Del : SMS
Berlingske Business

Opkøbskongen fra Esbjerg er til smalltalk og big business

220 mia. kroner betalte medicinalselskabet Shire i begyndelsen af året for selskabet Baxalta. I spidsen for Shire sidder danske Flemming Ørnskov, der har skabt verdens største spiller inden for sjældne sygdomme, men som stadig ringer hjem til Esbjerg for at høre til weekendens fodboldkamp.

Flemming Ørnskov skænker sig selv en kop kaffe tilsat en enkelt af de trekantformede, langtidsholdbare mælkebrikketter. Han taler muntert om studietiden på Regensen – kollegiet i indre København – og mindre muntert om olieprisfaldets påvirkning på fødebyen Esbjerg.

Dén er mange af hans venner noget bekymrede for, fortæller han med en uplacerbar accent, der vidner om et langt arbejdsliv i udlandet.

Flemming Ørnskov mestrer smalltalk, og tidligere på året beviste han, at han også mestrer big business. Den tilforladelige udlandsjyde skrev sig som topchef i medicinalselskabet Shire ind i historien som den danske topchef, der har foretaget det største opkøb nogensinde: 220 mia. kroner betalte Shire for amerikanske Baxalta.

»Hvis man skal lave en ledelsestest af, hvor stærk man er, og om man har den rette psyke, så skal man prøve at stå igennem seks måneder, mens man er ved at foretage en stor handel,« siger Flemming Ørnskov.

»Jeg tror aldrig, jeg har haft så meget at lave nogensinde, som jeg har haft med den her handel. Jeg arbejdede i weekenderne, jeg brugte hele julen og nytår på at rejse rundt og kigge på fabrikker. Det bliver man ikke superpopulær på derhjemme,« tilføjer han.

Ørnskov

Med opkøbet af Baxalta har Flemming Ørnskov placeret Shire lige dér, hvor alle medicinalselskaber gerne vil være: I spidsen. De 220 mia. kroner har gjort, at Shire nu er verdens absolut største spiller inden for sjældne sygdomme.

En udvikling, som meget få havde turdet regne med for bare to et halvt år siden, da Flemming Ørnskov overtog tøjlerne i det irske selskab.

Fokus på sjældne sygdomme

»Da jeg kom til Shire, var det et selskab uden markant vækst, men med en stolt fortid. Der var ingen portefølje, der var ingen produkter på vej i pipelinen, og investorerne stod simpelthen og slog på døren og ville vide, hvad vores fremtid egentlig var,« siger Flemming Ørnskov.

I begyndelsen af sin regeringstid i Shire kunne han se en perfekt storm bygge sig op i horisonten. Selskabets to bedst sælgende produkter ville gå af patent inden for ti år, og som Flemming Ørnskov selv siger, så kunne han ikke vente fem år med at finde en løsning.

05BUSBagside-Flemming--rnsk.jpg

Der skulle handles med det samme, og svaret blev at fokusere på sjældne sygdomme. Sjældne sygdomme udgjorde i 2013 20 procent af Shires omsætning. Efter flere opkøb er det nu på vej mod 60 med Baxalta som det afgørende sværdslag.

»Da Baxalta kom på banen, havde vi foretaget nogle mellemstore opkøb. Og det stod klart, at der var lige så meget arbejde ved at foretage en stor handel. Så jeg syntes, det var bedre, at vi fik sat os ordentligt i stolen og ordnet de udfordringer, som vi havde, én gang for alle,« siger Flemming Ørnskov.

Artiklen fortsætter under billedet
3
Flemming Ørnskov har tidligere sagt til Financial Times, at han ikke bærer nag over den bratte aflysning af Abbvie-handlen. Shire fik trods alt også 1,6 mia. dollar for besværet, og Flemming Ørnskov blev en ledelseserfaring rigere. Foto : Katrine Emilie Andersen

For bare to år siden tegnede det dog til, at Flemming Ørnskovs tid som topchef i Shire skulle blive ualmindeligt kort. Dårligt var han tiltrådt, før amerikanske Abbvie meldte sig på banen med et bud på 370 mia. kroner for Shire. Handlen var så godt som i hus, og Flemming Ørnskov var sammen med en række andre ledere blevet inviteret ind til Abbvie for at blive briefet om sammenlægningen. Den danske topchef havde med ro i sindet valgt at tage lidt ferie på Mallorca, da telefonen ringede: Abbvie aflyste handlen.

Aflyst overtagelse

Flemming Ørnskov fortæller, at det tog ham en dag overhovedet at fatte, hvad der lige var sket. Dernæst spekulerede han på, om det måske var et strategisk træk, og at Abbvie ville vende tilbage. Det gjorde de aldrig.

Så den følgende søndag satte Flemming Ørnskov sig på et fly mod Boston, hvor størstedelen af Shires ansatte arbejder, for derfra at henvende sig til alle medarbejderne i selskabet gennem en live-transmission, hvilket han i dag kalder sin største ledelsesmæssige udfordring.

»Vi måtte gøre alt, hvad vi kunne, for også økonomisk at give medarbejderne en interesse i at blive, og jeg ringede personligt til så mange som muligt og talte med dem.«

Artiklen fortsætter under billedet
2
»Da jeg kom til Shire, var det et selskab uden markant vækst, men med en stolt fortid. Der var ingen portefølje, der var ingen produkter på vej i pipelinen, og investorerne stod simpelthen og slog på døren og ville vide, hvad vores fremtid egentlig var,« siger Flemming Ørnskov. Foto : Linda Kastrup

Flemming Ørnskov har tidligere sagt til Financial Times, at han ikke bærer nag over den bratte aflysning af Abbvie-handlen. Shire fik trods alt også 1,6 mia. dollar for besværet, og Flemming Ørnskov blev en ledelseserfaring rigere.

»Jeg er utroligt glad for, at vi blev forsøgt købt, for nu har mit team og jeg en langt bedre forståelse for, hvordan det er, at være på den anden side. Vi havde for nylig et møde med top 200 af lederne i Baxalta, og de følte, at vi havde udtrykt langt bedre forståelse for, hvordan det var at sidde i deres stol, for vi havde selv siddet der for ikke så lang tid siden.«

Bestyrelsesposter på tale

Efter Abbvie-aflysningen besluttede Flemming Ørnskov sig for, at man så at sige måtte rejse sig ved det træ, hvorfra man selv er faldet.

»Jeg gjorde lynhurtigt det, at jeg kiggede på, om der var en måde at vise, at vi altså var tilbage på scenen. Nogle måneder senere købte vi NPS (amerikansk medicinalselskab, red.), og det sendte det signal, at nu var vi tilbage.«

Allerede med købet af NPS placerede Ørnskov sig på femtepladsen over største virksomhedshandler begået af en dansk topchef. Siden har han også taget tredje-, sjette- og førstepladsen. Selv smiler Flemming Ørnskov lidt vævende, da han bliver præsenteret for ranglisten. Det er svært at sammenligne selskaber på tværs på den måde, bebuder han. Novo Nordisk har for eksempel gjort det fremragende uden opkøb, det samme har Lego. For Shire derimod var der ingen anden vej end at købe andre virksomheder, hvilket altså senest har kostet 220 mia. kroner.

04BUSFlemming--rnskov-16190.jpg

Men selv om Ørnskov altså ikke helt køber præmissen bag sin udnævnelse som Danmarks ubestridte konge af virksomhedskøb, så er hans navn uden tvivl ganske varmt i hjemlandet, og måske vil fremtiden også byde på arbejde i Danmark for den nu 58-årige topchef. Ørnskov vil i hvert fald ikke afvise, at der med tiden kan komme bestyrelsesposter på tale.

»Det er ikke et primært mål for mig. Mit mål er at holde kontakten til Danmark, og hvis der er nogle muligheder, så vil jeg være åben over for det,« siger han, »Jeg tror måske, at jeg på et eller andet tidspunkt kan bibringe med nogle erfaringer, som jeg har fra min karriere. Men mit fokus nu er at få Baxalta til at blive en succes.«

0 Kommentarer

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen