Berlingske Business
LIVE:  God weekend

Milliardær med en mission

1. januar tager Lars Seier Christensen hul på et nyt kapitel i sit liv, når han siger farvel til posten som adm. direktør for Saxo Bank. Milliardæren skruer til gengæld op for investeringer i spirende nye virksomheder.

Selv på en halvdårlig telefonforbindelse fra Schweiz fornægter de klare toner af liberale frihedsvisioner sig ikke i talestrømmen fra Lars Seier Christensen.

Enhver, der har det mindste kendskab til den snart tidligere administrerende direktør i Saxo Bank, ved da også, at han lovpriser kapitalismens tanker om et frit marked, hvor mennesker kan udveksle varer og serviceydelser uden statens indblanding.

Med det tankesæt som pejlemærke har Lars Seier Christensen skabt sig en formue, som ifølge Berlingskes opgørelse over Danmarks rigeste personer løber op i 3,1 milliarder kroner og placerer ham som landets 31. rigeste person. Og når Lars Seier Christensen fra den 1. januar slipper tøjlerne som administrerende direktør for Saxo Bank, vil milliardæren bruge sine overskydende timer og penge netop der, hvor kapitalismen vokser fra.

Artiklen fortsætter under billedet
Lars Seier 2
Lars Seier Christensen, der i dag er bosat i Schweiz, har ifølge Berlingskes opgørelse over Danmarks rigeste personer en formue på 3,1 milliarder kroner, hvilket placerer ham som landets 31. rigeste person. Foto : Søren Bidstrup

Der hvor millioner kan formere sig og blive til milliarder, og hvor nye handlekraftige iværksættere udklækkes og med de rette forudsætninger udvikler sig til den type individer, som i Lars Seier Christensens øjne er samfundets søjler: De driftige igangsættere, som skaber, producerer og tager ansvar. Lars Seier Christensen vil med andre ord gå systematisk til værks for at gøde iværksættermiljøet med millioner.

BM

»Skønheden ved kapitalismen er, at der hele tiden sidder uendelige mængder af mennesker, der prøver at finde på bedre produkter og bedre services; noget, der skaber værdi for verdens befolkning som helhed,« siger Lars Seier Christensen næsten, som om han forkynder den russiskfødte amerikanske forfatter Ayn Rands filosofi.

Lars Seier Christensen tilføjer, at det mindre smukke ved kapitalismen er den bureaukratiske overbygning, som han mener, vokser i takt med en forretnings størrelse.

RB PLUS Saxo-direktør åbner for nyt Riis-sponsorat

»Der skal man kende sin besøgstid, og jeg synes, jeg i mange år har gjort mit på den front,« siger han.

Sammen med vennen Kim Fournais startede Lars Seier Christensen i 1992 fondsmæglerselskabet Midas, som senere blev til Saxo Bank. I dag har investeringsbanken med hovedsæde i Hellerup omkring 1.500 medarbejdere og kontorer over hele verden.

Lars Seier Christensen ejer 26 procent af aktierne i Saxo Bank, og selvom han fra januar ikke længere er en del af direktionen, vil medstifteren stadig bruge tid på sit hjerteblod.

Hans exit fra direktionsgangen i Saxo Bank er, forklarer Lars Seier Christensen, et spørgsmål om at fokusere mere på forretningsudvikling og kunder end på formaliteter og teknikaliteter, som aldrig for alvor har været Lars Seier Christensens kop te.

»Jeg ville aldrig været blevet CEO i et selskab, hvis det ikke var, fordi jeg ejede en stor del af det. Jeg ville ikke have søgt jobbet,« siger han uden i øvrigt at beklage sig over sin selvvalgte skæbne.

Artiklen fortsætter under billedet
Saxo Bank
Selv om Lars Seier slipper driften i Saxo Bank, står banken med hovedsæde i Hellerup for 90 procent af rigmandens formue. Foto : Simon Læssøe

Under alle omstændigheder har Lars Seier Christensen god grund til at ville Saxo Bank det bedste. Banken er ikke alene hans hjerteblod, den udgør også ifølge Lars Seier Christensen selv omtrent 90 procent af rigmandens formue, og som sådan bliver banken også i fremtiden en del af Lars Seier Christensens palet. »Jeg har tænkt mig at se på Saxo Bank som en investering – men selvfølgelig en ekstrem vigtig investering,« siger Lars Seier Christensen.

seier

Trods en stor del af formuen bundet i Saxo Bank har Lars Seier Christensen stadig millioner at investere for. Men hvad er det så, han vil investere i, den velmenende kapitalist?

Ser man bort fra Saxo Bank, ligner Lars Seier Christensens nuværende investeringsportefølje mere en levemands værk end kalkuleret kynisme: Jeg nyder god mad, ergo køber jeg gourmetrestauranten Geranium. Jeg kan godt lide sport, ergo investerer jeg i Rungsted Ishockeyklub. Jeg er liberalist, ergo køber jeg netavisen 180Grader, som har et liberalistisk sigte.

Men sådan er det ikke, forsikrer Lars Seier Christensen. Han kunne ikke drømme om at investere i en virksomhed, der ikke i hans øjne har potentiale til at give et afkast. Det vil altid være en målsætning, lyder det fra Lars Seier Christensen, at investeringerne giver mening rent kommercielt.

»Der er mening med galskaben. Investeringerne ligger ud over en fire-fem forskellige ben, og det er de ben, jeg vil fortsætte med at fokusere på. Det er områder, der interesserer mig,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet
Lars Seier 1
Foto : Søren Bidstrup

De fem forretningsben, der skal bære Lars Seier Christensens portefølje, er således finansielle services, medier, mad og drikke, sport og entertainment og kunst og smykker. Fællesnævneren for alle nuværende og fremtidige investeringer er med Lars Seier Christensens egne ord hans »store kærlighed for skalerbarhed«.

Hvis man har lavet noget én gang og kan sælge det flere gange, er det godt, lyder rationalet, og det giver umiddelbart mening i de fleste af hans investeringer, som ud over Saxo Bank tæller Jesper »Kasi« Nielsens smykkevirksomhed Endless Jewelry og det sociale medie Newsio. Men hvad med Geranium og hvad med Rungsted Ishockeyklub?

»Min kærlighed til ting af meget høj kvalitet spiller også ind,« forklarer Lars Seier Christensen.

»Men man må ikke gå fejl i byen af mine intentioner. Jeg ville ikke bryde mig om at indgå i et projekt, hvis ikke det var kommercielt i et eller andet omfang. Jeg regner bestemt med, at Geranium er en god forretning og vil blive en endnu bedre forretning, ligesom jeg regner med, at Rungsted Ishockey vil blive en god forretning,« siger han, velvidende at hverken Geranium eller Rungsted Ishockey bliver den nye Saxo Bank.

Med mere tid i kalenderen vil Lars Seier Christensen imidlertid fremover gå mere systematisk til værks i forhold til udvælgelsen af nye projekter, han vil kaste penge efter. Hidtil har investeringerne i høj grad været præget af Lars Seier Christensens mavefornemmelse, og de mange henvendelser fra håbefulde iværksættere er kommet på ganske uformel vis via mail eller som beskeder på Facebook.

Artiklen fortsætter under billedet
Folkem
Lars Seier Christensen er en af de topchefer, der også tager del i samfundsdebatten. Her ses han i forbindelse med folkemødet på Bornholm i juni 2015. Foto : Thomas Lekfeldt

»I mit liv efter den 1. januar prøver jeg at blive en enmandsventure-kapitalfond, om du vil,« siger Lars Seier Christensen og forklarer, at det skal forstås på den måde, at han kommer til at fungere som en venture-kapitalfond, der tilfører værdier til opstartsvirksomheder, men hvor han ikke skal tage hensyn til andre investorer eller partnere.

Foruden krav om en mere formel præsentation af ideer fra iværksættere, vil Lars Seier Christensen sætte et hold op med de rette kompetencer til at analysere og skille skidt fra kanel.

»Jeg har tænkt mig at udvide min egen ydmyge person med hjælp inden for en række områder, som er relevante for startups,« siger han.

Det betyder konkret, at Lars Seier Christensen vil hente ekspertise inden for for eksempel markedsføring, digitalisering, finansiering for at få hjælp til at vurdere såvel forretningsplan som potentiale og udfordringer i nye investeringer.

billede lars seier christensen

»De ressourcer, jeg har tænkt mig at bringe ind, vil så også kunne stilles til rådighed på ad hoc basis for de forskellige porteføljeselskaber,« siger Lars Seier Christensen.

Hvis nogle skulle være i tvivl, motiverer det Lars Seier Christensen at se penge vokse. Men der er mere i ham end kolde kontanter. Han vil også gerne give sin egen erfaring videre, og han vil oprigtigt gerne se andre iværksættere lykkes med deres eget hjerteblod, ligesom han er lykkedes med sit.

»Jeg håber, at jeg også kan give de projekter, jeg går ind i, en smule kærlighed, tålmodighed og interesse, fordi jeg selv har været igennem samme proces. Det er nok de færreste, der har prøvet det på egen krop og ved, hvor svært det egentlig er, når man som virksomhedsiværksætter har nogle udfordringer. Det er måske lidt nemmere at forstå, når man selv har prøvet det,« siger Lars Seier Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet
Saxo Bank trækker stikket i cykelsporten Saxo Bank dropper Tink
Saxo Bank meddelte forleden, at banken trækker sig ud af samarbejdet med Oleg Tinkov, når den nuværende kontrakt udløber ved årsskiftet. Her ses Lars Seier Christensen sammen med Oleg Tinkov fra Tinkoff Bank og Bjarne Riis i forbindelse med Vuelta a Espana 2012.   Foto : Nils Meilvang

Han vil ikke ud med, hvilke projekter, han barsler med, men næste store investering fra Lars Seier Christensens hånd bliver formentligt inden for mad og drikke. Kvalitetsmad, men mere folkeligt og skalerbart end Geranium, lyder det kryptisk fra milliardæren. En ting er sikkert: Beslutningen om at gå eller stå på en investering er og bliver i sidste ende truffet af Lars Seier Christensen selv.

»Jeg synes, jeg har en fordel ved kun at være mig selv, for jeg behøver ikke afveje risici i forhold til en investorgruppe. Hvis jeg har lyst til at tage en stor risiko, så gør jeg det, og der er ikke andre, der kommer til at betale for det, hvis det går galt. Det giver en frihed til at træffe nogle beslutninger,« siger Lars Seier Christensen.

0 Kommentarer

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen