"Dansk økonomi er i gang med en genopretning efter overophedningen før finanskrisen. Lige nu er kapacitetspresset moderat, men den private sektor har et stort opsparingsoverskud, og renterne er lave, så potentialet for en stærkere fremgang er til stede. Det er vigtigt, at konsolideringen af de offentlige finanser fortsætter og genskaber balancen mellem offentlig og privat efterspørgsel," siger Nils Bernstein.

Mens økonomien langsomt trækkes i gang, venter Nationalbanken en tilsvarende fald i arbejdsløsheden. Mens antallet af ledige ventes at kunne opgøres til 164.000 i 2012, regner økonomerne med, at det vil falde til 161.000 personer i 2013. Dermed ligger Nationalbanken ikke langt fra regeringens skøn på 158.000 ledige næste år.

Faldet vil tage yderligere til i 2014 med et fald på 5.000 personer til 156.000 ledige.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere