Del : SMS
Berlingske Business

Her er manden bag Lagkagehuset

æl
Foto:

Brød er ikke bare brød. Mød Ole Kristoffersen, bageren, der blev kendt på tv og manden bag Lagkagehuse i hele landet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han prøvede slippe. Han prøvede at gå andre veje, og begyndte på handelsskolen for at lave noget andet. Men inderst inde vidste han nok, at det ville ende sådan alligevel. Den sociale arv indhentede ham, og Ole Kristoffersen blev bager. Lige som faren var bager, og farfar var før ham.

Men Ole Kristoffersen er ikke hvilken som helst bager. Som bagermester i Lagkagehuset er han i gang med en mindre bagværksrevolution. Danskerne skal have kvalitet i brødkurven, og med udgangspunkt i bageriet på Christianshavn er Ole Kristensen gået i gang med at erobre de danske smagsløg.

- Jeg gider ikke gå på kompromis, når jeg skal have noget at spise. Det er de tre højdepunkter på dagen. Og når det nu er noget, man går op i, så er det så ærgerligt at få noget skuffende, siger han om sin tilgang til bagværket.

Mel i blodet

Ole Kristoffersen er opvokset i Roskilde. To generationer af bagere kom før ham, og bagværk fyldte en stor del af hans liv.

- Jeg er vokset op med mel på hænderne. Hele min barndom har det altid handlet om brød. Det var det, der blev snakket om ved middagsbordet, siger han.

Faren arbejdede på brødfabrik, og der gik ikke lang tid, før Ole Kristoffersen slog de første buler i bolledejen.

- Jeg var med min far på arbejde, fra jeg var 10 år. Jeg startede med at skære brød på rugbrødsfabrikken, og så gik jeg i mesterlære, da jeg var 16 år, fortæller han.

Der var mel i blodet på den unge bagerlærling, og håndværket faldt ham naturligt. Derfor udviklede han en kritisk tilgang til både metoder og produkter.

Lærte det, man ikke skal

I løbet af firserne og halvfemserne havde bagerierne fået et dårligt ry. Al for meget brød baseret på melblandinger og fokus på profit betød uinteressant bagværk for kunderne. Det hold ville Ole Kristoffersen ikke spille med på.

- Jeg nåede at være en del steder, hvor jeg blev bevidst om, hvordan jeg ikke ville gøre. Jeg lovede mig selv, at jeg aldrig ville falde ned på det niveau, siger han.

I 1991 fik han muligheden for at gøre det anderledes. Han overtog Torvekonditoriet på Christianshavn og omdøbte det Lagkagehuset efter øgenavnet for bygningens karakteristiske arkitektur.

- Vi fik ovnene ud i forretningen, så folk kunne se, hvad der skete. Der var i en periode en stor mistro til bagerne, og vi ville gerne vise, at vi var nogle, der lavede et ordentligt stykke håndværk, siger han.

Nye brødtyper med mere gods i, flere kerner og koldhævet dej. Målet var at satse på kvalitet, og tilsyneladende var kunderne klar til at betale for det. Prisen på kanelsnegle og chokoladeboller sniger sig stadig lige et par kroner over konkurrenterne.

Vi har altid gjort det på vores måde. Vi bager dagen lang og synligt for enhver. På en måde kan man vel godt sige, at vi vendte om på tingene, siger han selv om succesen.

Konceptet virkede og inden længe begyndte bageriet at trække folk til fra store dele af København.

Træk et nummer

Kender man ikke til Lagkagehuset, kan det være lidt af et chok at træde ind i bageriet en søndag morgen. Marmor, glas og mørkt træ danner rammerne i et lokale, der summer af mennesker. Man skal ikke have travlt, for der kan let være 30 mennesker foran i køen. Men folk venter gerne.

- Det er rart at se, at der er gang i butikken. Det er jo det, jeg har kæmpet for. Når kunderne bliver tiltrukket fra langt væk, så har man jo fat i noget af det rigtige, siger Ole Kristoffersen.

Og nu udvides forretningen. Lagkagehuset er gået sammen med den Sønderjyske succes Skallebækbageren, og sammen åbner de nu flere bagerier i hele landet.

Det er derfor ikke meget mel, Ole Kristoffersen har på hænderne for tiden. Med et slag på tasken vurderer han selv, at han er 20 pct. bager. Resten af tiden går med administration og med at rulle boller på Go’ Morgen Danmark.

- Men kald mig bare bagermester. Jeg er stadig bager af hele mit hjerte, selvom det rent fysisk er begrænset. Jeg har folk omkring mig, der klarer det, og de tænker på samme måde som mig, så det er fint. Det betyder meget at have gode folk omkring mig, siger han.

Der er dog ikke noget med direktørmødetider for Ole Kristoffersen. Når man har været vandt til at møde klokken to, er det svært at sove længe.

Til den søde tand

Der er dage, hvor Ole Kristoffersen drømmer om at droppe papirarbejdet og i stedet lave brød hele dagen. Men planerne om udvidelse driver ham. Og når bagerdirektøren går sukkerkold i administration, er han ikke tvivl om, hvad den står på:

- Lige nu har vi en Christianshavnertærte, jeg synes er forrygende. Den har en konfektagtig konsistens. Og så med en god bund og noget jordbærcreme og blåbær ovenpå. Så hvis jeg skal have noget, så bliver det den.


Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

Hør investeringsdirektør Henrik Olejasz fortælle hvor galt det i virkeligheden står til med Italien, og om vi er på vej mod en ny EU-krise efter nej'et ved folkeafstemningen søndag:

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere