Berlingske Business

Kassen blev tømt på CBS

Kassen blev tømt på CBS - 1
Finn Junge-Jensen Foto:

Den afgående CBS-rektors sidste hilsen til efterfølgeren var en tom pengekasse: Ledelsespuljen for de næste tre år var brugt. En både “overrasket og ærgerlig” bestyrelsesformand, Anders Knutsen, krævede straks pengene tilbage.

Så er den gal igen med økonomistyringen på CBS, Handelshøjskolen i København. Netop der, hvor fremtidens finansdirektører og økonomichefer udlæres, har man ind imellem haft svært ved at overholde sine egne budgetter.

Denne gang handler det om den såkaldte rektorpulje eller ledelsespulje, en særlig portion penge, som rektor på Copenhagen Business School selv kan bestemme over uden om de sædvanlige budgetter. Sagen er særlig pikant, fordi den i sin enkelthed går ud på, at CBS’ afgående rektor, Finn Junge-Jensen, tømte kontoen og efterlod et nul til sin efterfølger, svenskeren Johan Roos, som tiltrådte på CBS 1. august.

Faktisk tømte Finn Junge-Jensen ikke bare kontoen; nej, han disponerede over tre gange så meget, som der stod på kontoen. I stedet for at bruge de cirka 16 mio. kr., han måtte, valgte den afgående rektor for Danmarks største erhvervsuniversitet at uddele eller love budgetmidler for cirka 45 mio. kr.

Overforbruget blev opdaget ganske kort efter, at Finn Junge-Jensen var gået af. CBS’ bestyrelsesformand, Anders Knutsen, bad nemlig administrationen om at gå bøgerne efter og lave en status pr. 1. august.

“Jeg bad (universitetsdirektør) Peter Pietras om lave en skæringsrapport ultimo juli. Det er ganske naturligt at gøre det, når CBS ikke laver månedsregnskaber, sådan at en ny rektor ved, hvad han har at gøre med,” forklarer Anders Knutsen.

Peter Pietras støttede selv ønsket om en statusopgørelse.

“Vi omsætter jo for milliarder på CBS, og vi stoler på vores budgetansvarlige. Men jeg havde en fornemmelse af, at vi havde haft lidt højere aktivitet end budgetteret, og belært af historiske erfaringer syntes jeg, at det ville være godt at reagere, inden pengene var rendt af kassen,” siger han.

De ”historiske erfaringer” består i kaosset i CBS’ økonomi for fire år siden, da skolen gav underskud; en situation som Peter Pietras var med til at rette op på. Det gælder også et voldsomt underskud på rektorpuljen, som Finn Junge-Jensen dengang havde opsamlet, og som det har taget tre år at afvikle helt.

”Da jeg kom til CBS i 2006, havde man tabt 54 mio. kr. de fire foregående år. At vi siden har kunnet øge egenkapitalen med 100 mio. kr., er vi ret godt tilfredse med. Det har kostet et gevaldigt slid,” fortæller Pietras og understreger, at CBS samlet set kommer ud af 2009 med et lille overskud.

Nu igen

Men det skyldes altså kun, at man iværksatte et kasseeftersyn, så snart Finn Junge-Jensen var ude af rektorkontoret.

Peter Pietras benægter, at han bandede stygt, da han opdagede det nye underskud – ”jeg bander ikke ret meget” – men det var tæt på.

“Jeg var ikke tilfreds. Jeg synes ikke, det er i orden at disponere ud over budgettet,” siger Peter Pietras, der er MBA-uddannet og har en fortid som budgetbisse i Finansministeriet.

Og det er vel heller ikke nogen venlig hilsen til efterfølgeren?

”Det kan man ikke sige, nej. Det er lidt frisk. Roos tog det pænt, men han var ikke begejstret,” siger Peter Pietras om reaktionen hos CBS’ nye rektor.

På et møde i august, der ellers skulle være CBS-bestyrelsens årlige strategidag, fik bestyrelsen i stedet at vide, at budgettet nu igen skred. Reaktionen var kontant: Bevillingerne skulle trækkes tilbage. Eller som det udtrykkes i et notat, som Peter Pietras bagefter forfattede:

”Det samlede forbrug på Ledelsespuljen var (…) 32,3 mio. ved BO-T2 (udgangen af august, red.), svarende til en overskridelse af budgettet på kr. 16,6 mio. Selv om en stor del af Ledelsespulje-bevillingerne ofte tilbageføres som uforbrugte ved årets udgang, ønskede bestyrelsen, at direktionen allerede i august sikrede sig, at der blev tilbageført midler til Ledelsespuljen, således at budgettet på de 15,7 mio. blev overholdt…”

Ud over de direkte bevilgede beløb for 2009 havde Finn Junge-Jensen stillet beløbsmodtagerne i udsigt, at de kunne få penge i 2010 og 2011 fra Ledelsespuljen, som dermed var brugt flere år frem. Ifølge Peter Pietras drejede det sig om bevillingsforventninger for ”12-13 mio. kr.”. I alt altså cirka 45 mio. kr. Bestyrelsesformand Anders Knutsen kalder det ”en ganske naturlig reaktion” at kræve alle bevillingerne trukket tilbage.

”Vi var overraskede og ærgerlige. Vi havde et bestyrelsesmøde i slutningen af juni, hvor der intet kom frem om et overforbrug i forhold til det, som var godkendt,” siger han.

”Når man har et budget, så overholder man som princip sit budget. Er man ikke i stand til at overholde sit budget, må man gå til sin bestyrelse og bede om tilladelse til at overskride det og så se, om det lykkes.”

Opgør

CBS’ administration måtte derefter bruge et par pinagtige efterårsmåneder på at annullere bevillinger og hente penge hjem fra institutter, centre og projekter på CBS.

”Det er jo ikke noget, man bliver populær på, men jeg var overrasket over, hvor konstruktivt hele organisationen stillede sig.,” siger Peter Pietras.

En række af de projekter, som nu mister støtte, vil nok alligevel ende med at få bevillingen.

”Det drejer sig om mange rigtig gode projekter. Det er ikke sådan, at den gamle rektor kun har givet til noget, vi ikke vil bruge penge på, og vi er nu gået i dialog med de forskellige, der havde nogle forventninger,” siger han.

Ledelsespuljen stammer tilbage fra et politisk forlig om forskning fra 2000, og den skulle – som den daværende formand for Rektorkollegiet, Hans Peter Jensen, udtrykte det – ”være et godt strategisk redskab, som rektor kan bruge til at trække forskningen i retninger, som han synes er rigtige”. Med andre ord en slags buffer-bevilling.

Det system bliver der nu gjort op med. Ledelsespuljen skal fra næste år afløses af en mere gennemsigtig ordning med en pulje, som administreres af hele CBS’ direktion – inklusive rektor – i fællesskab, og hvor alle bevillinger bliver offentliggjort.

”Når vi i fremtiden giver penge fra puljen, så lægger vi det på intranet, så alle kan se det. Det skal være universitetets pulje, ikke direktionens. Tidligere har der ikke været den samme dialog og debat og transparens om puljen; det var rektor, der kørte den, og der var ikke særlig klare principper for, hvornår man gav penge,” forklarer Peter Pietras.

”Man gav penge, når rektor syntes, der var et godt formål. ”

Potentielt overforbrug

Finn Junge-Jensen forklarer selv, at bevillingerne fra ledelsespuljen er ”disponeringer”, ikke egentlige bevillinger.

”Så der er ikke tale om et overforbrug, men om et potentielt overforbrug,” siger han.

”Men det er selvfølgelig mit ansvar, at jeg ikke har fulgt ordentligt op på, hvordan disponeringen kunne udmønte sig i forbrug og hvornår, og det har jeg beklaget over for Anders Knutsen.”

Han tilføjer, at der har været en ophobning af ideer og ønsker til Ledelsespuljen, fordi en række projekter ikke har kunnet sættes i gang tidligere.

”I 2007 og 2008 har CBS haft ubudgetterede overskud på 60 og 26 mio. kr. De er udtryk for, at man ikke har kunnet sætte ting i gang hurtigt nok, fordi vi ikke har kunnet rekruttere de rigtige folk. Det giver så et pres på Ledelsespuljen senere,” forklarer han.

Finn Junge-Jensen er fortsat ansat på CBS; han flyttede 1. august over i stillingen som vice dean for HD-studiet.

”Det har jeg ingen kommentar til, det tilkommer ikke mig at kommentere enkelte ansatte,” siger Anders Knutsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

I øjeblikket er der ikke tegn på, at inflation i Europa vil bide sig fast i de kommende år, fortæller investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen fra Sampension. Billedet ser lidt anderledes ud i USA,...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen