Del : SMS

Miljøbøvl gjorde landmand til is-producent

Det tog over halvandet år at få behandlet sag om flere malkekøer, og derfor kastede gårdejer sig over is-produktion i stedet. De første uger er gået forrygende.

Artiklen fortsætter under annoncen
Efter 13 år på bedriften ved Råbylille på Møn ville gårdejer Benjamin Berner Christensen fordoble antallet af malkekøer til 300, men så gik der bureaukrati i tingene.

- Udvidelsen ville udløse investeringer på 15 millioner kroner og et-to nye job. Jeg indsendte en ansøgning i april 2008 og fik tilladelse omkring nytår 2009/10, men så er der klaget over tilladelsen, så jeg risikerer at skulle bruge flere penge, hvis klagerne får ret, fortæller Benjamin Berner.

I stedet kastede han godt halvanden millioner kroner i et opbygge en lille isproduktion og indrette en gårdbutik med hjælp fra et hollandsk firma, som leverer udstyr og ingredienser til landmænd i 13 europæiske lande og foreløbig til tre-fire bønder i Jylland og nu én på Møn.

- De har sat det hele i system, sørger for tilladelser, emballage og labels. Det sikrer et ensartet kvalitetsprodukt, siger Benjamin Berner.

Prisen på 80 kroner per liter ligger i markedets højeste ende, men "det er lige så meget en oplevelse, jeg sælger, når københavnerfamilier kommer hertil og ser køerne bliver malket," som landmanden på Møn udtrykker det.

Interessant niche
Møn Is åbnede officielt 15. maj, og særligt i pinsen gik salget forrygende - med en omsætning i gårdbutikken på næsten 50.000 kroner inklusive moms. Sideløbende har Benjamin Berner og hans hustru, Gitte Møller, indgået aftaler med en håndfuld lokale restauratører.

I øjeblikket kniber det med at nå at producere nok, men han tør hverken spå om salget til sommer eller for hele året.

Benjamin Berner Christensen ser is-produktion som en interessant niche for landbrug i udkantsområder med turister og venter selv på svar på en ansøgning om EU-støtte til nye virksomheder i landområder. Hvis det går, som der lokalt er indstillet, får han knap en halv million kroner, altså næsten en tredjedel af de samlede startomkostninger.

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere