Berlingske Business

Torben Jensen har altid et godt - og risikabelt - tilbud

Torben Jensen, Hellerup Finans
Torben Jensen, Hellerup Finans. Foto:

Hellerup Finans’ topfigur, Torben Jensen, skabte en formue på skandalevirksomheden Nanocover, men mistede en stor del af pengene på Hellerup Kunsthandel. Nu sidder han og hustruen Karin Birgit Jensen på en privat pengetank på over 53 mio. kr. Men en stor del er baseret på papirværdier fra Hellerup Finans.

Artiklen fortsætter under annoncen

Privatadressen borger for stabilitet og en solid bankbog.

Finansmanden Torben Jensen og hustruen Karin Jensens hvide patriciervilla ligger på Høyrups Alle i Hellerup, hvor de er naboer med blandt andre Plesner-partner Pernille Bigaard og den konservative politiker Brian Mikkelsen og hans mangemillionærkone Eliane Wexøe Mikkelsen. Hellerup Finans’ nye domicil på Philip Heyman’s Allé med Saxo Bank som genbo sender signaler om dristighed, klasse og finansiel status, og et sponsorat for Galop Derby i Klampenborg fuldender billedet af en succes i de finere kredse nord for København.

På papiret er Torben Jensen og hustruen, psykoterapeut Karin Jensen, der sammen har fem børn, også temmelig rige. Deres personlige holdingselskab bogførte i det seneste regnskab fra 30. november i år en egenkapital på over 53 mio. kroner, hvilket er mere end en tredobling i løbet af de seneste par år. Alene det forløbne år tjente de 21 mio. kroner på Hellerup Finans, som Torben Jensen har opbygget, og som parret ejer 33 pct. af.

B

Hellerup Finans har de seneste to uger befundet sig i erhvervspressens skudlinje. Berlingske og Jyllands-Posten har kradset og hakket i det glittede billede, som Torben Jensen og selskabet tegner af sig selv som den professionelle investeringspartner med et godt tilbud til den heldige kunde, som får lov at være med.

Nu fremstår Hellerup Finans og topfiguren Torben Jensen som noget forslået efter afsløringer af overoptimistiske budgetter for små start-up virksomheder, som investeringsselskabet har markedsført til kunderne til skyhøje værdisætninger.

I forrige uge kulminerede det hele, da Hellerup Finans’ revisor BDO fik nok og fyrede selskabet som kunde sammen med BDOs egen seniorpartner, som i seneste regnskabsår har blåstemplet Hellerup Finans’ opskrivninger.

Torben Jensen vil gerne fremstå som charmerende, karismatisk og åben og har haft en vis medvind, siden han i starten af 2014 annoncerede, at Hellerup Finans går efter en børsnotering i 2016. Men lige nu ligner den plan endnu én blandt mange fugle, som Torben Jensen gennem årene har haft siddende på taget.

Det meste af karrieren har han været med, hvor udsigt til stor gevinst var stor og risikoen høj. De karrieremæsige barnesko trådte han hos den diskrete fynske ejendomsinvestor Borris Tangaa Nielsen. Han blev for et par år siden kendt som manden, der blev taget ved næsen af den tidligere konservative minister Henriette Kjærs mand Erik Skov Pedersen, som i 2011 blev idømt tre års fængsel for bedrageri og dokumentfalskneri.

»Borris Nielsen byggede supermarkeder, og jeg solgte dem som K/Ser,« har Torben Jensen fortalt om salget af investeringerne i de såkaldte kommanditselskaber, K/S.

Sammen med Borris Nielsen var han også var med til at overtage og udvikle Hotel Skagen Strand, som de to partnere tjente gode penge på.

Borris Tangaa Nielsen er en del af Milliardærklubben, en klub af kulørte finansfolk såsom eksmilliardæren Erik Damgaard. Klubben tænkte stort og dristigt i boom-årene op til finanskrisen, og Torben Jensen har bevæget sig i periferien af den. Borris Nielsen lærte Torben Jensen alt om fast ejendom, projektudvikling og salg af fast ejendom og nærkontakt med potentielle investorer på aftenmøder på hoteller rundt om i landet. I den periode mødte Torben Jensen også multiiværksætteren Peter Forchhammer og den tidligere Nordicom-direktør Gunnar Kristensen, som i dag karakteriserer Torben Jensen som en dygtig sælger, der havde styr på sin forretning.

Torben Jensen holdt fast i ejendomssektoren, og i en lang periode var han nummer to i Griffin Ejendomme, hvor han arbejdede tæt sammen med matadoren Carsten Pedersen Rise, som gik for at være den bløde af de to. Griffin voksede til en milliardforretning, som Torben Jensen forlod i tide i starten af 2005 for at blive selvstændig med ejendomsselskabet Elmquist Properties. Under finanskrisen gik Griffin konkurs, og Carsten Rise samlede stumperne omkring sig til en ny satsning på ejendoms- og solcelleprojeter, det nu konkursramte Vector Finans.

BM

Men allerede samme år skiftede Torben Jensen spor fra det kulørte miljø og til andre dele af erhvervslivet. Samtidig med opstarten af Elmquist Properties i 2005 blev han direktør i investeringsselskabet N-Team, som senere skulle føre til skandalevirksomheden Nanocover. Selskabet var ejet gennem et britisk selskab en af danmarkshistoriens største selskabstømmere Leif Bundgaard Hansen sammen med hans hustru Helle Bundgaard Hansen.

Leif Bundgaard Hansen blev i 2003 idømt fire års fængsel for grov berigelseskriminalitet og fradømt retten til at stifte og drive virksomhed og sidde i bestyrelser. I 2005 afsonede han en fængselsdom i Horserød Statsfængsel, men fik hans gamle ven fra Holbæk, tæpperenser Lars Brandenborg-Hansen, til at stifte selskabet N-Team Aps 1. januar 2005.

Lars Brandenborg-Hansen bekræfter forløbet, men ønsker ikke at udtale sig om sagen. Han trak sig dog samme år ud af selskabet, som byggede på en god ide, som Leif Bundgaard Hansen havde fået: En ny virksomhed bygget på en splinterny teknologi til overfladebehandling af blandt andet sofaer og bilruder.

Ifølge Berlingskes oplysninger kendte Torben Jensen og Leif Bundgaard Hansen hinanden fra tidligere, og 1. november 2005 stiftede N-Team selskabet Nanocover med Torben Jensen som administrende direktør og storaktionær. Leif Bundgaard Hansens kone Helle Bundgaard Hansen fik både plads i bestyrelsen og i direktionen, hvor hun blev økonomidirektør. Også Leif Bundgaard Hansens svigerfar, Torben Asger Nielsen, kom i bestyrelsen i Nanocover. Far og datter sad i bestyrelsen frem til februar 2008.

Torben Jensen har tidligere forklaret, at han godt kendte til Leif Bundgaard Hansens dom for økonomisk kriminalitet, men at han var overbevist om, at selskabstømmeren ikke var personligt involveret i hverken ejerskab eller stiftelse af Nanocover. Leif Bundgaard Hansens rolle i Nanocover forblev da også en hemmelighed, indtil Jyllands-Posten i februar 2007 afslørede, at selskabstømmerens familiemedlemmer sad i ledelsen, og at Leif Bundgaard Larsen både havde deltaget i bestyrelsesmøder og fungeret som konsulent for Nanocover.

BM

I juni 2006 blev Nanocover lanceret på vækstbørsen First North og rejste omkring 20 mio. kroner, og på toppen havde Nanocover en markedsværdi på 400 mio. kroner. Torben Jensen ejede 48,4 pct, af aktierne, mens Helle Bundgaard Hansens selskab, N-Team Limited, som havde skiftet navn til Nanocover Limited, sad på 36,7 pct.

Angiveligt på grund af uenighed om ledelsesforhold forlod Torben Jensen bestyrelsen i Nanocover kun et halvt år efter børsnoteringen og satte sin aktiepost til salg. I 2007 solgte han via Milliardærklubbens finanshus Capinordic de fleste af sine aktier til Peter Forchhammer og finansmanden Lasse Lindblad.

Henrik Vester, som var administrerende direktør i Nanocover fra 2007 til 2010, kalder Torben Jensen for »professionel og seriøs«.

»Det var i forbindelse med direktørskifte i 2007, hvor Torben trak sig ud og solgte sine aktier. En professionel vurdering og en professionel beslutning. En af Nanocovers mange udfordringer var franchisemodellen, som reelt ikke fungerede som distributionsmodel,« siger Henrik Vester i dag om det kuldsejlede selskab og tilføjer:

»Men det var Leif Bundgaard Hansen-historien, som endte med at sende den torpedo i Nanocover, som selskabet aldrig overlevede. Jeg gennemførte hele to rekonstruktioner af selskabet. Det var ikke sjovt, men lærerigt.«

Fra det tidspunkt gik det ned ad bakke for børsbabyen Nanocover, der måtte trække produktet Selvrensende Glas tilbage på grund af ætsningsfare.

Virksomheden tabte også et vædde­mål til Dansk Sejlunion, om Nano­covers bundmaling kunne stoppe algevækst på sejlbåde. Det kom også frem, at Nanocover slet ikke havde nogen eksklusivaftale til nanoteknologien, men alene til produkterne. Hele historien endte med tvangsafnotering, og konceptet og webshoppen, der stadig er online, blev solgt til en autolakerer i Aalborg. Det tomme børsselskab blev omdøbt til Rovsing Management A/S. I 2007 var Torben Jensen også med til at bringe selskabet Adserving på minibørsen First North. Et selskab som gik konkurs i 2011.

Men tilbage i 2007 havde Torben Jensen tjent mindst 30 mio. kroner på nano-eventyret. Penge som lunede godt i Jensen-parrets private pengetank. Men Torben Jensen drømte ikke om at sætte sig i solen med en drink og nyde sine mange penge. Formuen skulle på arbejde.

BM

Hans næste projekt blev Hellerup Kunsthandel, som han etablerede i 2007 med en aktiekapital på 15 mio. kroner. Kunsthandlen fik adresse på Bernstorffsvej i Hellerup med musikeren og maleren Lars H.U.G. som rådgiver og blikfang. Torben Jensen lagde ud med at investere seks mio. kroner i over 400 malerier, som blev tilbudt kunderne fra butikken og på internettet til priser fra 1.500 kr. til 100.000 kroner.

Torben Jensen og Hellerup Kunsthandel løb ind i finanskrisen, og allerede efter det første år var halvdelen af egenkapitalen tabt. Prisen på kunst styrtdykkede, og i 2010 blev Hellerup Kunsthandels sidste 50 malerier af bla. Annette Falk Lund, Hanne Hermann, Darek Ostrowski, Maria Marstrand og Artpusher realiseret uden mindstepriser hos auktionshuset Bruun Ramussen. I 2012 blev Hellerup Kunsthandel endeligt lukket ned, og en plan om at sælge kunst til investorer via kommanditselskaber efter samme opskrift som ejendomme blev aldrig realiseret.

Men Torben Jensen var langtfra slået hjem, og solceller blev hans næste store satsning. Via Hellerup Finans, som han for alvor etablerede som brand i tiden med Hellerup Kunsthandel, lykkedes det at samle stribevis af investorer, som puttede over 100 mio. kroner i solprojekter i blandt andet Italien. Der var frygt for, at Italien, ligesom Spanien havde gjort det, ville ændre på afregningspriserne og dermed risikere at smadre økonomien i projekterne. Torben Jensen signalerede fred og ingen fare, men i 2014 indtraf katastrofen. Italienerne omkalfatrede prissystemet, og Hellerup Finans’ investorer måtte sidste år tage en nedskrivning på over 100 mio. kroner.

15BUSTorben-Jensen-Hellerup.jpg

I slutningen af 2014 kastede Torben Jensen og Hellerup Finans sig over sport og investerede i Lyngby Boldklub A/S, som Hellerup Finans i dag ejer 41 pct. af. Klubben trak overskrifter i slutningen af 2014, da ballade om et besøg på en stripklub af den tidligere formand Christian Hill-Madsen i Madrid endte med, at Torben Jensen overtog magten og formandsposten i den traditionsrige fodboldklub.

Lyngby Boldklub leverede i regnskabsåret 2014-15 et underskud på lige knap ti mio. kroner, som dels skyldes svigtende sponsorsalg og dels investeringer i en økonomisk genopretningsplan samt indfrielse af gammel leverandørgæld. Klubben forventer også underskud i indeværende år.

Nogle måneder efter investerede Hellerup Finans i den børsnoterede Viborg Håndboldklub. Visionen var at bruge børsnoteringen til at skabe en nordisk sportsaktie, men lokale erhvervsfolk i Viborg endte med at købe selve håndboldklubben ud, og Torben Jensen har i dag en tom børsskal tilbage. Den er blevet omdøbt til Hellerup Consulting Group.

Vurderingerne af Torben Jensen og Hellerup Finans som sportsinvestorer er delte. Erhvervsmanden Steen Johansen var sidste år en af initiativtagerne til redningen af Lyngby Boldklub.

Viborg HK - FCM Håndbold VHK-FCM

»Er han en af dem, som river boldklubben ned eller bygger den op? Han ville gerne lave et sportskonsortium, hvor han ville have ishockey, håndbold og fodbold med ind. Han ville børsnotere det. Min interesse var at få nogle til at putte penge ind i Lyngby, som kunne hjælpe os over denne her krise, og det hjalp Torben Jensen med i en svær situation for klubben,« siger Steen Johansen.

»Det persongalleri, som Torben Jensen og Peter Forchhammer tilhører, er jo alle kendte for at gå til grænsen. Overtrædes denne, så har vi jo et retssystem til at tage sig heraf. Måske udnyttede Torben Jensen situationen med den tidligere formand til at overtage klubben. Det skal jeg ikke kunne sige. Men han har i min optik reddet klubben, og derfor er det vigtigt for os herude i Lyngby at sikre, at boldklubben ikke bliver revet med ned i den dårlige omtale af Hellerup Finans netop nu. Vi håber på yderligere tilgang af investorer, så aktierne spredes på flere hænder, og Hellerup Finans’ andel reduceres yderligere, hvilket også klart er Torben Jensens erklærede mål,« siger Steen Johansen.

BM

I starten af 2015 satte Torben Jensen forretningen op i et nyt gear. Hellerp Finans flyttede fra en ejerlejlighed på hovedgaden i Hellerup til domicilet på Philip Heymans Alle. Fire små start-ups blev indkøbt, en BDO-revisor blev hyret og sat til at vurdere værdien, og de billigt indkøbte start-ups blev markedsført til mangedoblede priser overfor – endnu engang – villige investorer, som dermed var med til at prissætte virksomhederne skyhøjt.

Samtidig skiftede Hellerup Finans regnskabsprincip, så værdien af virksomhederne bliver optaget til markedspris, og opskrivningerne ryger direkte ind på bundlinjen i investeringsselskabet. Resultat: Hellerup Finans og Torben Jensens private pengetank YVC Holding rapporterede begge om rekordår i 2014/15.

På trods af, at multiiværksætteren Peter Forchhammer er blevet uenig med Torben Jensen efter afbrudt samarbejde og har anlagt erstatningssag mod ham, har Forchhammer alligevel pæne ord at sige om Hellerup Finans’ topfigur:

»Torben Jensen fortjener respekt og tak, fordi han støtter iværksættervirksomheder. Det er der ikke mange, der gør. Men hans forretningsmodel er dyr at holde kørende. Der skal arbejdes for at hente kunder ind i butikken – de kommer jo ikke af sig selv som i bankerne. Så han er tvunget til at tjene penge hele tiden,« siger Peter Forchhammer.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Afkastene i Sampensions markedsrenteprodukt 3 i 1 Livspension har været ganske pæne og landede i 2016 på 8,4 % for en 45-årig kunde med moderat risiko. Dermed placerer Sampension sig foran mange konkurrenter på årets afkast.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen