Del : SMS

Amerikansk læge afslører milliardpotentiale for dansk kræfthåb

Genmabs topchef Jan van de Winkel.
Genmab-topchef Jan van de Winkel kan se frem til at modtage store milepælsbetalinger, hvis selskabets kræftmiddel Daratumumab kommer på markedet og bliver en succes. Foto:

En begejstret amerikansk læge løfter ved en tilfældighed sløret for nye super-data om dansk biotekselskabs kræftmiddel, der ikke tidligere har været kendt. Nordea-analytiker vurderer, at der er tale om et stort gennembrud.

Artiklen fortsætter under annoncen

En amerikansk læge og professor er lidt uforvarende kommet til at lette på låget for hidtil ukendte super-data om det danske biotekselskab Genmabs kræfthåb Daratumumab.

Under en stor amerikansk cancerkonference i september kom professor Peter Voorhees fra University of North Carolina Chapel Hill i et interview med konferencens interne nyhedsformidler til at afsløre, at Daratumumab er livsforlængende i langt højere grad end antaget.

Genmabs topchef Jan van de Winkel.

Den amerikanske professor, der er en af flere læger, som er involveret i et større studie af Daratumumabs virkning, løfter dermed sløret for, at meget syge patienter med knoglemarvskræft i gennemsnit lever i over 17 måneder efter behandling med det danske kræfthåb.

Observationerne, som den amerikanske professor refererer til, har ikke tidligere været offentliggjort hverken af Genmab eller selskabets Daratumumab-partner Janssen Biotech.

Hos Nordea kalder medicinalanalytiker Michael Novod resultaterne for noget af det bedste, der er set inden for behandling af knoglemarvskræft.

»Det er en af grundene til min optimisme og begejstring. Hvis du tager den her gruppe patienter, har de formentlig en levetid på omkring seks måneder, når de bliver indrulleret i studiet. Nogle har sandsynligvis kortere tid. Så vi taler om en tredobling af de her patienters levetid – måske endda mere. Det er noget af det bedste, man nogensinde har set inden for behandling af knoglemarvscancer,« siger Michael Novod.

Nordea-analytikeren mener, at Genmab står med et lægemiddel, der med tiden kan blive et nyt standardbehandlingsmiddel mod netop den kræfttype, der hvert år bliver konstateret hos omkring 300 danskere.

adwd

»Du kan sammenligne med Rituxan fra Roche, der var det første antistof på markedet til behandling af visse typer af leukæmi og lymfomer. Det kunne kombineres med al gængs baggrundsbehandling og give en synergieffekt. Det er lidt det samme, vi ser her. Det, man håber på her, er, at man har en helt ny vinkel at angribe canceren fra. Har man det, så er der ingen grund til at tro, at det her ikke kan blive standardbehandling i kombination med andre lægemidler i forbindelse med knoglemarvskræft,« siger Michael Novod.

Genmabs kræfthåb er endnu ikke blevet godkendt af de amerikanske myndigheder, da det danske biotekselskab for blot fire måneder siden indsendte en såkaldt løbende registreringsansøgning. Siden er midlet blevet tildelt en såkaldt særstatus af myndighederne, hvilket betyder, at Genmab i bedste fald allerede senere i år kan få grønt lys til at få Daratumumab sendt på markedet i USA.

Michael Novod vurderer, at markedet for biologiske lægemidler – herunder antistoffer – kan gå hen at blive på størrelse med det eksisterende marked i dag, som er baseret på andre lægemiddeltyper.

»Det vil være et marked på omkring 10 mia. dollar om året over tid. Så er det bare et spørgsmål om, hvor meget Daratumumab kan snuppe af det marked,« siger Michael Novod.

Herhjemme har den danske overlæge og professor Torben Plesner fra Vejle Sygehus arbejdet med Daratumumab siden 2007. Han har tidligere på måneden lovprist det danske kræftpræparat i en intern artikel hos Region Syddanmark. Her kalder han Genmabs middel mod knoglemarvskræft for »gigantisk«.

»For en læge er det »once in a lifetime« at være med til at udvikle en behandling, som bliver så gigantisk. Det er noget, man oplever én gang, hvis man er meget heldig,« siger Torben Plesner.

Torben Plesner er på efterårsferie og har derfor ikke haft mulighed for at se interviewet med den amerikanske professor, der løfter sløret for de nye datasæt om Daratumumab.

Den danske professor har som medforfatter til artikel i et af verdens førende medicinske tidsskrifter, The New England Journal of Medicine, været med til at afdække, at bivirkningerne ved behandling med Daratumumab er nærmest ikke-eksisterende. Artiklen blev bragt i det anerkendte tidsskrift for godt tre uger siden.

»Det er korrekt, at der ikke er bivirkninger til Dara ud over lidt infusionsrelaterede reaktioner i forbindelse med første og måske anden indgift,« skriver Torben Plesner i en mail til Berlingske Business.

Genmabs kræftmiddel har de seneste måneder begejstret læger over hele verden. Og Genmabs aktiekurs er i den grad fuldt med op. Over det seneste år er prisen på en aktie i det danske biotekselskab steget med over 185 pct. Det betyder, at investorer i Genmab betaler en tårnhøj pris for at få andel i selskabets overskud. Med biotekselskaber betaler aktionærerne typisk for forventninger om, hvad fremtiden vil bringe og ikke så meget for, hvilket niveau virksomhedens nuværende indtjening ligger på.

Genmabs topchef Jan van de Winkel.

Hos Sydbank er medicinalanalytiker Søren Løntoft Hansen ikke i tvivl om, at det er Daratumumabs stigende potentiale, der har drevet Genmabs kurs helt op i skyerne.

»Langt, langt hovedparten af aktiestigningen i Genmab har været drevet af markedets forventninger til Daratumumab. Og stoffet har også over det seneste år leveret særdeles solide data. Selv i de meget, meget syge patienter viser Daratumumab overlegenhed, selv om man skal være varsom med at sammenligne med midler på tværs af studier. Det har potentiale til at transformere hele markedet,« siger Søren Løntoft Hansen.

Der er derfor meget på spil for Genmab i de kommende måneder, hvor Daratumumabs skæbne forventes at blive afgjort både i USA og Europa. I USA har myndighederne lovet en afklaring senest 9. marts næste år. Genmab har solgt rettighederne til sit kræftmiddel til amerikanske Janssen Biotech, der derfor skal stå for både markedsføring og distribution af Daratumumab.

Hvis midlet rammer det globale marked med succes, vil Genmab kunne se frem til at modtage klækkelige milepælsbetalinger fra sin amerikanske partner, som betyder, at det danske biotekselskab vil kunne sætte ekstra fart på sin resterende pipeline.

Genmabs topchef Jan van de Winkel.

»Hvis Daratumumab bliver godkendt og opnår gamechanger-status inden for behandling af knoglemarvskræft, vil det betyde, at der tilflyder væsentlige royalty-betalinger til Genmab, der vil gøre, at det finansielle fundament til at videreudvikle nye midler vil falde på plads,« siger Søren Løntoft Hansen.

Genmab har allerede fremlagt en lang række data om Daratumumab og slår over for Berlingske Business fast, at selskabet ikke har yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt – herunder til den amerikanske professors udsagn om den øgede levetid.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere