Del : SMS

Kun en ud af 35 økonomiske prognoser er rigtig

Vestager_prognose_Business
Når økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager regner med en vækst på 1,6 procent næste år, så kan væksten faktisk lande på både 0,6 eller 2,6 procent, . Foto:

De økonomiske vækstforudsigelser rammer kun rigtigt én ud af 35 gange, viser en opgørelse over fire årtiers prognoser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kun én ud af 35 prognoser for den økonomiske vækst rammer plet. Det viser en opgørelse over økonomiske prognoser siden 1970, som Information har lavet.

Kun 2,8 procent af økonomernes vækstforudsigelser i opgørelsen rammer næste års vækst præcist, og der er ifølge avisen ingen tendens til, at de økonomiske prognoser er blevet mere præcise.

I opgørelsen indgår prognoser fra fem institutioner, herunder fra de økonomiske vismænd, Nordea og Dansk Industri (DI).

»Det er sådan noget, man må leve med. Der er ikke grund til at tro, at vi i fremtiden kan få halvt så store forudsigelsesfejl. Det ville være naivt at tro,« siger John Smidt, sekretariatschef i Det Økonomiske Råd, der laver de økonomiske vismænds prognoser.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen mener, at »man må acceptere, at der er så stor en fejlmargin,« og derfor bruge prognoser »med en høj grad af ydmyghed«.

Når væksten er lavere end normalt, er afvigelsen på prognoserne gennemsnitligt dobbelt så stor.

»Når væksten bliver meget lav eller negativ, så rammer vi langt ved siden af,« siger cheføkonom i DI Klaus Rasmussen til Information.

Ifølge avisens opgørelse skyder prognoserne over fire årtier og på tværs af de fem institutioner i gennemsnit et procentpoint forkert.

Så når økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) torsdag præsenterede regeringens seneste prognose om en forventet vækst på 1,6 procent næste år, så kan væksten faktisk lande på både 0,6 eller 2,6 procent.

Ifølge Information svarer det til forskellen på, hvad økonomer vil betegne som henholdsvis krise eller opsving.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere